Mede mogelijk gemaakt door:

Feiten over wiet

- Er is nog nooit iemand doodgegaan aan wiet
- Wiet is niet lichamelijk verslavend
- Wiet kan geestelijk verslavend zijn
- Het THC gehalte is sinds 2004 niet meer gestegen
- 3% van de bevolking van 12 jaar en ouder heeft afgelopen maand geblowd
- Nederland heeft ongeveer 400.000 gebruikers van cannabis
- Cannabis wordt al eeuwen lang gebruikt als medicijn
- Sinds 2003 is het mogelijk om op doktersrecept cannabis te krijgen bij de apotheker
De gevaren van Wiet

Wiet is lichamelijk niet verslavend, dit is vastgesteld in diverse onderzoeken. Geestelijk kan het verslavend zijn net zoals gokken of chocolade. Mensen met problemen en/of aanleg voor verslaving hebben de kans moeilijk te kunnen stoppen met het roken van wiet. Echter hebben de meeste mensen geen probleem om te stoppen of te minderen met het gebruik van wiet.

Wiet wordt in nederland meestal gerookt in de vorm van een joint met tabak. Hierbij komt er teer en nicotine in de longen wat allerlei gevaren met zich mee brengt. Bij veelvuldig en regelmatig roken van joint is er een verhoogde kans op luchtwegaandoenigen, bronchitus en longkanker. Deze gevaren kunnen voorkomen worden door wiet op een ander wijze te gebruiken, bijvoorbeeld door het te eten of te verdampen.

Als je wiet combineert met het gebruik van alcohol kan je misselijk worden, gebruik dus geen of weinig alcohol bij het roken van wiet.

Bij mensen die gevoelig zijn voor een psychose of deze eerder gehad hebben kan wiet een pschychose oproepen.Wiet kan op verschillende manieren gebruikt worden

Wiet roken
Om de THC uit de cannabis vrij te maken moet deze verhit of verbrand worden. Je kan de cannabis verhitten in een vaporizer of verbranden in een pijp, bong of een joint.

Wiet verdampen
Bij het verbranden van wiet komen veel schadelijke bijproducten vrij. Wanneer een vaporizer gebruikt wordt, wordt een grote vermindering van te inhaleren koolstofmonoxide en teer teweeggebracht. De vaporizer verhit het materiaal tot een temperatuur van circa 180°C, zodat de werkzame stoffen in de plant smelten en een aromatische damp vormen die rijk is aan THC (Tetrahydrocannabinol), CBD (Cannabidiol) en CBN (Cannabinol).

Wiet recepten
Een andere manier om cannnabis te gebruiken is het te verwerken in een gerecht.THC bindt zich aan vetten, daarom is wietboter een goede basis voor een wiet gerecht.

Let op: Het eten van cannabis heeft een andere invloed dan het roken van cannabis.
Het duurt langer voordat het effect intreed, de is roes duurt langer, komt harder aan en verschilt per persoon.
De Wet

De Nederlandse wet maakt een onderscheid tussen drugs met een groot risico (harddrugs) en de hennepproducten hasj en wiet (softdrugs). De wet maakt ook onderscheid tussen bezit en teelt voor eigen gebruik (tot 5 gram en minder dan 5 planten) en bezit en teelt voor de handel. Handel en bedrijfsmatige teelt worden door de politie actief opgespoord en bestraft. Bezit en teelt voor eigen gebruik heeft meestal geen gevolgen. Er wordt geen boete opgelegd. Wel kunnen de hasj en wiet in beslag genomen worden.

In Nederland mogen hasj en wiet in coffeeshops verkocht worden. In een stad of dorp kunnen de burgemeester, de hoofcommissaris van politie en de plaatselijke officier van justitie besluiten om een coffeeshop te gedogen als ze zich aan bepaalde voorwaarden houden. Een belangrijk voordeel van het Nederlandse coffeeshopbeleid is dat de verkoop van harddrugs op heel andere plekken plaatsvindt. Jongeren komen daardoor in coffeeshops niet met harddrugs in aanraking. In het buitenland gelden vaak andere regels. Daar kan het bezit van een kleine hoeveelheid hasj of wiet al tot jarenlange gevangenisstraf leiden.

Hoeveel planten mag je eigenlijk in Nederland hebben?
In Nederland word het kweken van wiet voor eigen gebruik gedoogd. Dit wil niet zeggen dat het legaal is! Bij het bezit van maximaal 5 wietplanten wordt aangenomen dat het geen beroepsmatige teelt is en de teelt uitsluitend voor eigen gebruik betreft. De teler dient bij ontdekking afstand van zijn wietplanten te doen! Doet de verdachte teler dat niet dan riskeert hij strafvervolging. Ook het kweken onder lampen word gezien als beroepsmatige teelt. Minderjarige mogen volgens de wet geen wietplanten kweken. 

Hoeveel gram wiet mag je bezitten? 
Maximaal 5 gram cannabis voor eigen gebruik. Dit is wel strafbaar, maar volgens de richtlijnen van het Openbaar Ministerie zal het bezit van kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik (tot 5 gram) niet tot vervolging leiden.