Mede mogelijk gemaakt door:

Gebruiksvormen van cannabis

Cannabis wordt als roesmiddel over de gehele wereld op uiteenlopende manieren genuttigd. Hier een kort overzicht van de bekendste gebruiksvormen van cannabis:Cannabis roken

De meest gangbare manier van cannabis gebruik is roken. De wiet of hasj wordt puur of in combinatie met tabak(vervanger) verbrand waarbij de rook, net als bij gewone sigaretten, de longen wordt in gezogen. In Nederland is de Joint, een lange wiet of hasj bevattend sigaret in combinatie met tabak, de meest voor komende gebruiksvorm. In de Verenigde Staten prefereert men echter de vaak kortere maar pure wiet bevattende stick.

Hasj en wiet worden ook wel puur gerookt met behulp van een enorme variëteit aan pijpjes, bongs, waterpijpen of chillums. Bij roken wordt meestal, afhankelijk van de gebruiker, tussen de 0,1 tot 0,5 gram hasj of wiet genomen. Ervaren gebruikers voelen goed aan wanneer ze genoeg hebben. Bij de sterkere soorten wordt dan wat minder van een joint genomen dan bij de lichtere soorten. In onze zaken adviseren we mensen altijd zo rustig mogelijk aan te doen. Meer nemen kan altijd nog, terwijl als je het als het eenmaal in je systeem zit niet binnen enkele seconden uit je bloed krijgt.Verdampen

Verdampen is een nieuwe manier van cannabisconsumptie die met een groeiende medicinale markt en een groeiende weerstand tegen roken in opkomst is. Bij het verdampen wordt de wiet verwarmd tot een temperatuur waarbij de THC wel verdampt, maar de wiet niet verbrand. Hierdoor komen wel de werkzame stoffen in de longen, maar geen verbrandingsrestproducten zoals teer. Ook voor het verdampen zijn er velerlei apparaten op de markt (meestal bekend onder de Engelse benaming Vaporiser).

Cannabis eten en drinken

Een andere manier van cannabis consumptie is door het oraal in te nemen. Vaak wordt het verwerkt in voedsel zoals (space-)cake, koekjes of brownies. Ook wordt wiet of hasj wel getrokken in dierlijke vetten zoals boter of room. De THC of de hasj lost dan op in het vet waar na dit vet weer kan worden gebruikt om allerhande gerechten mee te maken. Zo kan deze room of boter weer worden verwerkt in het beslag van de koekjes of cake.

Ook drinken kan een manier zijn om cannabis te nuttigen. Je kunt bij voorbeeld thee trekken van de bladeren of bloemen, of hasj in melk (net als bij room of boter) oplossen.
De hoeveelheid THC die je bij het eten van bijvoorbeeld een spacecake binnenkrijgt, is moeilijk te reguleren. De spijsvertering heeft veel meer tijd nodig om stoffen te verwerken dan bijvoorbeeld de longen. Waar je bij het roken of verdampen van cannabis betrekkelijk direct de effecten merkt, voel je bij eten en drinken veel minder makkelijk aan wanneer je genoeg hebt. Voor je het weet heb je teveel binnen.

Als je eet moet je wachten (tussen een half en anderhalf uur) tot het begint te werken en in de tussentijd niet nog een stuk nemen. Je krijgt dan teveel binnen.
Lees meer: