Notícies

Un grup de professors i alumnes de Calós realitzen la darrera mobilitat del Projecte Internacional Erasmus + a Birmingham

2 de juny 2017, 4:42 publicada per web@ciutadella.salesians.cat

La setmana passada, del 20 al 26 de maig, un grup d'alumnes de 6è i 1r d'ESO, juntament amb alguns professors i el coordinador del programa, participaren a Birmingham a la darrera trobada del projecte internacional d'energies renovables "Fuelling the future" (2014-2017), juntament amb República Txeca, Turquia, Anglaterra i Suècia.


Durant la seva estada pogueren visitar diferents escoles de la zona, així com llocs emblemàtics de la ciutat, destacant el National Grid, el centre de control de tota l’energia que es produeix i consumeix a Europa.Els mateixos alumnes expressen que ha estat una experiència inoblidable perquè han pogut conèixer a molts nous companys, noves cultures, grans experiències, noves metodologies… “Allà vam anar a diferents escoles les quals vam poder conèixer noves persones i noves maneres d’educació. A més de aprendre totes aquestes coses noves també vam posar a prova el nostre anglès i vam poder visitar alguns llocs com: el poble de l’escriptor famós William shakespeare, la biblioteca més gran d’europa”. Els alumnes, que eren de 6è d’EP i 1r d’ESO, destaquen que l’experiència els va ajudar a perdre un poc la timidesa i a relacionar-nos amb altres persones.


La Família Salesiana es posa ‘sota el mantell de Maria Auxiliadora’

25 de maig 2017, 0:24 publicada per Guillem Benejam   [ actualitzat el 25 de maig 2017, 0:25 ]

 • El Rector Major dels Salesians, Ángel Fernández Artime, anima la Família Salesiana a seguir promovent la devoció a la Verge entre els joves.

 • Celebracions religioses, competicions esportives, actes culturals i esdeveniments solidaris per commemorar el 24 de maig el dia de la Verge de Don Bosco.

Maig és un mes que l'Església dedica de manera especial a la Mare de Déu. El dia 24, se celebra una de les advocacions més populars, la de Maria Auxiliadora, patrona de la Família Salesiana. Per això, en els ambients salesians de tota Espanya s'estan organitzant multitud d'activitats durant aquestes setmanes amb motiu de la festa de la Verge de Don Bosco.

En un missatge enviat al maig, el Rector Major dels Salesians, Ángel Fernández Artime, recordava: "Som família i Maria Auxiliadora és la nostra mare atenta i consoladora. Va prendre de la mà a Don Bosco i ens pren a nosaltres per guiar-nos per les senderes d'aquest món". I afegia: "Si volem transitar una senda encertada com a educadors salesians, no podem fer-ho sense fer bategar fortament el cor dels nostres nois i noies davant la Mare. Sense això, la nostra educació de 'bons cristians' té manca d'alguna cosa essencial".

Les celebracions religioses van començar oficialment el dilluns 15 de maig amb la tradicional novena a Maria Auxiliadora, que culminarà amb la festa del dia 24. Els tres dies anteriors a aquesta data, se celebra el tridu. Des de moltes de les parròquies confiades als salesians, al voltant d'un centenar a Espanya, sortiran processons en les quals participaran milers de fidels, com a expressió de la pietat popular. L'Associació de Maria Auxiliadora (ADMA), pertanyent a la Família Salesiana, està darrere també de l'organització de moltes d'aquestes celebracions.

Els col·legis salesians acullen en aquests dies campionats esportius, vetllades artístiques, excursions i altres activitats per als alumnes. Destaquen també els moments de oració (“bon dia”, en la tradició salesiana) i la celebració de la Eucaristia amb alumnes i professors.

Centres juvenils, plataformes socials i altres obres dirigides per salesians i salesianes organitzen activitats lúdiques, artístiques, competitives i religioses, destinades a presentar als joves la figura de María, sota aquesta advocació.

Cal destacar també que Maria Auxiliadora dóna nom a diverses carreres populars que es disputen en diferents llocs de la geografia espanyola, com Salamanca, Rota (Cadis), Montilla (Còrdova), Màlaga o Las Palmas de Gran Canaria, entre uns altres. En cases salesianes com la de Mèrida s'han preparat iniciatives solidàries per recaptar fons destinats a projectes socials.

La Verge de Don Bosco

La advocació mariana d'Auxili dels Cristians està especialment lligada a Sant Joan Bosco, fundador de la Família Salesiana i impulsor d'aquesta devoció: "La Verge vol que l'honrem amb el títol d'Auxiliadora: els temps que corren són tan infausts que tenim necessitat que la Verge ens ajudi a conservar i a defensar la fe cristiana". Salesians, Salesianes i la Família Salesiana en general han conservat aquest afecte per l'Auxiliadora des de llavors.


Visita Innovem 2017 per part d'alumnes de 4t d'ESO

4 de maig 2017, 9:52 publicada per web@ciutadella.salesians.cat

PRESENTACIÓ


Som un grup d’alumnes de 4t d’ESO que participam a la matèria titulada Iniciació a l’Activitat Emprenedora i Empresarial. Aquesta assignatura és una troncal per tots els que volem sortir d’ESO per anar a una formació professional o perquè ja volem entrar en el món laboral.


Aprofitant que Joves Empresaris organitzava la novena edició de les jornades d’Emprenedoria INNOVEM, que el 2017 el seu lema era PERSONES, PERSONES, PERSONES i que, pels grups d’estudiants faciliten el poder participar un dels dies a totes les xerrades i espais de forma gratuïta, ...vam voler fer una visita activa el divendres 28 a la sala multifuncional des Mercadal.


Érem 13 alumnes que, ben animats, volíem aprofitar d’aquest espai obert a tots els empresaris, emprenedors i  alumnes interessats, com era es cas nostre. L’objectiu principal era aprendre sobre les actuals idees de negoci, el poder conèixer experiències innovadores que han tingut èxit, el fet d’escoltar a joves amb esperit emprenedor que venen les seves propostes per donar respostes a necessitats presents i futures.


Respecte aquest primer punt, en Lluís Capó, en Miquel Fullana i n’Àngel Vilchez  valoram de forma positiva que participar en jornades com aquestes, t’’ofereix donar-te a conèixer, trobar recursos, cercar aliances i conèixer noves solucions.

PRESENTACIONS PROJECTES

Aquest apartat el va fer els següents companys: Joan Pons, Juanda Vargas, Sergi Vives, Karl Bock, Dario Guerrero, Xavier Moll i Sara Gorrias.

Diversos joves van dedicar 5 minuts presentant davant tot el públic, a través d’equipaments audiovisuals, la seva idea de negoci amb l’objectiu de promocionar que el seu project és el millor!

Feim una valoració positiva, ja que tots els joves s’ho havien preparat molt bé: jugaven amb tècniques de màrqueting per donar a conèixer els objectius i motivacions del seu projecte, i amb poc temps dèiem molt i tenien clar que volien engrescar al públic i fer-lo veure que la seva idea era la millor.

Aquestes presentacions van estar dividides en dues parts per fer-ho més amè i àgil. Alguns dels principals son:  

SORBOS: va presentar la seva idea finalista que consistia amb una “canyeta comestible” de sabors diversos (llimona, fresa, meló, poma…) i que combinat amb el còctel proporcionava una major intensitat del sabors i feia assaborir cada glop. Mos vam donar una canyeta per menjar i realment eren bones, gens embafoses i amb poca sucre. L’empresari també va demostrar grans dosis d’habilitats comunicatives i de màrqueting.


Dos antics alumnes de Calós, els germans Ander i Jason Luna van presentar-nos, amb estil i gràcia, el seu projecte titulat ChargeLot, centrat en proporcionar en un futur a curt termini places de pàrquing per cotxes elèctrics.


Altres projectes interessants que voldríem destacar, van ser:


Body 3D. És una aplicacio oNline que consisteix en provar ta la roba amb el teu cos amb 3D. Hi ha unes màquines  escanetjadores  aposta que te mostren com te quedaria la roba posada.


Divining System

Es tracta d’una empresa que aporta equipament de buceig sense cap pes, que es pot compartir entre tres persones. No és necessari realitzar el curset d’iniciació. És un projecte de pes internacional. .


Fredverifica.com
Es una plataforma per verificar si la compra de segona ma es segura i real o es un tim.


Slidecar

És un jove que insisteix en que la crisis no ha acabat i ha volgut crear una xarxa social.


New working ambients

És una web que consisteix en mostrar diferents espais i escenaris de les grans ciutats per tal de facilitar llocs de reunió, punts de treball, ambients exòtics per anar a treballar a canvi d’un lloguer.


Coin moneda virtual Menorca

Per afavorir l’intercanvi de béns i articles amb una moneda menys comercial que l’euro.


ENTORN, ORGANITZACIÓ


En Rafel Fullana i en Xavi Bosch volem aportar unes línies finals sobre qui són els que organitzen aquesta edició, un any i darrere s’altre. Es tracta de Joves Empresaris que aquest any, novament, creen aquestes jornades, de tanta acollida i bona resposta i serveixen per impulsar als joves i valorar noves possibilitats de llocs de treball.


Joves és una entitat sense ànim de lucre, amb més de 200 socis emprenedors i suports d’empreses balears que tenen com objectiu principal el foment i suport de l'activitat empresarial al nostre territori, especialment entre el col·lectiu jove.

Aquesta associació disposa de diferents espais. Anem a veure qui són aquests:


 • Un coworking destinat a facilitar que els emprendedors/es i empresaris puguin consolidar nous projectes de tota mena,

 • Formació i assessoria.

 • Intercanvi d’experiències

 • La col·laboració entre professionals per què puguin servir de suport per a tots.


Volem destacar que Innovem és un punt de trobada de gent que presenta nous projectes i empreses.

La nostra valoració, es que es una bona fena  ja que ens mostra projectes i empresses interessants.


Per açò us animam a poder-hi participar en la propera edició d’INNOVEM 2018 els alumnes que vulgueu agafar aquesta matèria com a troncal.


Finalment, us volem adreçar a la seva pàgina web: www.innovem.com per conèixer més a fons els seus espais i tenir una visió de les diferents edicions d’Innovem organitzades fins l’actualitat.


Moltes gràcies per la vostra atenció i fins una propera!


ALUMNES DE IAEiE


Admissió i matrícula d'alumnes

6 d’abr. 2017, 0:48 publicada per web@ciutadella.salesians.cat   [ actualitzat el 6 d’abr. 2017, 0:50 ]


Calendari del procés d'admissió d'infantil, primària, ESO i EE

IniciFinalització
Presentació de sol·licituds2 de de maig12 de maig
Llistes provisionals d'admesos9 de juny
Reclamacions9 de juny13 de juny
Resolució de reclamacions14 de juny
Llistes definitives16 de juny
Matriculació d'Educació infantil i primària22 de juny27 de juny
Matriculació d'ESO27 de juny30 de junyJornada de portes obertes

22 de març 2017, 2:49 publicada per Guillem Benejam

Un any més celebrem la Jornada de portes obertes en el nostre centre

El passat dissabte 18 de març vam obrir les portes de la nostra escola perquè nombroses famílies poguessin veure el centre.

La gran aula de 1r i 2n d'EP, l'oferta dels nous cursos d'Infantil a Xipell, un espectacle de màgia al teatre, el pla lector, l'enfocament de les llengües, l'ús de les tecnologies en l'aprenentatge, els projectes interdisciplinaris d'ESO, el laboratori o la sala de psicomotricitat han estat alguns dels espais que s'han pogut observar per descobrir com s'hi treballa de primera mà.


  

Celebrem la festa de Sant Joan Bosco

30 de gen. 2017, 2:56 publicada per web@ciutadella.salesians.cat   [ actualitzat el 30 de gen. 2017, 2:59 ]

Aquests dies Calós celebra la festa de Sant Joan Bosco amb una sèrie d’activitats


Aquest cap de setmana s’han duit a terme els actes de celebració de la festivitat de Sant Joan Bosco. El passat dissabte va tenir lloc la junta general ordinària de socis de la Unió d’Antics Alumnes Salesians, en la qual es va presentar la memòria d’activitats i els pressuposts per al 2017. A l’acte van assistir-hi el president de l’entitat Pedro Arguimbau, el president regional d’Antics Alumnes Joan Yebras i el director de la comunitat salesiana Ramon Vera. El dia següent es va celebrar la celebració a les 11h al Santuari presidida pel Sr. Bisbe Francesc Conesa i a continuació el dinar de germanor tradicional al Club Nàutic Ciutadella. Presidí l’acte la presidenta del Consell de Menorca Maite Salord, l’alcaldessa de Ciutadella Joana Gomila, el bisbe Francesc Conesa, el president regional d’Antics Alumnes Joan Lleixà, el president de l’entitat i el director de la comunitat salesiana. Durant el dinar es va homenatjar als professors Joan Mercadal i Mari Loli Pons, retirats el curs passat després d’anys de dedicació a la docència.

La festa continua aquesta setmana a l’escola amb la celebració dels actes preparats en motiu de la festivitat. Així, el pròxim dimarts l’escola té preparada una xocolatada i una sèrie d’activitats. El vespre tindrà lloc l’eucaristia al Santuari a les 20h.Celebrem l'Erasmus Day

20 de des. 2016, 4:35 publicada per web@ciutadella.salesians.cat   [ actualitzat el 20 de des. 2016, 4:37 ]

Avui és un dia especial per a la nostra escola, ja que per segon any consecutiu dedicam un dia al Projecte Erasmus +. Els alumnes de Primària i Secundària es reparteixen en diferents tallers relacionats amb les energies renovables i el medi ambient.


Erasmus + és un projecte que es va començar el 2014 i acabarà l’any que ve. És un projecte d’intercanvi entre diferents països del món, com Gran Bretanya, Txèquia, Turquia, Menorca i Suècia, tenint com objectiu poder donar exemple als alumnes de com hem de mantenir el nostre planeta:


     

 • Els fillets de primer de primària s’han dedicat a estudiar algunes coses sobre Turquia i a fer manualitats.

 • Els de segon s’han dedicat a estudiar Suècia i aprendran paraules i llocs nous i per últim veuran de quina manera celebren el Nadal allà.

 • Els fillets de tercer han vist un vídeo sobre l’energia eòlica, que a la nostra illa ja són presents els molins eòlics, després el comentaran fent preguntes, i responent-les

 • Els fillets de quart de primària estudien algunes coses sobre Txèquia i Gran Bretanya.

 • Els fillets de cinquè han anat a veure al cinema del canal salat una pel·lícula en 3D sobre les energies renovables.

 • Els fillets de sisè han fet un mapa de tots els països que participen en aquest programa i un grup d’alumnes feien un Skype amb gent de Txèquia i per últim han cercat informació sobre els diferents països.

 • Els fillets de primer d’ESO, han estat tot el matí practicant l’obra de teatre dels “Pastorets” que ens representaran a la una a tota l’escola, des de primària fins a secundària.

 • Els fillets de segon d’ESO, han calculat les despeses d’electricitat de la nostra escola, i després han reflexionat sobre les despeses que tenim a l’escola.

 • Els fillets de tercer d’ESO fan un kahoot sobre les energies geotermals i després jugaran amb el que han fet.

 • Els fillets de quart d’ESO s’han dividit en dos grups. Un grup fa una infografia de les energies renovables i l’altre grup fan un reportatge sobre tot el que farem durant el dia d’avui.

Calós sembra talents i presenta els Pastorets

14 de des. 2016, 0:36 publicada per web@ciutadella.salesians.cat   [ actualitzat el 21 de des. 2016, 11:07 per Guillem Benejam ]

Enguany ja és el segon curs que els alumnes de 1r d’ESO de Calós treballen el
Projecte interdisciplinari que han anomenat
Sembra de Talents.  És un projecte de dues hores  setmanals  que aglutina diferents àrees i que té com a resultat final de cada trimestre una representació teatral.

Aprofitant el teatre amb què compta l’escola, recentment reformat, els alumnes tenen l’ oportunitat de descobrir els seus talents artístics i preparar de primera mà una obra de teatre que fomenta la seva creativitat, la col·laboració, la paciència, la constància i la il·lusió entre altres actituds i habilitats.


La metodologia que es fa servir per dur a terme aquest projecte és la de superaula, una manera de treballar que l’escola ha impulsat amb èxit des de fa dos anys tant a Primària com a Secundària, amb l’objectiu de fer possible una escola del segle XXI. Aquesta metodologia de treball compta amb la implicació de diferents professors i àrees, així com el fet que es treballa amb tots els alumnes del mateix curs alhora. Alguns moments en gran grup, altres, de manera individual i altres en petits grups cooperatius “d’experts”. Aquestes peculiaritats metodològiques fan possible un procés ric en interaccions i aprenentatges, i un resultat final que sens dubte, un grup petit i un professor o professora tot sol no podria aconseguir.

En el plantejament d’aquest projecte el concepte d’intel·ligències múltipes i la metodologia treball cooperatiu són fonamentals. Així, el fet que els alumnes hagin de representar una obra de teatre permet potenciar les habilitats i competències comunicatives, però també les competències d’aprendre a aprendre, la iniciativa personal, la intel·ligència musical, l’artística…  atès que són ells mateixos els que han de seleccionar  personatges, crear o personalitzar un guió, l’escenari, els decorats, etc.


Cal destacar també que aquest projecte té l’objectiu de potenciar en els alumnes el desenvolupament d’aprenentatges significatius i relacionar-los amb nous conceptes plantejats des de les diferents àrees (música, plàstica, llengua catalana o religió). En aquest sentit, es treballa a partir de coneixements previs dels alumnes,  fomentant la participació, el coneixement d’ells mateixos, la concentració, l’autocontrol… i es desenvolupen nous aprenentatges significatius.


Un any més, i ja s’està convertint en una tradició, els alumnes de 1r d’ESO representaran Els pastorets. Serà el producte final del projecte que han estat treballant durant aquest primer trimestre i que posa de relleu que l’escola sembra talents entre els més joves.


Les representacions de l’obra es duran a terme el dia 19 de desembre dematí per a tots els companys i companyes de la pròpia escola, el capvespre del mateix dia es repetirà per a  les famílies que hi vulguin assistir, a qui se’ls haurà facilitat la invitació, i el dia 21 de desembre a les 9.30h s’ha convidat a fillets i filletes de les escoles infantils de Ciutadella i  de 1r i 2n de primària de la Consolació. Esperem que tant el públic com els actors i actrius puguin gaudir de bons moments que vagin introduint poc a poc el Nadal.


OPINEN ELS ALUMNES
Jo penso que Sembra de Talents és molt més que assignatura, és un gran PROJECTE perquè et mostra a fer coses noves i experimentar capacitats que a primària encara no havies descobert.

Sobre Els Pastorets, jo faig de músic perquè son  la trompa, però m’agradaria haver estat un dimoni, perquè és el paper que més m’agrada, Els Pastorets és una obra que m’encanta i m’agrada que la puguem fer a escola.

JORDI VIVÓ PONS

la foto 5.JPG

El projecte Sembra de Talents ens agrada molt a tots ja que hem descobert moltes coses tant de nosaltres com dels nostres companys.

El que més m’agrada de fer els Pastorets és que nosaltres som els qui interpretem l’obra,  a part que aprenem i practiquem moltes coses, com  la improvització o l’expressió corporal que ens serveixen per expressar-nos sense por.

MAR JOVER CARRERAS

IMG_0335.JPG
Per a mi, això dels Pastorets m'encanta, perquè es una cosa única, especial i exclusiva. M'encanta treballar i actuar tots els companys junts, perquè ens divertim i a l'hora ens coneixem més. La sembra de talents, és un projecte meravellós, que només a l'escola de Calós podem gaudir. Com he dit: a jo m'encanta!

JOSEP MERCADAL TORRES

Fitxer_000.jpeg

Sembra de Talents, és un dels projectes que estan més encertats. Ja que t’ajuda a saber més coses sobre tu. T’ajuda a saber en quines coses ets bo, i a més, inclús descobreixes coses noves!

L’ obra Els Pastorets, és el que ens fa dur a terme i entrenar aquestes “intel·ligències” noves, que no sabíem que teníem. Els Pastorets és l’aigua que ens fa créixer i desenvolupar els nostres talents ocults.

A més, fer Els Pastorets ens fa reviure el moment en què Jesús va néixer. Per nosaltres és important.

MARIA GENESTAR MARQUÈS
El Casal d'Estiu i el Campus Esportiu tornen un estiu més!

3 de jul. 2016, 1:01 publicada per web@ciutadella.salesians.cat   [ actualitzat el 3 de jul. 2016, 1:05 ]

El pròxim dilluns 4 Calós obrirà de nou les portes per a oferir un munt d’activitats per a fillets i joves


Un any més, el Centre Juvenil Gent Jove de Calós ha posat en marxa el Casal d'Estiu per al mes de juliol amb tota una sèrie d'activitats per als més petits i joves. Les activitats començaran el dilluns 4 i no s'aturaran fins al 29 de juliol. Una vegada més hi haurà dues seccions: el Casal per a fillets/es de 5 a 12 anys; i el Campus Esportiu, per a joves de 1r i 2n d'ESO, que enguany arriba a la 4ta edició.

El passat dissabte 2 de juliol els monitors i voluntaris van passar una matí de convivència i formació abans de començar un mes carregat d'activitats. En total, el Casal d'Estiu comptarà amb més de 300 al·lots i una seixantena de persones entre responsables, monitors i voluntarisCartells de l'oferta de lleure amb el Casal d'Estiu i el Campus Esportiu per aquest estiu a Calós.

Celebram la Festa de final de curs i el comiat de 4t d'ESO

13 de juny 2016, 6:47 publicada per web@ciutadella.salesians.cat   [ actualitzat el 13 de juny 2016, 6:48 ]

Enguany la Festa de fi de curs s’ha celebrat al Teatre i s’ha interpreta l’obra Li deien Nura, a partir de la qual han participat tots els cursos. Els alumnes de 4t d’ESO han acabat una etapa. Després de deu anys, s'acomiaden de Calós


La cita prometia. Feia setmanes que els alumnes ho estaven preparant amb il·lusió i, com no podia ser d’altra manera, va ser un èxit. La Festa de fi de curs enguany es va celebrar el passat 10 de juny, al Teatre de Calós, en el qual es va representar l’obra Li deien Nura, una creació ideada i escrita pels alumnes de 1r d’ESO. Un recorregut per la història de Menorca a partir de la hipotètica situació dels alumnes del futur de Calós.


Es va viatjar en el temps ajudats per la imaginació i la creativitat, combinades amb les dades que coneixem de la nostra història. En aquesta idea es van integrar les aportacions de tots els altres cursos de l’escola per a completar tot un eix cronològic (talaiòtics, anglesos, francesos, turistes, etc.) que ens va fer entendre millor qui som i d’on venim.Per altra banda, el passat dissabte 11, es va celebrar el comiat als alumnes de 4t d’ESO, en la qual assistiren tant pares i mares, com mestres i professors. El titular, Narcís Frigola, i la directora de l’escola, Maite Almirall, van tenir paraules per als alumnes que acaben una etapa en la seva vida i que ha volgut ser com “la seva segona casa”.


Els van encoratjar a seguir somiant, ser feliços amb el que facin i tenint a Calós dins els seus cors. Així mateix, dos representants dels alumnes van agrair la feina feta per tots els mestres i professors que han tingut durant aquests anys a l’escola. Durant l’acte es van projectar imatges dels alumnes i es van lliurar les orles juntament amb les insígnies com a antics alumnes.1-10 of 80