Home‎ > ‎Aanbod‎ > ‎Preventie‎ > ‎Infopunt alcohol drugs Gent‎ > ‎

Professionals

Informatie en advies

Tijdens je (vrijwilligers)werk kom je wel eens met iemand in contact die problematisch alcohol of drugs gebruikt, gokt of gamet. Dat kan een collega zijn, een leerling, een cliënt. Hier gepast op inspelen is niet simpel:  de signalen interpreteren, de persoon aanspreken, hem/haar tot probleeminzicht brengen of doorverwijzen.

"We zouden graag willen dat ze hulp zoekt en aanvaardt, maar hoe zorgen we daar voor?"

Wanneer je vragen hebt over een situatie of over de risico's van een bepaald product, op zoek bent naar een vorming of preventiemateriaal, advies wilt over omgaan met experimenteergedrag bij jongeren of motiverend werken, je kan altijd bij ons terecht.

We bieden ook verschillende vormingen en intensieve trainingen (zie preventie) aan die helpen om in te spelen op situaties waar sprake is van middelengebruik. Bij de invulling vertrekken we vanuit de vragen van de doelgroep.Ondersteunen van professionals die drugpreventief willen werken


Drugpreventief werken is geen eenvoudige opgave. Je wordt meteen met een pak vragen geconfronteerd:
  • Wat kan preventie allemaal inhouden en wat kan je ervan verwachten?
  • Welke informatie geef je, hoe en wanneer?
  • Laat je leerlingen of medewerkers open praten over hun eigen gebruik?
  • Waar vind je goed preventiemateriaal?
Onze infotheek bevat heel wat nuttig preventiemateriaal waar je concreet mee aan de slag kan. Ook voor meer informatie, tips of ondersteuning bij het uitwerken van een preventieproject kan je bij het Infopunt terecht.Uitlenen werken uit de infotheek


Na afspaak kan je op zoek gaan naar informatie in onze bib. We hebben onder andere vormingspakketten voor leerlingen over alcohol en drugs, didactische video’s en dvd’s, flyers, posters en infobrochures. We geven tips over het gebruik van dit materiaal en adviseren over wat kan werken bij welke doelgroep.