Verslavingszorg‎ > ‎Omgevingszorg‎ > ‎

Kinderen (KOAP)

KOAP staat voor 'kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem'.


Binnen onze werking bieden we ondersteuning aan jongeren en (jong)volwassenen die kind zijn van (een) ouder(s) met een verslaving.Jongeren (tussen 12 en 18 jaar)


In Vlaanderen groeien duizenden jongeren op bij een ouder of ouders kampend met een verslavingsproblematiek. De impact op het gezinsleven valt niet te onderschatten, maakt deze jongeren vaak kwetsbaar en houdt voor hen risico’s in om zelf in de problemen te komen. Door een luisterend oor te bieden, erkennen we schuld-, schaamte- en/of verantwoordelijkheidsgevoelens zodat ze beter verwerkt kunnen worden.  


Met ons preventief aanbod voor jongeren van 12-18 jaar (individuele 5-gesprekkenmodule) proberen we hun veerkracht te vergroten. Thema’s die in deze gesprekken aan bod kunnen komen zijn: uitleg over verslaving van de ouder(s), vragen en/of gevoelens van het kind, zelfzorg, vertrouwenspersonen, omgaan met moeilijke situaties… 


Dit alles gebeurt binnen een veilige en vertrouwelijke sfeer.Bijdrage: gratis


Aanmelden: je kan je telefonisch aanmelden voor een kennismakingsgesprek op het nummer 09 235 22 41. Daarna wordt samen bekeken op welke momenten de gesprekken kunnen plaatsvinden.


Meer informatie: Maryline Toch (m.toch@cggeclips.be)(Jong)volwassenen (vanaf 18 jaar)

Wanneer je ouders afhankelijk zijn van een middel kan je je verplicht voelen om te zorgen voor hen, jongere broers of zussen, een extra huishouden... Je probeert misschien je ouders inzicht bij te brengen en hen te motiveren om hulp te zoeken. Deze inspanningen mogen echter niet altijd baten.

Wanneer je een ondersteunend gesprek wilt over je gezinssituatie, kan je daarvoor bij een van onze begeleiders terecht. Je kan je eigen noden voorleggen en informatie en advies vragen.

Bijdrage : meer informatie met betrekking tot de patiëntbijdrage kan u hier terugvinden

Aanmelden: je kan je telefonisch aanmelden voor een kennismakingsgesprek op het nummer 09 235 22 41. Daarna wordt samen bekeken op welke momenten de gesprekken kunnen plaatsvinden.


Meer informatieTomas Van Reybrouck (t.vanreybrouck@cggeclips.be)