Ökoiskola

SZEDEÁK kosárpalántáink

. Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola, 2017. márc. 9. 0:41   [ 2017. márc. 9. 0:43 frissítve ]

2.a/b4.a/b

Világbajnoki ezüst- és bronzérmes kézilabdás tanította a gyerekeket az iskolánkban

. Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola, 2017. febr. 27. 1:31
"Világbajnoki ezüst- és bronzérmes kézilabdás tanította a gyerekeket Szegeden.
A PC TRADE Szeged KKSE kérésére a 155 válogatottságig jutó Tóth Tímea látogatott el a Bonifert Domonkos Általános Iskolába. Olyan kislányoknak mutatta be a sportágat az egykori klasszis, akik életükben először találkoztak a kézilabdával." (VTV Szeged)

Korcsolyázás

. Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola, 2017. febr. 27. 1:29

Örökös Ökoiskola

. Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola, 2016. dec. 16. 4:38   [ 2016. dec. 16. 4:39 frissítve ]

Iskolánk elnyerte az Örökös Ökoiskola címet.


Vitorlásverseny

. Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola, 2016. nov. 23. 5:38   [ 2016. nov. 23. 5:40 frissítve ]

Gratulálunk Kálmán Kornéliának a Vitorlásversenyen elért II. helyezéséhéz!


Óvodás foglalkozások

. Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola, 2016. nov. 22. 4:58   [ 2016. nov. 22. 4:58 frissítve ]

Játékos informatika- és sport foglalkozásokon vehettek részt az iskolánkba érkező óvodások.

Óvodások a Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskolában

. Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola, 2016. okt. 20. 9:15   [ 2016. nov. 22. 4:57 frissítve ]

Novemberben több alkalommal is óvodásokat láttunk vendégül iskolánkban. A közeli partneróvodák leendő elsősei jöttek játékos sportfoglalkozásra hozzánk. A gyerekek kicsit betekintettek az iskola mindennapi életébe ezen a napon. Az ovisok együtt tornáztak a tanító és óvó nénikkel a zenés bemelegítésen, majd kis csoportokban különböző fejlesztő ügyességi játékokon vettek részt. Alsós tanulóink lelkesen avatták be őket kedvenc sportjátékaikba: kosárlabdáztak, trambulinoztak, szökdeltek koordinációs létrán, ugráltak karikákban, röplabdáztak stb.


Messina Éva


2016. november 8.2016. november 16.Kálmán Kornélia tanulónk a Délmagyar oldalán

. Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola, 2016. okt. 17. 3:59   [ 2016. okt. 22. 11:05 frissítve ]

Szegediként szeli a leggyorsabban a habokat a Balatonon Kálmán Kornélia

Szegediként szeli a leggyorsabban a habokat a Balatonon Kálmán Kornélia

Igazán különleges eredménnyel büszkélkedhet a mindössze 12 esztendős, szegedi Kálmán Kornélia: serdülő korosztályú versenyzőként az ifiket is megelőzve végzett az első helyen az Optimist magyar vitorlás bajnokságon a lányok mezőnyében. Sikerének értékét tovább növeli, hogy az Alföldről érkezve tudott nyerni a Balatonon.

- Legyen tiszta szeled, legyél gyors és legyél végig koncentrált! - sorolja roppant magabiztosan, akárcsak egy profi a vitorlázás három legfontosabb alapszabályát a mindössze 12 éves Kálmán Kornélia. Azt is megtudjuk tőle, hogy egy jó hajósnak mindig a legrövidebb és a leggyorsabb utat kell megtalálnia a vízen két bólya között. Nemcsak a mondandója, de az eredményei is roppant meggyőzők: alföldi lányként, több mint 200 kilométerre a magyar tengertől is ő a leggyorsabb a korosztályában a Balatonon.


Kálmán Kornélia


A Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola is büszkén számol be a 6/a osztályos tanulójuk sikeréről a honlapjuk versenyeredményei közöt. Meg is érdemli az elismerést a tehetséges diák, aki az idei, Balatonföldváron megrendezett Optimist magyar vitorlás bajnokságon nemcsak a serdülő lány, de a lány összesített kategóriát is megnyerte, azaz serdülőként az ifjúsági korúak között is a legjobbnak bizonyult. Egyetlen nap alatt 3-4 futamot kell teljesíteniük, és akár 6-8 órát is a vízen töltenek. Kornélia már hatalmas hullámok között, 40 km/órás szélben is feszítette a vitorlát.

De hogyan lesz valaki ilyen fiatalon, éppen Szegedről a vitorlázás szerelmese? Nos, a válasz cseppet sem bonyolult: édesapja fertőzte meg a hajózás mániájával. Kálmán Ferenc már több mint 10 éve szörfözik a palicsi klubnál, a Szegedhez közeli szerbiai településen pedig vitorlás klub is működik. - A család igen gyakran ki-kiruccant a palicsi tóhoz, a kislányom itt kezdett el 10 évesen vitorlázni, itt tanulta meg az alapokat. Nyaranként hetente kétszer is kijártunk, hogy edzeni tudjon. Szerb dunai versenyeken is elindult, már ezeken is látszott, hogy nagyon tehetséges - meséli a büszke apuka.

Szerették volna hazai vízeken is megmérettetni magukat, így Kornélia idén már itthon szelte a habokat. Az áprilistól októberig tartó szezonban a Balaton mellett Agárdon, a Velencei tavon, a Fertő tón is versenyeztek. A tehetségére gyorsan felfigyeltek, mindjárt le is igazolta a Balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet.

Sokan gondolják, hogy a vitorlázás úri sport, pedig nem sokkal költségesebb, mint bármelyik másik szabadidős tevékenység. - Az állandó utazások bizony megterhelik a családi kasszát és egy saját hajót is vennünk kellett, ahogy jöttek az eredmények. Használt hajót vásároltunk, éppen kinőtte az előző gazdája. A teljes felszereléssel együtt nem került többe néhány százezer forintnál - árul el részleteket a költségekről az apuka. Kornélia a mostani hajóját legfeljebb 15 éves koráig tudja majd használni, hacsak addig ki nem növi. Jövőre már az ifjúsági kategóriában versenyez majd, és az újabb aranyérmek mellett az is célja, hogy bekerüljön a magyar válogatott keretébe.


http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szegedikent_szeli_a_leggyorsabban_a_habokat_a_balatonon_kalman_kornelia/2493129/

Iskolánk a Szegedma oldalán

. Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola, 2016. okt. 17. 3:52   [ 2016. okt. 22. 11:05 frissítve ]

Bonifertes diákokká avatták az elsősöket


sportfoglalkozas_bonifert_iskola013kf

Esküt tettek az első osztályos diákok a Bonifert Domonkos Általános Iskolában, így már kabátjukra tűzött kitűzőikkel is azt hirdetik: ők bonifertes diákok.

Hat éve, mióta a szegedi intézmény felvette Bonifert Domonkos nevét, hagyomány az általános iskolában, hogy az első osztályosokat bonifertes diákokká avatják. Idén sem történt ez másként, szombaton az ötödik évfolyamtól vehették át az iskolát jelképező kitűzőket a gyerekek, majd letették az esküt az intézmény zászlaja előtt.

Az ünnepélyes eskütételt ezúttal egy sportágválasztó nappal kötötték össze, melynek témája az új sportok megismerése, az egészséges életmódra való nevelés. “Számos sportágban kipróbálhatták magukat a tanulók, volt többek között kézilabda, kosárlabda, röplabda és asztalitenisz is, az alsóbb osztályosok pedig akadálypályán tehettek tanúbizonyságot ügyességükről, népi játékokat próbálhattak ki, illetve ugrókötelezhettek” – mondta portálunknak Husztáné Gyursánszki Erzsébet igazgató.

A sportágválasztó egyúttal csapat és egyéni verseny volt, a tanulók pontokat gyűjthettek, a legjobb eredményt elérők pedig matricákat kaptak. Ezeket a jelvényeket válthatták be meglepetés ajándékokra.


http://szegedma.hu/hir/szeged/2016/10/bonifertes-diakokka-avattak-az-elsosoket-fotok.html

Kutatók éjszakája

. Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola, 2016. okt. 12. 3:45   [ 2016. okt. 22. 11:06 frissítve ]


A hagyományoknak megfelelően idén is szeptember végén, 30-án került megrendezésre a Kutatók éjszakája programsorozat, melynek alapvető célja a fiatalok megismertetése a kutatói pálya szépségeivel, valamint a természettudományok népszerűsítése.

Iskolánk érdeklődő 6. és 7. osztályos tanulóival ezen a napon meglátogattuk a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. újszegedi laboratóriumát, ahol a Zöld forradalom című programon vettünk részt. Egy szemléletes előadás keretében megtudtuk, hogy az algák termesztésével és hasznosítási lehetőségeik kutatásával szinte teljesen kiválthatók a szintetikus anyagok, jelentősen mérsékelve ezzel a szennyeződés-kibocsátást, így világunk egyre tisztább, zöldebb lehet. Ezt követően egy futurisztikus bemutatón, látványos füst-, fény- és hangjáték kíséretében betekintést nyerhettünk az intézet algakutatási és algatermesztési munkájába.

A diákok nagy örömére ajándékul megkapták azokat a műanyag gömbökbe zárt világító algákat, amelyekkel a mozgás hatására beinduló fénykibocsátást szemléltették.

Az előadáson és a bemutatón megbizonyosodhattunk arról, hogy az algákban, ezekben a kis lényekben rejlik a ZÖLD JÖVŐ!

 

                                                               Pleskóné Rasztik Mária

biológiatanár A Szegedi Tudományegyetem szeptember 30-án több helyszínen rengeteg érdekes programmal várta a nagyközönséget. A 6.a osztályosokkal a SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán jártunk, és az egészségtanhoz kapcsolódó ismereteinket bővítettük.

  • Felpróbáltuk az öregségi szimulátort, ami egy mozgás-korlátozó ruha kiegészítőkkel, melyek éreztetik az időskor nehézségeit.
  • Rémisztő műsebeket kértünk, hogy azon nézhessük meg a különböző kötözési technikákat. 
  • Megkóstoltuk a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag csírákat.
  • Kipróbálhattuk, hogyan kell egy pici babát öltöztetni, pelenkázni.
  • Részt vettünk látás- és hallásvizsgálaton.
  • Megtapasztaltuk, hogy milyen nehéz mankóval, járókerettel közlekedni.
  • Az élőkönyvtárban látássérült emberekkel beszélgettünk.
  • Az egyik tornateremben gyógytornász segítségével igyekeztünk elsajátítani a testtartásjavítás, az egyensúly – és koordinációfejlesztés módszereit.
  • Programunkat logikai és önismereti társasjátékkal zártuk. 

Gyakorlati tudással és élményekkel gazdagodva tértünk haza.  

Szalainé Szunyi Klára

osztályfőnök

1-10 of 74