Szeged Ifjú Tehetsége díjat kapott iskolánk tanulója

. Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola, 2017. ápr. 11. 5:07   [ 2017. ápr. 24. 1:06 frissítve ]

Minden évben a tehetség napján tüntetik ki Szegeden a kiemelkedő tanulmányi eredményt vagy más kimagasló teljesítményt felmutató diákokat és tanáraikat. 

2017. március 22-én városházi ünnepségen Solymos László alpolgármestertől négy tanuló és öt felkészítő tanár vehette át a Szeged Ifjú Tehetsége, illetve a Szeged Ifjú Tehetségéért díjat a Szegedi Polgármesteri Hivatalban, köztük iskolánk tanulója Szamkó Szabolcs és tanára Szalainé Szunyi Klára.

https://szegedma.hu/hir/szeged/2017/03/szeged-ifju-tehetsegeit-es-tanaraikat-dijaztak-fotok.html

            
    

   


Szeged Ifjú Tehetsége


Szamkó Szabolcs  a Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola 6.a osztályos tanulója.

Évek óta kiemelkedő eredményeket ér el a matematikaversenyeken.

Már kiskorában is nagyon szerette a logikai játékokat, fejtörő feladványokat, korán észrevette a dolgok közti összefüggéseket, és már 2 évesen több mint 25 autómárkát felismert.

 „A gyermek feje nem edény, amit meg  kell tölteni; hanem fáklya, amit lángra kell lobbantani” vallja Galilei. Így voltak ezzel Szabolcs szülei is, amikor a Bonifert Domonkos Általános Iskolába íratták fiukat.

Az iskolába kerülve, Gál Zsuzsanna tanítónő keze alatt sokat fejlődött.  Ő  indította el az első versenyeken.  Alsó tagozaton minden évben megnyerte a városi és megyei matematikaversenyt, és számos más versenyen is kiemelkedő eredményt ért el.

Negyedik osztálytól egy kedves, segítő tanár személyében Szalainé Szunyi Klára, mint  osztályfőnök és matematika tanár még inkább  kibontakoztatta Szabolcs tehetségét, ami elsősorban a differenciált foglalkozásnak köszönhető.  Ebben a tanévben Husztáné Gyursánszki Erzsébet igazgatónő tehetséggondozó óráin is sok érdekes feladatot oldottak meg. A sokszínű gyakorlásnak meglett a gyümölcse:
Negyedik osztályban I. helyezést ért el a városi, megyei, a Kenguru és a Curie Matematika emlékverseny országos döntőjén és a Bonifert Domonkos Nemzetközi Matematikaversenyben.
Az elmúlt években meghívást kapott a Bátaszéki-, Kalmár és a Zrínyi matematikaversenyek döntőjébe. Bolyai csapatversenyben megyei II, és országos VI. helyezést értek el.


A  2015/2016-os tanévben:

 • A Curie Matematika Emlékverseny megyei fordulójában I., az országos döntőjében II. helyezést ért el.
 • Az Orchidea-Pangea Matematika Verseny megyei és országos döntőjében is I. helyezett. 
 • A Kalmár László Matematikaverseny megyei fordulójában III. az országos döntőjében VII. helyezett.
A Bonifert Domonkos Nemzetközi Matematikaversenyben I. díjas immár 3. éve.

A matematika mellett szereti a programozást és a történelmet. Szabad idejében sokat olvas és tavaly óta sakkversenyeken is jeleskedik.

A szülei is segítik a versenyekre való felkészülésben és részvételben.

 

 

Szalainé Szunyi Klára tanárnő

Szalainé Szunyi Klára tanárnő diákjai és kollégái véleménye szerint is emberséges, mindenre figyelő és mindenkivel törődő, problémamegoldó, a közösséget formálni képes pedagógus.

Matematika-fizika szakos tanári oklevelét 1980-ban szerezte. Jelenlegi munkahelyén, a Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskolában az intézmény, korábban Makkosházi Általános Iskola megalapítása óta, 1984-től tanít.

A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán 1997-ben pedagógia szakos oklevelet szerzett. A pedagógiai, pszichológiai tárgyak mellett tantervfejlesztést, iskolamenedzselést is tanult, mely ismereteket többek között az iskola Pedagógiai programjának és Helyi tantervének kidolgozásában is hasznosított. Tanári pályája során fontosnak tartotta a folyamatos szakmai megújulást. 2010-ben Pedagógia mesterszakon kiváló minősítéssel szerzett oklevelet.

Az osztályfőnöki munkaközösség vezetőjeként széleskörű segítséget nyújt iskolájában a minél hatékonyabb nevelő-oktató munka megvalósításához. Kollégái szavazata alapján „A Makkosházi Általános Iskola kiváló nevelője” cím elismerésben részesült 2003-ban.

            Szaktanárként az volt a legfőbb célja, hogy tanítványai érdeklődését a matematika és a fizika iránt felkeltse és megtartsa, a tudásukat optimálisan fejlessze, és a lehető legjobban felkészítse őket a középiskolai tanulmányaikra.

Az emelt szintű matematikai képzésben részesülő osztályokban a tehetséggondozást kiemelt feladatának tekintette. A legnagyobb motiváló erő mindig az volt számára, amikor a tehetséges tanítványai a versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el. A sikerélmények ösztönözték őt és diákjait a további kiemelkedő munkára. A legtehetségesebb tanítványai a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium és az SZTE Gyakorló Gimnázium speciális fizika, matematika és természettudományi orientáltságú osztályaiban folytatták tanulmányaikat. A tanárnő mindig örül a tanítványok szép eredményeinek, de számára soha nem a helyezés a legfontosabb, hanem a folyamat, amely során szélesedik a diákok tudása, fejlődik a problémamegoldó képessége.

Folyamatos szakmai kihívást jelent számára a versenyfeladatok gyűjtése és megoldása, új feladatsorok összeállítása, melynek érdekében szakmai rendezvényeken, módszertani napokon vesz részt. Tehetséggondozó munkáját nemcsak az iskolájában, hanem a Csongrád Megyei Matematika-, Fizikatanárok Szegedi Alkotóműhelyének tagjaként szélesebb körben is végzi, több mint 20 éve.

Szalainé Szunyi Klára tanárnő sokoldalú és kiemelkedően sikeres tehetséggondozó munkájának néhány példája a tanítványok helyezései alapján:

 • A Bolyai Matematika Csapatverseny megyei fordulójában I., II. és III. helyezés.
 • A megyei szintű Makkosházi Matematikaversenyen több alkalommal I. helyezés.
 • A Kalmár László Matematikaverseny országos döntőjében VII. és VIII. helyezés.  
 • A K&H Pénzügyi Tudásverseny országos döntőjén III. helyezés.
 • A Bor Pál Fizikaverseny döntőjében VI. helyezés.
 • A Curie Matematika Emlékverseny országos döntőjében II. helyezés.
 • Az Orchidea-Pangea Matematika Verseny országos döntőjében I. helyezés.
 • A Kis Matematikusok Levelező Verseny országos döntőjében két I. helyezés.
 • A Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen III. díj.
 • A Bonifert Domonkos Nemzetközi Matematikaversenyen két I. díj és több dobogós helyezés.

Szalainé Szunyi Klára tanárnő az a pedagógus, aki kiemelt feladatának tekinti a tehetséggondozást, mert számára az igazi siker a tanítványai sikere.


Comments