1.1.10: HOME: LARS MAGNUSSON

Location: (271 33  YSTAD)
Location Visit: 23.06.2012
Location Visit: 16.08.2013
Location Visit: 13.05.2014
Location Visit: 30.06.2015
Datum Point: WITHHELD - PRIVATE RESIDENCE
Notes: This was the first filming location of the first series, commencing 14.04.2008. At the time of my first visit in 2012 the property was undergoing extensive restoration work. My second visit in 2013 shows there is still much to do. Visiting in 2014 shows some small progress. My 2015 visit shows that nearly everything is complete. Further visit required for internal shots.

Scene 20 
 
1. Access from road. Note front porch behind Kurt's Volvo.
 

2. This, therefore, must be the back door.
 

©2012 Ian S. Bolton
2a. Stripped of all exterior surfaces and steps.
 

3. Inside the kitchen.
 

4. Slightly different angle.
 

5. Lounge.
 

©2012 Ian S. Bolton
5a. The lounge windows from outside.
2014 update: these 3 windows have now been replaced by full-length folding glass doors. Shame.
 

6. Reversing back out to the road. Garage in background.

6a. As was around time of filming.
 
©2013
Ian S. Bolton
6b. The same building but no longer a garage.
 

©2008 Bass Nilsson
7. From the Ystads Allehanda article (in Swedish) about the filming (dated 14.04.2008).
 
©2012 Ian S. Bolton
7a. Similar view showing extent of renovation.
 
©2013 Ian S. Bolton
7b. The work continues.

©2014 Ian S. Bolton
7c. And still. But now occupied.

ABOUT THE PROPERTY
8. From the road, facing east.
 
©2012 Ian S. Bolton
8a. Renovation.
 
9. The front garden, facing south-east.
 
©2012 Ian S. Bolton
9a. Renovation.

©2014 Ian S. Bolton
9b. Continues.
 
10. The side elevation, facing north. The ground floor windows are in Lars Magnusson's lounge (see images 5 and 5a above). Note the 'filled-in' middle panel.

11. Front quarter view, facing north-east.


©2012 Ian S. Bolton
11a. Similar angle. Renovation.
 
©2013 Ian S. Bolton
11b. Renovation continues.

©2014 Ian S. Bolton
11c. And still.

12. From the pavement, facing south-east. Grey board above red cement. Kurt parked his Volvo along this driveway (just like the car in the image) and later reversed out of it.

©2012 Ian S. Bolton
12a. Renovation.

©2014 Ian S. Bolton
12b. Continues.

13. The rear of the property, facing north-west. More board and cement clinched it. Kurt climbed the steps (bottom right) to access Lars Magnusson's kitchen (behind the lower 3 windows).

©2012 Ian S. Bolton
13a. Lower 3 windows under renovation.

(The information below was translated from pages 3 and 4 of an article no longer available on www.ystad.se. It was obviously dated before the current renovation works commenced.)

THE HOUSE
Built: 1934 (Rebuilt 1962)
Architect: Sture Westberg (Sven Johansson 1962)
Number of floors: 2
Base; Grey (reddish) concrete
Walls: Grey fibre-cement tiles
Roof: flat roofs
Details: Brown all over windows, narrow and tall. Brown teak door with a pattern of squares. South-facing patio upstairs, where the wall is covered with red fish scale-pattern tiles. Canopy on pillars above the entrance. Completely overgrown with Virginia creeper.
Genuine funk ishus (ice house), façade sadly in decline.

THE GARAGE
Designed: 1934 (not built until 1936)
Architect: Sture Westberg
Walls: White stucco
Roof: Flat roof, black paperboard
Details: Brown 2-pane window. Brown painted masonite garage door.
Certain value as contemporary complement to the house. 

IMAGE SOURCE: BBC DVD; ystad.se; Bass Nilsson; Ian S. Bolton
INFORMATION: ystad.se; Ystads Allehanda