04. Extensie - SocrateMobile

Aplicația SocrateMobile permite accesul la sistemul SocrateCloud prin intermediul dispozitivelor mobile. Momentan aplicația este disponibilă numai pe Android și asigură accesul la următoarele funcționalități SocrateCloud:
 • Sarcini
 • Sesizări
 • Deconturi
Pentru funcţionarea corectă a aplicaţiei este necesară activarea componentei CAPI la nivel de titular şi acordarea de drepturi "Acces full API" la nivel de rol pentru utilizatorii cărora li se va permite accesul prin SocrateMobile.
Pentru activarea componentei CAPI vă rugăm să luaţi legătura cu departamentul de vânzari al BITSoftware.

Autentificare

Introducere cont nou

Un cont va conține informații folosite de aplicația SocrateMobile pentru a accesa SocrateCloud. Dacă nu este disponibil nici un cont, aplicația va deschide automat pagina de creare cont. Se pot adăuga conturi adiționale, în pagina de selecție cont, prin apăsarea butonului Menu (Android) de pe dispozitiv și selectarea opțiunii Create Account.

Se introduc următoarele informații:

https://sites.google.com/a/bitsoftware.ro/manual-socrateopen/utilitare-extensii/socratemobile/Screenshot%202015-04-03%20at%2010.12.12.png

 • Name - un nume pentru contul SocrateMobile. Acesta este folosit de aplicație pentru a salva datele de login;
 • Url: - URL-ul folosit pentru a accesa SocrateCloud în browser. Se va adăuga automat prefixul "https:// " la URL-ul introdus;
 • Email și Password - emailul și parola utilizatorului SocrateCloud;
Se apasă butonul  din coltul dreapta sus, pentru a salva datele introduse.

Selecție cont existent

După ce a fost salvat, un cont va putea fi folosit pentru a accesa SocrateCloud. Pagina de selecție cont conține o listă de conturi definite anterior folosind pagina de introducere conturi.

https://sites.google.com/a/bitsoftware.ro/manual-socrateopen/utilitare-extensii/socratemobile/Pagina%20Selectie%20-%20Edited.png

Pentru fiecare cont este afișat numele și URL-ul. Următoarele acțiuni sunt disponibile in pagina de selecție cont:
 • se apasă pe un cont - aplicația se va conecta la SocrateCloud folosind contul respectiv;
 • se tine apăsat pe un cont - sunt disponibile următoarele opțiuni:
  • Edit - se pot modifica datele introduse pentru cont: Email, Parola, URL și Nume;
  • Deleteștergere cont SocrateMobile (nu va fi afectat utilizatorul SocrateCloud asociat);
  • Connect - aplicația se va conecta la SocrateCloud folosind contul respectiv;
 • se apasă butonul Menu (Android) - sunt disponibile următoarele opțiuni:
  • Create Account - se va deschide pagina de introducere conturi;
  • Settings - meniu folosit pentru setarea nivelului de audit şi gestiunea fişierelor de log (/sand/log);

Conectare la SocrateCloud

Pentru a accesa SocrateCloud aplicația va folosi datele introduse la definirea unui cont (Email, Parola, URL). Dacă datele introduse sunt incorecte sau nu se poate stabili o conexiune, aplicația va afisa un mesaj de eroare corespunzător. Altfel, aplicația se va conecta la SocrateCloud, utilizatorul folosit fiind determinat de emailul introdus în contul SocrateMobile. 

După autentificare trebuie alese rolul și organizația (vor fi afișate opțiuni disponibile pentru utilizatorul respectiv). Ulterior SocrateMobile va fi afișa lista cu funcționalități disponibile:

https://sites.google.com/a/bitsoftware.ro/manual-socrateopen/utilitare-extensii/socratemobile/Select%20Mobile.png


Sarcini

Prin selectarea opțiunii Tasks se va deschide lista de sarcini alocate utilizatorului logat. 

Pentru fiecare sarcină din listă sunt afișate Subiectul, Utilizatorul ResponsabilNumărul, Organizația și Prioritatea. Se apasă pe o sarcină pentru a afișa informații detaliate. Detalii despre sarcinile din SocrateCloud în Integrare Google Apps.
Pentru a actualiza lista, pe ecranul dispozitivului, se trage în jos de aceasta pană ce va fi afișat mesajul "Release to refresh..." 
Pentru o sarcină sunt disponibile următoarele acțiuni:
 • afișare acțiuni;
 • adăugare acțiune;
 • adăugare / modificare sarcină.

Modificare / Adăugare Sarcină

O sarcină nouă poate fi adăugată prin apăsarea butonului  din bara de meniu a paginii TasksVa fi afișată pagina Add New TaskPentru a modifica o sarcină existentă aceasta se selectează în listă și se apasă butonul  din bara de meniu a paginii TasksVa fi afișată pagina Edit.

https://sites.google.com/a/bitsoftware.ro/socratecloud-documentation/utilitare/15-socratemobile/Task%20Mobile.png

Câmpurile disponibile în cele doua pagini sunt aceleași și se regăsesc în fereastra Sarcini din SocrateCloud. Detalii în Integrare Google Apps.

Pentru a salva sarcina / modificările se apasă pe butonul  din bara de meniu. Pentru a anula se apasă butonul  din bara de meniu sau butonul Return (Android)Dacă, pentru înregistrarecâmpurile obligatorii nu sunt completate, nu se va permite salvarea și un mesaj de eroare corespunzător va fi afișat.

Afișare Acțiuni

Pentru fiecare sarcină pot fi afișate acțiunile prin apăsarea butonului  din bara de meniu a paginii Tasks. Lista cu acțiuni va fi afișată în partea din stânga a ecranului. Pentru fiecare acțiune din listă va fi afișat Utilizatorul, RolulOrganizația și DataSe apasă pe o acțiune pentru a afișa informații detaliate.

Adăugare Acțiune

Pentru a adăuga o acțiune se selectează sarcina din listă și se apasă pe butonul  din bara de meniu a paginii Tasks. Fereastra Add Action va fi afișată:

https://sites.google.com/a/bitsoftware.ro/socratecloud-documentation/utilitare/15-socratemobile/Add%20Action.png

Pentru a salva acțiunea, după completarea câmpurilor, se apasă pe SavePentru a anula se apasă pe Cancel.

Sesizări

Prin selectarea opțiunii Requests se va deschide lista de sesizări de care este responsabil utilizatorul logat. Detalii în Sesizări.
Pentru fiecare sesizare din listă sunt afișate SubiectulTerțulNumărulTipul, Categoria, Grupul și Prioritatea. Se apasă pe o sesizare pentru a afișa informații detaliate.
Pentru a actualiza lista, pe ecranul dispozitivului, se trage în jos de aceasta pana ce va fi afișat mesajul "Release to refresh..." 
Pentru o sesizare sunt disponibile următoarele actiuni:
 • afișare acțiuni;
 • adăugare acțiune;
 • adăugare sesizare;
 • modificare sesizare.

Modificare / Adăugare Sesizare

O sesizare nouă poate fi adăugată prin apăsarea butonului  din bara de meniu a paginii Requests. Va fi afișată pagina Add New RequestPentru a modifica o sesizare existentă aceasta se selectează în listă și se apasă butonul  din bara de meniu a paginii RequestsVa fi afișată pagina Edit.

https://sites.google.com/a/bitsoftware.ro/socratecloud-documentation/utilitare/15-socratemobile/Request%20Mobile.png

Câmpurile disponibile în cele două pagini sunt aceleași și se regăsesc în fereastra Sesizări din SocrateCloud.  Detalii în Sesizări.

Pentru a salva sesizarea / modificările se apasă pe butonul  din bara de meniu. Pentru a anula se apasă butonul  din bara de meniu sau butonul Return (Android)Dacă, pentru înregistrarecâmpurile obligatorii nu sunt completate, nu se va permite salvarea și un mesaj de eroare corespunzător va fi afișat.

Afișare Acțiuni

Pentru fiecare sarcină pot fi afișate acțiunile prin apăsarea butonului  din bara de meniu a paginii Tasks. Lista cu acțiuni va fi afișată în partea din stânga a ecranului. Pentru fiecare acțiune din listă va fi afișat Utilizatorul, RolulOrganizația și Data (la care a fost făcută acțiunea).  Se apasă pe o acțiune pentru a afișa informații detaliate.

Adăugare Acțiune

Pentru a adăuga o acțiune se selectează sesizarea în listă și se apasă pe butonul  din bara de meniu a paginii Requests. Fereastra Add Action va fi afișată:

https://sites.google.com/a/bitsoftware.ro/manual-socrateopen/utilitare-extensii/socratemobile/Add%20Request%20Action.png

Pentru a salva acțiunea, după completarea câmpurilor, se apasă pe Save. Pentru a anula se apasă pe Cancel.

Deconturi

Prin selectarea opțiunii Expense Reports se va deschide o lista cu deconturi din SocrateCloud . Pentru fiecare decont va fi afișată DescriereaNumărulOrganizația, Angajatul și Data. Sunt disponibile următoarele actiuni:
 • adăugare / modificare decont
 • adăugare / modificare linii decont
 • vizualizare decont / linii decont
Pentru a afisa toate deconturile existente (inclusive cele finalizate/ închise) se apasă butonul Menu (Android) și se selectează opțiunea Show All.
Pentru a afisa doar deconturile "In Progress" sapasă butonul Menu (Android) și se selectează opțiunea Not Processed.
Pentru a actualiza lista cu deconturi sapasă butonul Menu (Android) și se selectează opțiunea Refresh Expense Reports.

Vizualizare Decont

Se apasă pe un decont din listă pentru informații detaliate. Pe pagina unui decont sunt disponibile următoarele actiuni:
 • În bara de meniu:
  • Adăugare Decont   Editare Decont  Adăugare linie Decont  - acțiunile sunt detaliate în capitolele de mai jos;
  • Refresh - se apasă pe butonul  din bara de meniu pentru a actualiza informatiile de pe decont;
 • În secțiunea Expense report master:
  • Butoanele Hide / Show - se folosesc alternativ pentru a ascunde / afisa secțiunea Expense report master.
  • Document Action - indica starea documentului: Drafted, In Progress , Completed, Closed. Se apasă butonul corespunzător pentru a modifica starea decontului;
 • În secțiunea Report Lines sunt afișate liniile decontului cu informații sumare despre acestea: Descriere, Produs, Unitate de Măsură, Preț;
  • Vizualizare Linie - se apasă pe o linie din listă pentru informații detaliate;
  • Modificare Linie - pe fereastra cu informații detaliate, există opțiunea de a edita linia.

Adăugare / Modificare Decont

Pentru a adăuga un decont se apasă butonul  din bara de meniu a paginii Expenses.  Va fi afișată pagina Add expense report. Pentru a modifica un decont se selecteaza din listă și se apasă butonul  din bara de meniu.  Va fi afișată pagina Edit expense report.


Câmpurile disponibile în cele doua pagini sunt aceleași și se regăsesc în fereastra Decont din SocrateCloud. Detalii în Decont de timp şi cheltuieli.
Pentru a salva decontul se apasă pe butonul  din bara de meniu. Pentru a anula se apasă butonul  din bara de meniu sau butonul Return (Android)Dacă, pentru înregistrarecâmpurile obligatorii nu sunt completate, nu se va permite salvarea și un mesaj de eroare corespunzător va fi afișat.

Adăugare / Modificare Linie Decont

Se selectează decontul din listă. Se pot modifica / adăuga  linii doar pentru deconturi cu starea "In Progress" sau "Drafted".  Pentru a adăuga o linie se apasă pe butonul  din bara de meniu. Pentru a modifica o linie se apasă pe aceasta în secțiunea Report Lines după care, în fereastra Expense Report line se apasă Edit

https://sites.google.com/a/bitsoftware.ro/manual-socrateopen/utilitare-extensii/socratemobile/Expense%20Report%20Line.png

Campurile disponibile pentru adăugare / modificare linii sunt aceleași pentru cele doua pagini și se regăsesc în fereastra Deconttab-ului Detalii Decont, din SocrateCloud. Detalii în Decont de timp şi cheltuieli.

Pentru a salva linia / modificările, în fereastra Expense report lines se apasă Save. Pentru a anula se apasă Cancel. Dacă, pentru înregistrarecâmpurile obligatorii nu sunt completate, nu se va permite salvarea și un mesaj de eroare corespunzător va fi afișat.