II. Dicţionarul Activ al Aplicaţiei

Dicţionarul Activ al Aplicaţiei (AD) este repozitoriul pentru meta-datele logicii de business. El conţine definiţiile entităţilor (tip, validare, etc.), modul lor de afişare (etichete pe ecrane şi rapoarte, secvenţa afişării şi poziţia relativă a câmpurilor), şi regulile de afişare. Cu logica de business depozitată în AD, customizarea aplicaţiei se face prin crearea, modificarea sau ştergerea logicii de business din AD fără a exista nevoia de programare. Odată salvate, schimbările sunt disponibile imediat în motorul tranzacţiilor şi pentru utilizatori. 
Dicţionarul este extensibil la nivel de utilizator şi poate include informaţii şi reguli specifice ale utilizatorului. Acest fapt permite utilizatorilor autorizaţi să adauge tabele noi, ecrane noi sau câmpuri noi la ecranele stabilite. Toate elementele adăugate sunt disponibile automat pentru a fi listate sau raportate folosind funcţionalitatea standard de raportare disponibilă la nivelul întregii aplicaţii.
Prin depozitarea logicii de business separat de executabilele Socrate Open customizările se păstrează de-a lungul timpului fără a fi influenţate de up-grade-urile la noile versiuni ale programului. Contrar sistemelor ERP tradiţionale ce vin cu recomandarea de adaptare a proceselor de business la setările programului, Socrate Open încurajează customizarea programului pentru a se potrivi nevoilor afacerii dumneavoastră. Pe măsură ce mediul afacerii se schimbă Socrate Open poate fi adaptat conform nevoilor de schimbare - repede şi uşor.
Dicţionarul Aplicaţiei gestionează de asemenea regulile de securitate şi controlul accesului.
Dicţionarul Aplicaţiei este format din 7 entităţi:
Algoritmii funcţionali care stabilesc schimbul de informaţii dintre baza de date şi utilizatori, şi modul în care acest schimb are loc, se definesc tot în Dicţionarul Aplicaţiei: