11.08. Reguli de Plată

Plățile pot fi generate și procesate automat în funcție de metoda de plată selectată pe factură. Pentru a alege o modalitate de plată pe o factura se apasă butonul Modalitate Plată . Se va deschide fereastra Plată, de unde se alege modalitatea de plată din listă:

Numerar

Dacă se alege această modalitate de plată pe o factură în starea "Drafted", după finalizarea facturii, o plată în numerar va fi generată automat pe registrul de casă deschis cu data facturii pentru societatea de pe factură
Dacă se alege această modalitate pe o factură în starea "Finalizat", plata trebuie definită din fereastra Plată. Câmpurile disponibile se regăsesc în tab-ul Detalii Registru, fereastra Registrul de Casă, unde va putea fi vizualizată ulterior plata în numerar. Detalii în Registrul de Casă;

Începând cu versiunea SocrateCloud 15.10 când operatorul alege metoda de plata "Numerar", în fereastra de selecţie/confirmare a registrului de casă, operatorul poate introduce suma primită de la client, iar sistemul calculează restul care trebuie returnat.
Aceasta presupune afişarea a două câmpuri suplimentare în form: 
 1. Numerar încasat  client - implicit null.
 2. Rest plată - implicit 00 
Operatorul introduce valoarea primită de la client, iar Rest plată se calculează cu formula: Valoare - Numerar încasat
Dacă numerar încasat introdus este mai mic decât Valoare (= reprezintă sold factură de încasat), atunci câmpul Valoare se actualizează cu valoarea din Numerar Încasare Client. În acest fel se pot opera încasările parţiale.

Observații:
 • pentru societăți cu mai multe registre se va alege registrul cu bifa Implicit;
 • dacă la nu exista nici un registru de casă deschis cu data facturii, va fi generat un nou registru de casă;

Tichete Cadou, Credit Card, Cec/BO 

Dacă aceste modalități de plată se aleg pe facturi în starea "Finalizat" în fereastra Plată trebuie definită o plată. Câmpurile aferente fiecărei modalități de plată se regăsesc în secțiunea Documente din fereastra Încasări și Plăți, unde se va putea vizualiza ulterior plata generată. Plata va avea urmatoarele proprietăți:
 • Tip Document:
  • Factură Furnizor -> plată;
  • Factură Client -> încasare;
 • Factură = factura de pe care a fost generată;
 • Valoare = valoarea introdusă în fereastra Plată;
 • Metoda de Plată și câmpurile suplimentare = metoda de plată selectată pe factură, și câmpurile aferente din fereastra Plată;
 • Stare Document = "Finalizat";
 • Detalii în Încasări și Plăți.

Pe Credit, Compensație, Numerar la Scadență

Începând cu v16.2. pe langa modalitatea "Pe Credit" au fost adăugate următoarele: "Compensație" și "Numerar la scadență".
Pe documente cu aceste modalități de plată se pot selecta termene de plată, care vor determina data scadentă. 
Detalii în Termene de Plată.