10.01. Definiri Vânzări

Înainte de a folosi funcționalitatea "Vânzări" din SocrateCloud, va trebui sa definiți următoarele tipuri de înregistrări:


Terți și Contacte

Terții care participă la o tranzacție de vânzare sunt reprezentații de vânzări și clienții:
 • Clientul - reprezintă terțul către care se efectuează tranzacția de vânzare. În baza acestor vânzări, clientului i se pot acorda anumite discount-uri sau i se pot imputa penalități conform contractului.
 • Reprezentantul de Vânzări - reprezintă angajatul responsabil pentru tranzacția de vânzare. În baza acestor vânzări, reprezentantului i se pot calcula și acorda comisioane din vânzare.
Detalii în Definire Terți.

Fiecare terț din SocrateCloud trebuie sa aibă asociat cel puțin un contact și o locație. Contactele sunt entități de tip "Utilizator" ce conțin informatiile de contact (persoane) pentru terț, pot primi notificări și dacă este necesar, se pot defini roluri care facilitează accesul acestora în sistem la diferite ferestre, rapoarte, procese și fluxuri. Detalii în Utilizatori.

Regiuni de Vânzare

Regiunile de vânzare se definesc, de regulă, în funcție de regiunile fizice în care se face vânzarea. Pe baza regiunilor de vânzare se pot genera diferite rapoarte. De asemenea, regiunile de vânzare sunt dimensiuni contabile și pot fi folosite pentru analiză financiară prin intermediul schemelor contabile.

Fereastra Regiuni de Vânzare, localizată în meniul Vânzări -> Definiri Vânzări, se foloseste pentru a gestiona regiunile de vânzare din sistem. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

https://sites.google.com/a/bitsoftware.ro/manual-socrateopen/acasa-as/10-vanzari/10-0-flux-vanzari/Regiune%20Vanzare.png
 • Cod Căutare, Denumire, Descriere - valori utilizate pentru a identifica înregistrarea în sistem;
 • Activă - indică faptul că această regiune de vânzare este activă în sistem;
 • Implicit - indică faptul că această regiune va fi utilizată implicit pe înregistrări noi;
 • Reprezentant - agent de vânzări responsabil de regiune;
 • Nivel consolidare - indică faptul că această entitate este o entitate părinte și poate avea alte regiuni în subordine;
Se poate utiliza arborescența din stânga ferestrei pentru a așeza entitățile în poziția cerută pentru raportare.

Fereastra Ţări, Localităţi şi Regiuni, localizată în meniul Sys Admin -> Reguli Generale -> Definiri Sistem, se utilizează pentru a aloca o locație fizică unei regiuni de vânzari. Astfel, dimensiunea contabilă "regiune de vânzare" va fi atribuită automat tranzacțiilor contabile generate, în funcție de locația fizică a terțului.

Procesul Sincronizare Regiuni Vânzarelocalizat în meniul CRM -> Terți -> Definiri Terti Sincronizează regiunile de vânzare de pe locațiile terțurilor în funcție de regiunile de vânzare definite la nivel de oraș, județ sau țară.
 • Șterge Regiunea - dacă este selectat regiunea de vânzare se va șterge de pe acele locații pentru care nu se găsește o regiunde la nivel de oraș, județ sau țară. Dacă nu se selectează regiunile deja existente pe locații se vor păstra chiar dacă la nivel de oraș, județ sau țară nu se găsește o regiune de vânzare.

Termeni Livrare

În fereastra Termeni Livrare, localizată în meniul Vânzări -> Definiri Vânzărise definesc termenii de livrare internaționali (INCOTERMS) completați pe comenzi client sau furnizor:

https://sites.google.com/a/bitsoftware.ro/manual-socrateopen/acasa-as/10-vanzari/10-0-flux-vanzari/Termeni%20V%C3%A2nzare.png
 • Denumire, Descriere, Cod Căutare - valori utilizate pentru a identifica înregistrarea în sistem;

Modalități Plată

În fereastra Modalități Plată, localizată în meniul Vânzări -> Definiri Vânzărise definesc modalitățile de plată completate pe comenzi client. Acestea sunt folosite pentru a informa persoanele responsabile de livrare (e.g. firme de curierat) asupra documentelor sau plăților ce trebuie primite în schimbul bunurilor pentru a putea efectua tranzacția. Sunt disponibile următoarele câmpuri:

https://sites.google.com/a/bitsoftware.ro/manual-socrateopen/acasa-as/10-vanzari/10-0-flux-vanzari/Modalitati%20Plata.png
 • Denumire, Descriere - valori utilizate pentru a identifica înregistrarea în sistem;
 • Încasare contravaloare marfă la livrare - dacă se bifează, comanda necesită încasarea contravalorii la livrare. Tipul încasării se completează în câmpul Tip plată livrare;
 • Retur alte documente - dacă se bifează, comanda necesită returul anumitor documente la livrare. Documentele necesare enumerate în câmpul Documente de returnat;
SocrateCloud oferă posibilitatea de integrare cu aplicații oferite de firmele de curierat Cargus, Urgent Curier și Fan Curier. Modalitățile de plată completate pe comenzi client pot fi astfel transmise firmelor de curierat responsabile de livrare. Detalii în Componente Specfice.