Împrumut interbibliotecar
 
        Împrumutul interbibliotecar a fost creat pentru ca o bibliotecă să poată împrumuta pentru utilizatorii săi, beneficiari ai dreptului de împrumut interbibliotecar, de la o altă bibliotecă, pe o perioadă determinată, publicaţii care nu se găsesc în colecţiile sale. Împrumutul interbibliotecar se realizează între două biblioteci.

        Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” efectuează servicii de împrumut interbibliotecar naţional şi internaţional. Centrul de împrumut interbibliotecar funcţionează în Unitatea Centrală.


         Sunt întâlnite două situaţii:


        1. Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” împrumută de la alte biblioteci din ţară (împrumut naţional) sau străinătate (împrumut internaţional) pentru utilizatorii săi, potenţialii beneficiari ai dreptului de împrumut (utilizatorii din învăţământul universitar de stat), documentele care nu se găsesc în colecţiile sale.

Solicitarea publicaţiilor se realizează prin intermediul unei cereri adresată conducerii bibliotecii şi depusă la Secretariatul instituţiei.

Cererea va cuprinde:

- descrierea bibliografică exactă şi completă a publicaţiei monografice (autor, titlu, loc, editură şi an de apariţie, numărul standard ISBN) sau a articolului (autor, titlul articolului, titlul publicaţiei periodice, anul, numărul, intervalul de pagini, numărul standard ISSN);

- datele de contact (adresă de e-mail, nr. de telefon) ale solicitantului.

 

      2. Persoanele din alte localităţi din ţară (împrumut naţional) sau străinătate (împrumut internaţional) care doresc să împrumute documente din colecţiile Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, vor adresa cererea de împrumut bibliotecii universităţii în care îşi urmează cursurile sau îşi desfăşoară activitatea didactică sau de cercetare sau celei mai apropiate biblioteci. Biblioteca va face toate demersurile pentru a primi publicaţia de la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.

 

       Atât taxele de împrumut cât şi cele poştale, de transport şi corespondenţă sunt suportate de beneficiarul acestui serviciu.