Start‎ > ‎

Editura RAO - Lansare carte „Cei dintâi vor fi cei din urmă”, Larry Watts

 

 

Discursul doamnei Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”

 

Doamnelor şi Domnilor, Distinşi invitaţi,

 

Bine aţi venit în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” şi mă bucur că BCU este din nou agora pentru lansarea cărţii lui Larry Watts, Cei dintâi vor fi cei din urmă publicată de editura Rao. Trebuie să vă spun însă că prezentarea volumului aici nu este o întâmplare.

Larry Watts reuşeşte să recupereze o parte din demnitatea României dezvăluind o latură a istoriei tulburătoare, realităţi ale comunismului românesc nedezvăluite pană acum. În mod similar şi noi, ca instituţie, ne străduim să recuperăm măcar o parte din forţa spirituală şi prestigiul Fundaţiunii Regale, construite de către Regele Carol I al României în 1891, al cărei destin a fost frânt în 1948. Am reînfiiţat deci anul trecut, după 65 de ani de inexistenţă, Fundaţia Universitară „Carol I”, după statutele iniţiale, în speranţa de a recoagula elita românească în jurul acestei torţe.

Efortul lui Larry Watts de a scoate la lumină adevăruri istorice pe care alţii nu au izbutit să le descopere sau nu au îndrăznit să le grăiască este unul remarcabil. Citind primul volum, Fereşte-mă Doamne de prieteni, lansat tot la BCU „Carol I”, în urmă cu doi ani, şi răsfoindu-l pe cel nou, descoperi un cu totul alt unghi de a privi modul în care România s-a poziţionat  în raport cu Blocul Sovietic, ca vector de opoziţie. Cele două volume dărâmă prejudecăţi legate de alinierea României la politicile sovietice şi ne îndeamnă să ne recăpătăm credinţa în voinţa, determinarea şi luciditatea acestei naţiuni.

În Evanghelia după Matei 20; 1-16  spune Astfel vor fi cei de pe urmă întâi şi cei dintâi pe urmă, că mulţi sunt chemaţi, dar puţini aleşi. România trebuie să creadă că este o ţară aleasă, să-şi recapete credinţa în propria-i forţă, în propria-i taină.