In Blackboard is het mogelijk videobestanden op Mymedia te plaatsen, er een beschrijving en labels/tags aan toe te kennen, en ze in een cursus aan te bieden. Er zijn daarvoor twee plekken op Blackboard van belang: 
 • My Media
 • Media Gallery
Module My Media is persoonsgebonden; hier kun je eigen video's plaatsen en beheren.
Hoe je de module MyMedia aan kan zetten binnen blackboard, kun je in deze video zien.

Media Gallery is cursusgebonden, hier staan video's die toegevoegd zijn aan de Media Gallery door docenten en/of studenten die toegang hebben tot de betreffende Blackboard cursus.

Daarnaast is het ook nog mogelijk om video's toe te voegen aan de Faculty/ Shared Repository , dit is een Avans brede etalage van videomateriaal, alleen beschikbaar voor medewerkers.
 
Je kunt video's eerst plaatsen in My Media, of je kunt videomateriaal direct plaatsen in je cursus, zonder ze eerst op My Media te plaatsen. Het hangt een beetje af van de workflow die jijzelf hanteert: als je eerst je video's wilt uploaden, doe je dat via My Media; als je bezig bent je cursus vorm te geven is het wellicht handiger je video's meteen toe te voegen aan je eigen cursus, aan de Media Gallery of in een ander gedeelte van de Blackboard cursus via de zgn. mashup-tool.

Video toevoegen aan Mymedia

My media is binnen Blackboard de plek waar je je eigen videobestanden kunt uploaden en beheren. Vanaf deze plek kun je ook video aan de Media Gallery van een bepaalde cursus toewijzen. Je komt bij My Media via het beginscherm My Blackboard:

 

Met de knop Add New kun je media toevoegen:
Add New


 We gaan ervan uit dat je (op dit moment) geen opname van een presentatie of webcamopname wilt maken, maar een bestand wilt uploaden:

 

Upload Media

Via de optie Choose a file to upload kun je bestanden vanaf je eigen computer uploaden.
 
Kies je in het menu Add New de optie Webcam Recording, dan kun je direct video opnames die je maakt met je webcam, in My Media plaatsen.
 
Kies je in het menu Add New de optie Record a Presentation, dan wordt CaptureSpace geopend. CaptureSpace is een handige video capture tool van het videoplatform die het mogelijk maakt om webcam opnames, screen recordings, en audio opnames te maken en deze te combineren met elkaar en/of met powerpoint presentaties tot ‘multistream’ video’s. Voor meer informatie, raadpleeg de 'Tools' pagina in het hoofdmenu.
 
Via My Media kun je ook je media beheren. Klik op de video, en je krijgt de video met de onderstaande opties te zien:
 
Menu
 
Je hebt de volgende mogelijkheden:
 1. Details laat de metatags zien die je hebt toegevoegd aan de video.
 2. Share geeft de html embed code weer die je kunt gebruiken om de video te tonen op bijv. een onderdeel van je Blackboard cursus. Dit kan op een makkelijkere manier via de Mashups. Zie ook: 'hoe voeg ik video toe aan een cursus'.
 3. Actions geeft de mogelijkheid om de video te bewerken, te verwijderen of te publiceren. Klik hier voor meer info.
 
 
Publish 
 

Video toevoegen aan een cursus


Je kunt op eenvoudige wijze video's toevoegen aan je cursus met de zgn. mashup-tool, beschikbaar via de teksteditor. Je kunt hiermee video toevoegen die in My mediade Media Gallery van de Blackboard cursus, of de Faculty/Shared Repository staat. Ook kunt u video toevoegen vanaf uw eigen pc via Add New > Media Upload, of een opname maken met CaptureSpace, via Add New > Record a Presentation

Als je docent bent van een cursus in Blackboard, kun je via de mashup-tool media plaatsen in o.a. Announcements, Assignments, Content items, het Discussion Boardkortom: overal waar je tekst kunt plaatsen kun je ook een video plaatsen.
 
Studenten kunnen hun media beschikbaar maken in o.a. de volgende Blackboard-onderdelen: Discussion board, Assignments submission.

Om videomateriaal toe te voegen ga je als volgt te werk:


- Selecteer het mashup-ikoontje in de teksteditor. Zie je geen knoppen boven het grote witte tekstblok? Klik dan rechtsboven op het laatste knopje op de functiebalk genaamd Show More.
- Selecteer MyMedia uit het menu.Add New

Je krijgt een scherm te zien waarin je media kunt zoeken en selecteren. Dat doe je als je al media hebt geplaatst in My media, Media Gallery en/of Shared Repository. Als je het videomateriaal nog niet in deze repositories hebt staan, klikt je rechtsbovenin het scherm op de knop Add media. Daarmee kun je video vanaf je pc uploaden (Media Upload), of rechtstreeks een opname maken met CaptureSpace (Record a Presentation) en plaatsen in Blackboard. 

 

We gaan ervan uit dat je ofwel in My media, Media Gallery en/of Shared Repository een videobestand hebt geselecteerd, ofwel dat je via Add media een bestand hebt geüpload of gemaakt.

Mash Up Voorbeeld
Standaard worden media-informatie, beschrijving en labels getoond:
Je media wordt in de teksteditor gerepresenteerd door middel van een thumbnail (een klein plaatje). Je kunt tekst voor én na de thumbnail toevoegen. Je video is nu beschikbaar in het betreffende onderdeel van je Blackboard cursus, en is ook toegevoegd aan My media.
 

Werken met Media Gallery

Course Tools

De Media Gallery is een plaats binnen een cursus waar media te vinden zijn die hier specifiek geplaatst is door docenten en/of studenten, en ook zichtbaar is voor alle deelnemers van de Blackboard cursus. Dat geldt voor zowel docenten en studenten. Houd er rekening mee dat het dus geen verzameling van alle media betreft van de betreffende Blackboard cursus. De Media Gallery is voor docenten te vinden in het control panel, onder course tools:

Aan de Media Gallery kun je via Add media op verschillende manieren media toevoegen:
Media Gallery
 
 • Upload: voeg media toe vanaf je eigen computer
 • My Media: voeg video's toe die je al eerder heeft toegevoegd aan My media;
 • Shared Repository: voeg video's toe die al eerder zijn toegevoegd aan Faculty / shared repository;
 • Add New: voeg direct een opname toe via Media Upload
+Publish - hiermee publiceer je de media in de Media Gallery, deze media wordt dan direct zichtbaar voor deelnemers aan de cursus zowel voor docenten als studenten.

Wil je als docent eerst de media die studenten in de Media Gallery goed kunnen keuren of af kunnen keuren voordat deze worden gepubliceerd, dan kun je onder Actions > Edit, de optie "Moderate content (media will not appear in media gallery until approved by the gallery manager)" aanvinken.

Als je deze optie gebruikt in de Media Gallery van je Blackboard cursus, dan wordt de media van studenten niet direct zichtbaar, klik op Pending en keur de video goed voor publicatie middels de knop Approved.

Approve

Als docent heb je per gepubliceerd videobestand in de Media Gallery de volgende instelmogelijkheden:


Media Gallery

 • Edit: je kunt alleen eigen video's bewerken in de Media Gallery
 • Remove: je kunt alle video's verwijderen, ook die van studenten
 • Featured: je kunt alle video's aanmerken als featured (speciaal geselecteerd) en plaatsen in een speciaal module voor de cursus-homepage.

Studenten kunnen alleen eigen video's in de Media Gallery bewerken of verwijderen, niet die van anderen. Ook kunnen zij geen video's aanmerken als featured

Afhankelijk van de instellingen kan het ook mogelijk worden gemaakt om anderen een clip te laten maken van het videobestand.

Zoeken in Media Gallery's

Op de Media Gallery pagina, kun je een icoontje van een vergrootglas vinden; dit is de zoekfunctie.

Search Media Gallery

(naar de inhoudsopgave)

Featured videos in een course

Om de speciaal geselecteerde video's (de featured video's) in een cursus te laten zien, is het nodig in Blackboard een module page te maken. Dat gaat zo:


Module Page
 • Ga naar de bovenkant van het cursusmenu en druk op de witte "plus" met blauwe achtergrond. 
 • Kies voor de optie Module Page
 • Geef de module page een naam (bijv. "Aanbevolen video's") en vink het vakje Available to users aan. 
 • Druk op Submit
 • Klik op het menu-item dat je zojuist hebt aangemaakt. 
 • Druk op de knop Add Course Module 
 • De module die je moet toevoegen, heet Featured Media Gallery. Druk op Add onder de naam van deze module. 
 • Druk onderaan de pagina op OK

Faculty repository

De Faculty Repository, ook wel Shared Repository genoemd,  is een Avans brede etalage van videomateriaal. Docenten kunnen op deze plek aan hun collega's van Avans Hogeschool hun video's laten zien. De repository is alleen beschikbaar voor medewerkers. 

Video opdracht inleveren

Als student een video inleveren op een Assignment in Blackboard

Als je een filmpje, video of geluidsbestand wilt uploaden naar Blackboard om op die manier je opdracht in te leveren, dan moet je dit in twee stappen doen: 

 1. Upload het media-bestand naar het videoplatform via blackboard module My Media. Voor uitleg kijk onder het kopje: Hoe voeg ik video's toe aan 'My media'?

 2. Nadat je de video naar My Media hebt geüpload, kun je hem "inleveren" door de "Mymedia Mash-up" te gebruiken. Dit gaat in detail als volgt: 
 • Ga naar de Assignment in de cursus en klik op de naam van de Assignment. 
 • Je bent nu in het Upload Assignment-scherm. In dit scherm heb je de beschikking over een teksteditor met aan de bovenkant meerdere rijen met knoppen. 
 • Zie je geen knoppen boven het grote witte tekstblok? Klik dan rechtsboven op het laatste knopje op de functiebalk genaamd Show More.
 • Typ tekst in het witte editor-vak; als je op de plek bent waar je de video wilt toevoegen, dan klik je op het Add Mashup-knopje.


 • Kies voor MyMedia
 • Zoek de juiste video en druk op Select
 • Pas eventueel de opties aan en klik daarna op Submit
 • Vul het scherm "Upload Assignment" verder in zoals je gewend bent en druk onderaan de pagina op Submit
(naar de inhoudsopgave)

Video als antwoord op een toetsvraag of in een post op een discussion board

Op een vergelijkbare manier kun je het Add Mashup knopje gebruiken op andere plekken in een Blackboard-cursus. Op alle plekken waar je een Smart-text editor hebt met de knoppenbalken bovenaan, kun je [Add Mashup] > [Mymedia / Kaltura media] gebruiken. 
Soms is het nodig de onderste knoppenbalk uit te klappen, zodat het Add Mashup knopje zichtbaar wordt.

Media Analytics in Blackboard

Docenten hebben toegang tot de Media Gallery Analytics om verschillende rapporten in een course te bekijken.

In de Media Gallery , klik op Acties en vervolgens kies Analytics .
Het dashboard geeft een overzicht van de beschikbare analytics.
Top Engaged Users - De gebruikers die het meeste de content bekeken hebben
Top Contributors - De leden die het meeste inhoud bijgedragen hebben.