Projecten‎ > ‎Projecten SW‎ > ‎

DS5 Brusseldag

Brussel, voor velen een onbekende stad. Parijs, Amsterdam, Londen, allen zijn ze favoriete bestemmingen voor citytrips. Brussel rijdt de gemiddelde Vlaming liever voorbij. Een korte stop voor het Atomium niet te nagesproken.

 

Onze hoofdstad heeft vele gezichten. Het stelt vooral hoogopgeleiden te werk, terwijl de bevolking gemiddeld erg laagopgeleid is. Bovendien is het overwegend Franstalige Brussel historisch beschouwd een Vlaams stad. Daarnaast is de Belgische hoofdstad een multiculturele pool en het politieke centrum van Europa. Met een duur woord heet dat duaal. Toch vat deze term Brussel perfect samen.

 

Diapresentatie van Google Foto's

 
Om deze dualiteit ten volle te ontdekken gidsten de leerlingen van 6 sociaal technische wetenschappen hun klasgenoten door onze hoofdstad. Op twee verschillende gidsroutes werd perfect geobserveerd hoe niets zeggende termen als gentrificatie en internationalisering er op het terrein uitzien.

 

De Dansaertwijk is een van de meest dynamische wijken van Brussel. De wijk ligt aan de westkant van de Anspachlaan ter hoogte van de Beurs. Als de wijk ter sprake komt goochelen gesprekspartners meestal in superlatieven zoals supertrendy, ultracool of megabruisend. In de jaren ’90 zijn een aantal ontwerpers naar deze wijk getrokken. Door hun inbreng is de Dansaertwijk een plaats voor creatieve mensen geworden. Creatievelingen trokken andere creatievelingen aan waardoor het in no time het centrum van hip Brussel werd. De Dansaertwijk geldt als het typevoorbeeld van wat met een vreselijk woord gentrificatie heet. Gebouwen werden gerenoveerd, de buurt opgewaardeerd en de oorspronkelijke bewoners zochten faute de moyens andere oorden op. Velen onder hen staken het kanaal over naar Sint-Jans-Molenbeek, onze volgende stop. Daar werd een blik geworpen op een soort gettovorming en kansarmoede, die mee de voedingsbodem vormt voor de sporadische rellen die in deze gemeente uitbreken.

 

De tweede stadswandeling bracht ons van Matonge naar de Europese wijk, ook bekend als de Leopoldwijk. We gingen van start middenin de georganiseerde chaos van de Waversesteenweg om vervolgens een wereld in te stappen waar l’heure africaine is ingewisseld voor de stiptheid van een Zwitsers horloge. Je moet niet meteen de gave van opmerkzaamheid bezitten om het schrille contrast te zien tussen de glazen reuzen van de Europese Unie en de enigszins wanordelijke winkeltjes in Matonge. Maar er is meer. Het Afrikaanse Matonge ademt, klinkt, stinkt terwijl de Europese Leopoldruimte rekent, plant en afweegt… Aan ieder de keuze.
 
De leerlingen van 6STW (schooljaar 2009-2010) stelden samen met de leerkrachten een gidsbundel samen. Deze werd een jaar later lichtjes aangepast. De gidsbundel is hieronder te downloaden. De leerlingen van het schooljaar 2010-2011 maakten zelf gidskaartjes op powerpoint-formaat. Hiervan zijn enkele voorbeelden te downloaden.
 
Dagindeling
10u00-12u00: Bezoek federaal parlement
12u30: Lunchpauze rond Grote Markt
14u00-15u30: Gidsroute Beurs-Molenbeek, vervolgens metro naar Troon
16u00-17u00: Gidsroute Matongé-Europawijk
 
Organisatie
-De gidsboekjes worden afgedrukt op A5-formaat, met een maximum van 40 pagina's (zie uploads als bijlagen)
-De leerlingen stonden in voor het maken van enkele van de kaartjes via google maps, de kruiswoordraadsels en weetjes, en de voorpagina met microsoft publisher
-De correctie gebeurde door de leerkrachten, zelf herschreef ik delen
-De gidskaartjes zijn gebaseerd op de bundel en andere bronnen (deels gegeven)
-De leerlingen drukten hun eigen gidskaartjes af op formaat handouts 2/pagina, knipten ze uit en stopten ze in fotoboekjes als handige backup bij het gidsen (zie uploads las bijlagen) 
 
Door de subpagina's aan te klikken is het mogelijk om de voorbereiding (sw-gericht) met opdrachtenbundel en weblinks en de creatieve naverwerking o.l.v. Martine Martens (expressiegericht) te bekijken.
ĉ
Geert Stienissen,
8 mei 2011 09:01
ĉ
Geert Stienissen,
8 mei 2011 08:59
ĉ
Geert Stienissen,
8 mei 2011 09:03
ĉ
Geert Stienissen,
8 mei 2011 09:05
ĉ
Geert Stienissen,
8 mei 2011 10:13
ĉ
Geert Stienissen,
8 mei 2011 10:35
ĉ
Geert Stienissen,
8 mei 2011 10:46
ĉ
Geert Stienissen,
8 mei 2011 10:54
ĉ
Geert Stienissen,
8 mei 2011 10:56
ć
Geert Stienissen,
8 mei 2011 11:21
ć
Geert Stienissen,
8 mei 2011 11:22
ć
Geert Stienissen,
3 jun. 2011 11:04