Nieuws‎ > ‎

Wat na STW?

Geplaatst 10 mei 2013 10:17 door Geert Stienissen   [ 10 mei 2013 10:28 bijgewerkt ]

De meeste zesdes weten al wat ze volgend jaar zullen studeren. Sommige zijn reeds ingeschreven. Een handvol heeft zelfs al een kot…

Toch zijn er nog twijfelaars. Twijfelen is ook normaal bij zo’n belangrijke keuze. Onderstaande cijfers kunnen je dan nog helpen om knopen door te hakken.

Uit een studie van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) blijkt dat verschillende afstudeerrichtingen in het hoger onderwijs een hoge werkzekerheid bieden. Eén jaar na het afstuderen heeft bijna 9 op 10 Vlaamse schoolverlaters een baan.

Een eerste conclusie: de professionele bachelors bieden globaal nipt meer zekerheid op werk dan de masteropleidingen. De academische bachelors scoren veel slechter. Van studenten die een academische bachelor behalen wordt veelal verwacht dat ze doorstromen naar een masteropleiding.

Een tweede conclusie: hoewel de meeste professionele bacheloropleidingen een goede doorstroming naar de arbeidsmarkt verzekeren zijn er toch ook hier hoog- en laagvliegers.

-Bij de hoogvliegers horen de zogenaamde knelpuntberoepen op vlak van techniek en in de zorg, waarvan verpleegkunde het bekendste voorbeeld is. De gegradueerden uit 2011 van vier richtingen vonden allemaal werk (elektrotechniek, medische beeldvorming, orthopedie en podologie).

-Minder goed scoren de meer algemene richtingen zoals journalistiek en communicatiemanagement omwille van de concurrentie op de arbeidsmarkt met masters. 

-De meer creatieve richtingen, zoals audiovisuele technieken en mode, doen het veel slechter.

Welke afstudeerrichtingen scoren het best onder de professionele bachelors? (afgestudeerd in 2011) 

        1)    Elektrotechniek

        2)    Medische beeldvorming

        3)    Orthopedie

        4)    Podologie

        5)    Verpleegkunde

        6)    Bouw

        7)    Vastgoed

        8)    Elektromechanica

        9)    Biomedische laboratoriumtechnieken

        10) Autotechnologie

Tot slot geef ik nog enkele bronnen mee. Jullie kunnen het volledige rapport downloaden op de website van de VDAB. De weblinks naar scholen die een minder bekende bachelor aanbieden lijst ik eveneens op.

Meer informatie

Het volledige rapport van de VDAB:

http://www.vdab.be/trends/schoolverlaters/schoolv2012.pdf

Medische beeldvorming studeren?

http://www.hubkaho.be/HUB_KAHO/Hoofdmenu/Hoofdmenu-Professionele-opleidingen/Hoofdmenu-Professionele-opleidingen-Opleidingen/Hoofdmenu-Professionele-opleidingen-Opleidingen-Gezondheidszorg/medischebeeldvorming-opleiding.html

Podologie studeren?

http://www.arteveldehs.be/emc.asp?pageId=2044

Orthopedie studeren?

http://www.khk.be/khk04/opleidingen/ba_ortho/doel/default.asp

Biomedische laboratoriumtechnologie studeren?

http://www.khlim.be/opleiding/biomedische-laboratoriumtechnologie

http://www.khleuven.be/Studeren-aan-de-KHLeuven/Professionele-bachelors/Biomedische-Laboratoriumtechnologie

http://www.kdg.be/opleidingen/biomedische-laboratoriumtechnologie