Nieuws‎ > ‎

Verslag klasexperimenten uit de humane wetenschappen (door 5STWa)

Geplaatst 14 okt. 2016 06:51 door Geert Stienissen

Experiment 1: conformiteitsexperiment (verslag door Yasmin)

Het conformiteitsexperiment, gepresenteerd door Kiki, Michele en Karlijne. Een Amerikaanse gestaltpsycholoog Salomon Asch is de uitvoerder van dit experiment. Hij werd door dit experiment ook bekend in de jaren 50. Asch is geboren in Warschau op 14 september 1907 en gestorven in Haverfort op 20 februari 1996.

Uitvoering van experiment: er zijn ongeveer 6 proefpersonen en een daarvan weet 1 niet dat hij/zij wordt misleid, diegene noemen we persoon A. De andere personen zijn acteurs. Ze laten lijnstukken zien en de proefpersonen moeten zeggen welke even lang zijn. Eerst geven ze enkele goede antwoorden om persoon A te beïnvloeden en daarna geven ze bewust foute antwoorden. Door de sociale druk gaat persoon A de groep volgen, persoon A is bang om fouten te maken. Ze geven dus het verkeerde antwoord terwijl het toch een makkelijke vraag is. Doel: mensen laten zien hoe een persoon beïnvloed kan worden. Het experiment werd ook uitgevoerd en uitgelegd in de klas via een presentatie.


experiment 1


Experiment 2: Inattentional blindness (door Yasmin en Sara)

Het Inattentional blindness experiment, gepresenteerd door Emma, Lize en Nele. Uitvoering experiment 1 (moonwalking bear): er zijn 8 personen, 4 personen in team wit en 4 personen in team zwart. Alle twee de teams hebben een basketbal vast. Ze vragen op het begin van het filmpje hoeveel passen team wit gaat maken. Op het einde heb je 13 passen geteld. Maar tijdens het filmpje heb je niet de beer zien voorbij lopen omdat je je er niet op gefocust hebt. Je hebt je alleen maar gefocust op datgene wat er gevraagd werd, de passen te tellen van team wit. Uitvoering experiment 2: ze laten een kamer zien met in het midden een vermoorde man, een detective, een politieagent en 3 verdachten. De detective ondervraagt elke persoon waar diegene was tijdens de moord. Op het einde kom je erachter wie de man had vermoord. Maar tijdens het filmpje heb je de 21 veranderingen in de ruimte niet gezien omdat je niet genoeg aan het observeren was, het is makkelijk om dingen te missen waar je niet naar zoekt. Het komt eigenlijk omdat je een psychologisch gebrek aan aandacht hebt, het is niet gekoppeld aan een slecht zicht. Het is gewoon moeilijk tot onmogelijk om op meerdere stimulus te letten in een situatie.


YouTube-videoExperiment 3: Kiki en Bouba (verslag door Fien)

Het Kiki en Bouba-experiment werd uitgevoerd door de psycholoog Wolfgang Köhler, voor ons uitgewerkt door Maline, Lizzy en Nathan. De uitkomst van zijn experiment is dat je door intuïtie, via de werking van je hersenen eigenlijk automatisch dingen over het hoofd kan zien. Wanneer het experiment start, krijg je 2 vormen te zien, 1 redelijke rond en het ander stekelvormig figuur. Er wordt gevraagd welke vorm je Kiki en welke je Bouba zou noemen. In 1929 voerde hij het experiment uit en zei 90% dat Kiki de stekelvormige was & 10% dat Bouba rondvormig was. Later, in 2001, dacht bij een vervolgexperiment 95-98% dat Kiki stekelvormig was. Beide vormen hebben eigenlijk geen naam maar toch geeft de meerderheid dezelfde naam aan de vormen. Dat kunnen we verklaren door onze menselijke intuïtie. Een andere verklaring is dat we afgaan op wat we horen. De k klinkt harder waardoor we het linken aan iets stekelachtig, Bouba klinkt rustiger, zachter dus dat linken we aan ronde vormen.


Kiki of Bouba


Experiment 4: genderexperiment (verslag door Zoë)
Het genderexperiment gaat over de gedrag- en identiteitsaspecten van mensen. Ward, Mirthe en Roy gingen kijken in hoeverre het lukt om mensen richtlijnen te laten opvolgen door ze op basis van de verschillende ‘seksen’ te scheiden. Ze zetten een scheiding in het midden van de gang en deuropening met een foto van een meisje aan ene kant en een foto van een jongen aan de andere kant. Daarna keken ze of de meisjes echt aan de “meisjeskant” gingen lopen en de jongens echt aan de “jongenskant” gingen lopen. Ze hebben hieruit besloten dat de mensen wel goed de nieuwe, willekeurige instructies volgden, maar dat ze het niet echt helemaal vertrouwden. Hierdoor aarzelden ze. Ze hebben dus deels de nieuwe norm gevolgd maar deels ook niet.

Genderexperiment