Nieuws‎ > ‎

To Claire; from Sonny door Joke, Jordy en Rein (6STWa)

Geplaatst 13 apr. 2013 04:24 door Geert Stienissen   [ 13 apr. 2013 04:33 bijgewerkt ]

Verhaal

Het verhaal gaat over een jongen wiens vriendin is overleden. Op een avond hadden ze harde ruzie. Het meisje, Claire, liep weg. Door de muziek die ze beluisterde, hoorde ze niet dat er een auto aankwam. Ze werd gegrepen door de auto en overleed. Uit schuldgevoel schrijft de jongen nog steeds brieven naar het meisje en bezoekt hij nog vaak haar graf. Sonny probeert om over Claire te geraken door met een ander meisje af te spreken maar Claire blijkt onvervangbaar, andere relaties helpen niet. Hij heeft het nog steeds heel moeilijk om met het verlies om te gaan.

Definitie

Liefdesverdriet is een verlangen dat niet wordt ingevuld. Je hebt het gevoel alsof je iets mist. Je wilt versmelten met de persoon waar je van houdt. Maar als dit niet lukt, omdat je uit elkaar bent gegaan of omdat je vriend/in is overleden, dan spreekt men van liefdesverdriet.

Biologische verklaring

Als je verliefd bent, dan zal de productie van bepaalde stoffen stijgen. Een van deze stoffen, phenylethylamine (PEA), zorgt ervoor dat je je prettiger en energieker gaat voelen. Ook zorgen je hersenen ervoor dat de aanmaak van dopamine verhoogt. Deze stof geeft je een kort, euforisch gevoel. Daarnaast zorgt endorfine ervoor dat je rustiger wordt.

Al deze stofjes geven je een geweldig verliefd gevoel waar we onbewust verslaafd aan geraken. Hierdoor wilt het lichaam hier steeds meer en meer van. Op deze manier lijkt verliefdheid op een chemisch proces en niet meer op een emotioneel gevoel. Maar er is een grens. Als je verslaafd bent, dan heb je steeds meer van deze stofjes nodig om hetzelfde fijne gevoel te krijgen. Je lichaam wilt dit niet en na twee à drie jaar stopt het lichaam met PEA en dopamine aan te maken. Hierdoor gaan we zoeken naar een nieuwe relatie omdat we terug dit gevoel willen bereiken. M.a.w. als een mens verliefd is, is deze verliefdheid voor een groot deel chemisch.

Psychologische verklaring

Liefdesverdriet is pijn die je voelt na een breuk in je relatie. Liefdesverdriet kan je hebben doordat je gedumpt of afgewezen wordt of zelfs als je zelfs een streep achter je relatie hebt gezet. Het maakt niet uit wat de oorzaak ook is, liefdesverdriet doet altijd pijn en het kan weken, maanden, zelfs jaren aanslepen. Toch raakt iedereen er over. De ene al wat eerder dan de andere. Als je langdurig lijdt onder liefdesverdriet, dan krijg je geestelijk ook pijn. 

Als je als kind te weinig liefde hebt gekregen, dan zal je later erger afzien van liefdesverdriet. Net omdat hij of zij liefde heeft gekregen die nog nooit eerder ervaren werd. Je zal alles willen doen om deze persoon terug te krijgen, zodat je je weer kan binden. Je moet accepteren dat die andere je niet meer terug wilt. Pas dan kan je verder gaan met het verwerkingsproces. Zo wordt vrijheid afgewisseld met liefde.

http://psychologie-nu.blogspot.be/2008/08/liefdesverdriet-en-wat-je-ervan-kunt.html

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/31418-liefdesverdriet-de-hel-van-het-afkicken.html

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=13009

http://www.humo.be/humo-archief/226821/de-wetenschap-van-het-liefdesverdriet

http://dier-en-natuur.infonu.nl/biologie/72365-chemie-van-de-liefde.html

http://prezi.com/urnhgwyjsmty/edit/?auth_key=bj0hs2q&follow=ikttudthizpa&kw=edit-urnhgwyjsmty&rc=ref-23713929

http://evateuling.blogspot.be/2012/02/liefdesverdriet-zit-tussen-de-oren-maar.html