Nieuws‎ > ‎

Oefen voor je examen (5sw)

Geplaatst 30 nov. 2012 23:06 door Geert Stienissen   [ 1 dec. 2012 07:14 bijgewerkt ]

Neen, dit zijn niet de examenvragen! TEST JEZELF.

Vraag 1: Welke vorm van conditionering is dit? Leg uit a.d.h.v. drie essentiële kenmerken.

Boze blik


Vraag 2: Kruis de juiste factor aan. Kruis je biologisch proces of een leerproces aan, dan moet je het juiste, meer specifieke proces benoemen.

 

Biologische factor

Culturele en

Sociale

factoren

Cognitieve factor

Leer-

proces

Psycho-

dynamisch proces

INTERN of EXTERN?


Onze overbuur Xu Han viert op 10.02.2013 het Chinese Nieuwjaar. Op zijn jaarkalender staat 4710.


De veertienjarige Fuad is halsoverkop verliefd op Sandra. Kalverliefde, zegt zijn vader.  


Dario (2 jaar) proeft een hapje groenten, want als hij dat doet dan zal mama applaudisseren.


Omdat zijn beste vriend een Nike’s heeft, koopt Leo ook een paar.


De wagen van Jef staat met een lekke band langs de weg. Gezien de bouten zo vastzitten dat hij ze niet met de krik los krijgt, schuift hij een metalen buis over zijn krik. Uit de fysicales weet hij dat zijn kracht toeneemt door het verlengen van de hefboom.


  

Vraag 3: Zet volgende reclame in een schema van klassieke conditionering. Kan je ook uitleggen waarom ze deze techniek gebruiken?

Sluwe reclameVraag 4: Is het nature of nurture? Welke beïnvloedende factor herken je in de tekst?

Stress in zwangerschap: kind vaker ziek

Als een moeder tijdens haar zwangerschap veel angst en stress heeft ervaren, is haar baby in het eerste levensjaar vaker ziek. Naarmate de moeder meer stress en zorgen heeft, is het kind ook vaker ziek. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen dat bijna tweehonderd moeders en hun kinderen intensief gevolgd heeft vanaf de zwangerschap en tijdens de eerste levensjaren. Er werd gekeken naar de ervaren stress en angst bij de moeder in de laatste drie maanden van de zwangerschap en het aantal keer ziek zijn van het kind. Moeders rapporteerden hun stress en angst aan de hand van vragenlijsten. Daarnaast werden speekselmonsters verzameld door de moeders om het stresshormoon cortisol te meten. Informatie over de gezondheid van de baby werd verkregen in maandelijkse interviews tijdens het eerste jaar. Van de ziektes bij baby's kan 10 procent worden verklaard door stress en angst in de zwangerschap. Het gaat om koorts, oor- en oogontsteking, ziektes van de luchtwegen en huidklachten, niet om spijsverteringsziekten. Daarnaast krijgen de baby's vaker antibiotica voorgeschreven.Het is nog niet duidelijk welke gevolgen het heeft voor het verdere leven. Misschien zijn deze kinderen later minder ziek omdat ze door de ziektes meer weerstand hebben gekregen.

verschenen op : 27-11-2012 www.gezondheid.be


Vraag 5: Bespreek de volgende zin: "Ontwikkeling is een levenslang proces. Dit wil zeggen dat ontwikkeling een verloop in de tijd kent dat een voortgang inhoudt." (videoclip louter ter animatie -enigszins misleidend-)


Vraag 6: Som vijf schadelijke omgevingsfactoren tijdens de zwangerschap op. Geef bij elk een woordje uitleg en een voorbeeld. (videoclip louter ter animatie)

Negen maanden in 1000 foto's

 

Vraag 7: Welke reflex van de zuigeling is dit? Leg uit!Vraag 8: Hoe noem je dit spel van de peuter? Benoem en bespreek.  


Vraag 9: Bespreek de ijsberg van psychologie bij stotteren.

Als je stottert dan spreek je niet vlot. De spraak van mensen met een stotterproblematiek is gekenmerkt door drie belangrijke kenmerken: herhalen (van woorden en klanken), verlengen (van klanken), blokkeringen (bij één klank). Als niet-stotteraar ervaar je in de eerste plaats deze gebrekkige spraak. Hierachter gaan echter talrijke voor de buitenwereld verborgen problemen schuil. Stotteraars ontwikkelen vaker een negatief zelfbeeld of worstelen met hun zelfvertrouwen. Sommige stotteraars zijn angstig om te moeten spreken en mijden sociale contacten. De oorzaak van stotteren blijft een mysterie. Wel staat vast dat de er in de hersens ergens een kink in de kabel is waardoor de boodschap niet vloeiend kan worden uitgedrukt.  

Schema te kennen. Zie cursus en volgende weblink http://prezi.com/wm9667cfdh9z/ijsberg-psychologie/


Vraag 10: Lees het artikel via onderstaande weblink en bespreek het via de factoren die ons gedrag beïnvloeden. Welke biologische, cognitieve, pyshodynamische en socio-culturele factoren vind je terug? Staan er ook leerprocessen in de tekst?

http://www.gezondheidsplein.nl/patientverhaal/57/kleptomaan-of-toch-gewoon-crimineel.html 


Andere vragen die je kan verwachten: definities, reproductievraag van een leerstofgeheel, toetsvragen (kijk je ct's na), toepassingen uit de cursus. Vergeet niet de extra oefeningen in de cursus en het oefenexamen op smartschool na te kijken