Nieuws‎ > ‎

Nieuwsfeiten besproken in lesonderdeel lagere schoolkind

Geplaatst 17 feb. 2013 11:16 door Geert Stienissen
In het hoofdstuk over de ontwikkeling van het lagere schoolkind bespraken we enkele nieuwsbronnen. Het artikel 'Ouders voor het eerst fitter dan hun kinderen' (http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120815_00259444) is blijkbaar niet van toepassing op de sportievelingen van 5STW. Dit artikel uit De Standaard is opgenomen in de cursus 5sw, versie 2012-2013. 

Uit Australisch onderzoek blijkt dat Chinese kinderen slachtoffer zijn van de eenkindpolitiek. De enige kinderen zijn verwend, achterdochtig, minder gewetensvol en ongemotiveerd, of m.a.w. minder sociaal, dan vroegere generaties (http://www.radio1.be/programmas/hautekiet/enig-kind-asociaal-kind). In de les stelde ik dezelfde vragen als Jan Hautekiet op Radio 1: Ben jij enig kind? Ken je enige kinderen? Wat zijn je ervaringen? Is enig kind een synoniem voor asociaal kind?

Pesten is een terugkerend onderwerp in de media. Op dit ogenblik is de Finse Kiva-methode hot om pesten te voorkomen. Deze methode werd ontwikkeld aan de universiteit van Turku, in Finland. Kiva wordt momenteel gebruikt in 90% van de Finse lagere scholen. Kenmerkend voor Kiva-methode is dat het preventief inspeelt op pestsituaties. In het kort kunnen we stellen dat de Kiva-methode de leerlingen onderdompelt in de groepsdynamiek van het pesten. De nadruk ligt dus niet op de pester of de gepeste. Meer uitleg volgt in de les. De Nederlandse omroep KRO wijdde een reportage aan het onderwerp: http://www.wetenschap24.nl/videos/meer-video/brandpunt-pesten.html