Nieuws‎ > ‎

Nazi's in een klaslokaal

Geplaatst 4 nov. 2011 10:36 door Geert Stienissen   [ 4 nov. 2011 11:29 bijgewerkt ]

Leerlingen uit de middelbare school van Palo Alto (overeenkomende met ons vierde middelbaar) konden niet geloven dat mensen in staat waren om de gruwelijkheden van Holocaust te begaan. Hun geschiedenisleraar Ron Jones besloot om zijn ongelovige brave leerlingen te transformeren tot pseudonazi’s.

Als eerste stap bereidde hij er de klas op voor dat ze de volgende week bepaalde aspecten van de Duitse mentaliteit zouden simuleren. Ondanks deze waarschuwing veranderde de ervaring in vijf dagen tijd in een schokkende belevenis voor leerlingen en leerkracht.

Jones stelde nieuwe klasregels op en toen deze en latere regels niet ter discussie werden gesteld, veranderde de sfeer definitief onder de leerlingen. Nochtans waren de regels erg arbitrair en zelfs ridicuul. Zo mochten de leerlingen nog slechts met drie woorden, voorafgegaan door meneer, op vragen antwoorden.

De verschuiving in de klas, waarbij de meer taalvaardige en intelligentere leerlingen hun status verloren aan de fysisch sterke klasgenoten, werd The Third Wave genoemd. Symbolen (gebalde vuist, golf, geheime handdruk) en slogans benadrukten de eenheid van de groep. De officiële groep van een twintigtal leerlingen geschiedenis groeide al snel uit tot een honderdtal fervente aanhangers.

Aan het einde van het experiment vertelde Jones aan de leerlingen dat ze deel uitmaakten van een nationale beweging, die hen rekruteerde om te strijden voor politieke veranderingen. Voor de volgende dag kondigde hij een partijbijeenkomst aan voor Waveleden, waarin de presidentskandidaat verondersteld werd op televisie de geboorte van een nieuw ‘Derde Golf Jongerenprogramma’ voor te stellen. Enthousiaste Golfaanhangers, gehuld in witte uniformhemden, plaatsten vaandels op school en een eigen inderhaast opgezette securitydienst beveiligde de ingang.

In plaats van een politieke revolutie kregen de leerlingen een film te zien van de processen door het Neurenberg-tribunaal in 1945-1946. Dit was het einde van de simulatie.

Jones toonde hiermee aan dat een groep correcte jongeren gemanipuleerd kan worden door een autoriteit. De gedragsverandering van de leerlingen was inderdaad indrukwekkend.

De onderstaande filmfragmenten komen van de film The Wave (1981) over dit gebeuren. Het oorspronkelijke experiment stamt uit 1967.   

The Wave (deel 1)

 

The Wave (deel 2)