Nieuws‎ > ‎

Jonge ouders gaan voor strengere opvoedingsstijl (De Standaard online)

Geplaatst 19 okt. 2013 04:40 door Geert Stienissen   [ 19 okt. 2013 04:41 bijgewerkt ]

De meerderheid van de Vlaamse ouders vindt dat een ‘pedagogische tik’ moet kunnen. Een vijfde staat er neutraal tegenover. Dat blijkt uit een enquête die onderzoeksbureau iVox uitvoerde voor Het Nieuwsblad. Daarvoor werden 1.050 Vlaamse gezinnen met kinderen tussen zes en achttien jaar uitgebreid aan de tand gevoeld over hun opvoedingsprincipes.

Dat ‘slechts’ een op de vijf ouders gekant is tegen een pedagogische tik, is opvallend, maar daarom niet verkeerd, zegt kinderpsychiater Peter Adriaenssens. ‘Geweldloos opvoeden is in principe de regel, maar tegelijk vind ik dat we niet té heilig moeten willen zijn. Misschien is het wel mooi om toe te geven dat het je wel eens kan overkomen’

Dat is precies wat in de opvoedingsenquête naar voren komt. Want vindt de meerderheid van de ouders een pedagogische tik aanvaardbaar, massaal toepassen doen we hem niet. De ‘populairste’ straf in Vlaanderen is een internet-, computer-, of gameverbod: voor 37 procent is dat de meest gebruikte straf over alle leeftijden heen, tegenover 1 procent voor de tik.

Publiekelijk terechtwijzen

Opvallende tendens is de kanteling naar een strengere opvoedingsstijl bij jongere ouders. Waar gemiddeld 24 procent van de ouders aangeeft dat ‘streng’ de stijl is die het best hun aanpak omschrijft, loopt dat in de groep van 25 tot 39 jaar op tot 38 procent. Daarmee is het de meest gekozen stijl in die leeftijdscategorie.

Die strengere aanpak wordt bevestigd in tal van concrete toepassingen: jongere ouders laten hun kinderen al vroeger hun eigen spullen opruimen, ze geven hun vaker extra taken bovenop het verplichte huiswerk, ze zitten er niet mee in om hun kind publiekelijk terecht te wijzen en ze zien meer het nut in van straffen.


Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20131013_00789427