Nieuws‎ > ‎

Mijn gemeente en ik! (bundel in bijlage)

Geplaatst 31 aug. 2012 05:11 door Geert Stienissen   [ 31 aug. 2012 05:12 bijgewerkt ]

Elke zes jaar moet de burger naar de stembus trekken om zijn oordeel te vellen over het bestuur in de gemeente. In de wirwar aan verkiezingen in het federale België is deze het meest tastbaar voor ieder van ons.

We komen allemaal wel eens rechtstreeks in contact met de diensten van onze gemeente. Het afhalen van de identiteitskaart is waarschijnlijk de eerste herinnering die bij je opkomt. Of alvast de foto op deze elektronische ID want die is voor bijna niemand erg geslaagd, toch?

Maar de gemeente is zoveel meer. Eigenlijk volgt de administratie jou van wieg tot graf. Geboorte, huwelijk of samenlevingscontract, adreswijziging, overlijden, een gemeente registreert ze allemaal. Ravotten bij de speelpleinwerking, een boek lenen in de bib, een optreden in de schouwburg jawel je gemeente organiseert deze diensten.

Van alle overheden in ons land staat de gemeente het dichtst bij de mensen. Want de kans dat je bakker, tante, vroegere schooldirecteur opkomen is niet gering. Misschien daarom dat het aantal blanco stemmen en het absenteïsme bij gemeenteraadsverkiezingen aanzienlijk lager ligt dan bij andere verkiezingen, aldus Johan Ackaert (UHasselt). De gemeente is zo vertrouwd terrein dat Limburgse veertienjarigen zich het meest identificeren met hun gemeente en slechts dan volgen België, Limburg, Vlaanderen en Europa, zo blijkt uit onderzoek van Marc Hooghe (KU Leuven). In de andere vier Vlaamse provincies komt de gemeente op de tweede plaats.

Toch blijven we met vragen zitten over dit bestuursniveau. Hoe wordt mijn gemeente bestuurd? Hoe kan ik invloed hebben op dit bestuur? Waarvoor kan ik terecht bij mijn gemeente? De bundel ‘Mijn gemeente en ik!’ geeft een antwoord op deze en vele andere vragen.

 Via de handige verwerkingsopdrachten kan je nagaan in hoeverre je de leerstof beheerst.