Nieuws‎ > ‎

Aanvullingen website

Geplaatst 12 nov. 2011 13:29 door Geert Stienissen   [ 12 nov. 2011 13:58 bijgewerkt ]

Nieuw op website:

-Onder projecten/IO: is de pagina DS4 Psychologische experimenten uitgeschreven en de examenopdracht werd toegevoegd als bijlage.

 

Noot bij het concept examenopdracht:

Sedert het schooljaar 2007-2008 werken we in STW met het nieuwe leerplan in de derde graad. Ik heb op dat ogenblik projectgerichte examenopdrachten ingevoerd, een systeem dat later is overgenomen in de tweede graad. Het komt erop neer dat de leerlingen in groepjes een uitgebreid project zelfstandig uitwerken waarop 20% van de examenpunten staat.

 

Zo is er voor de vijfdes het voorleesproject in trimester 1 en was er de technologische voormiddag in trimester 2. Voor het voorleesproject ontwerpen en vervaardigen onze leerlingen een leesboekje voor driejarige kleuters en maken ze een literatuurstudie rond, hoofdzakelijk, de taalontwikkeling van kinderen. De technologische voormiddag van trimester 2 voor lagere schoolkinderen werd intussen een IO wegens te groot om nog langer binnen het vak sociale wetenschappen uit te werken. Deze wordt dit schooljaar vervangen door een project met kinderen met een mentale achterstand. Ook hierbij koppelen we een projectopdracht aan het maken van een onderzoeksbundel.

 

De zesdes werken tijdens semester 1 sinds het schooljaar 2008-2009 een experiment uit de humane wetenschappen uit. Ze presenteren dit aan de klas via een filmpje waarin ze het experiment hernemen of naspelen. De presentatie moet voldoen aan de voorwaarden uit de leercirkel van Kolb. Daarnaast schrijven onze laatstejaars een onderzoeksbundel over experimenten.

 
Meer informatie (opdracht, voorbeelden, filmpjes) over de examenopdrachten vinden jullie onder projecten/IO in de horizontale balk. In de komende weken zullen de jongste resultaten van dit schooljaar te zien op deze website.

 

In de loop van de maand november presenteer ik didactische wenken bij de examenopdrachten van dit trimester. Te beginnen bij de examenopdracht van 5STW volgende week. De examenopdracht van 6STW staat één week later in de kijker.