Nieuws‎ > ‎

Aanpassing puntenverdeling 3de graad STW voor het vak sociale wetenschappen

Geplaatst 30 aug. 2013 01:35 door Geert Stienissen   [ 30 aug. 2013 01:35 bijgewerkt ]

Voor het nieuwe schooljaar 2013-2014 wordt de puntenverdeling aangepast voor het vak sociale wetenschappen. We opteren voor het eerst om kennis een groter deel van de koek toe te bedelen.

Vanaf de start van de invoering van dit vak in de richting sociale en technische wetenschappen op onze school, in het schooljaar 2008-2009, hebben we steevast het belang van competentieleren benadrukt. Ook vandaag willen we deze traditie verderzetten door in te zetten op onderzoeken, organiseren en presenteren.

Toch treedt er een wijziging op. Het advies van pedagogische begeleidingsdiensten voor het katholieke net volgend, hebben we lange tijd het werk in de klas erg hoog gequoteerd voor dagelijks werk bij het vak sociale wetenschappen. Vanaf het schooljaar 2013-2014 telt kennis voor het eerst voor een meerderheid mee voor het cijfer van dagelijks werk in de derde graad.

Het is een eerder symbolische daad waarmee we twee doelen beogen:

-Ten eerste willen we een signaal geven aan de leerlingen dat een goede studiehouding zowel het werk in de klas als thuis omvat;

-Ten tweede willen we op aanraden van afgestuurde leerlingen meer oog hebben voor het (leren) leren.

Uit bevraging bij onze voormalige leerlingen blijkt dat ze erg te spreken zijn over de verworven competenties in de richting sociale en technische wetenschappen. Wel benadrukken ze dat op de Vlaamse hogescholen, waar we onze leerlingen op voorbereiden, de nadruk nog steeds ligt op het verwerven van kennis. Dit kunnen we als vakgroep zeker niet negeren.

Dit gezegd zijnde, ook dit jaar bieden we twee grote projecten aan per leerjaar. Hiermee kunnen de leerlingen 20% van het examenpunt scoren.

De nieuwe verdeling:

Dagelijks werk: 60% kennis, 30% vaardigheden, 10% vakattitudes

Summatieve toetsen: 50% kennis, 50% vaardigheden

Vakgroep sociale wetenschappen