Nieuws‎ > ‎

6SW: het lucifereffect

Geplaatst 4 nov. 2013 00:32 door Geert Stienissen
In de les 6 sociale wetenschappen bespreken we het Lucifereffect naar het boek van professor Philip Zimbardo. De les volgt grotendeels zijn TED talk uit 2008. Voor de liefhebbers, bekijk hier de clip "the psychology of evil" (louter ter informatie, geen kennis voor toetsen):

Ter informatie: Ted talk ZimbardoOm dit zogenaamde Lucifereffect te doorgronden grijpen we terug naar twee beroemde maar erg controversiële experimenten uit de humane wetenschappen. Ten eerste het gehoorzaamheidsexperiment van Milgram en vervolgens het Stanford prison experiment van Zimbardo.  Het is belangrijk om ook de powerpoints bij deze les in te studeren (zie ook onder cursus -> powerpoint).

Te kennen Milgram


Te kennen ZimbardoBij het experiment van Milgram komt het belang van een autoriteitsfiguur aan bod. In dit experiment draagt een acteur een witte jas, waardoor hij aan gezag wint. De proefpersonen zijn meer geneigd om hem te gehoorzamen als hij deze witte jas doktersjas draagt. 

Uit onderzoek blijkt dat we ook beïnvloed worden door de kleding die we zelf dragen. We noemen dit "enclothed cognition". Als toemaatje (louter ter informatie geen kennis voor toetsen) bekijken we een geanimeerde video over dit fenomeen, dat ontstaat door de symbolische betekenis van de kleren en het psychologische effect van ze te dragen.

Ter informatie enclothed cognition