GIP‎ > ‎

Voorbeelden SW-gericht

De leerlingen van de richting STW bepalen op het vijfde jaar welke weg ze inslaan voor hun geïntegreerde proef. Ze vormen groepjes van gelijkgestemden en kiezen een onderwerp naar hun interesse. Via onderzoeks- en projectopdrachten werken ze aan een literatuurstudie en aan een project voor een doelgroep. Tot slot presenteren ze hun werk voor een jury van leerkrachten en externe juryleden.

 

Vanaf dit schooljaar kiezen we voor drie jury’s die een zekere specialisatie hebben in het interesseveld van leerlingen. Dit betekent zeker niet dat het vakdoorbrekende aspect van een geïntegreerde proef geminimaliseerd of zelfs genegeerd wordt. Wel leert de ervaring ons dat het nodig is om de leerlingen naar meer diepgang te stuwen. En het is onmogelijk om dit te doen voor alle aspecten van de integratie tussen natuurwetenschappen, sociale wetenschappen, voeding (en expressie).

 

Aansluitend bij deze verdieping kiezen we voor drie jury’s, met elk een ander interesseveld. De jury’s worden samengesteld met leerkrachten en niet-leerkrachten. Onder de niet-leerkrachten gaan we op zoek naar een goede mix van onderwijsdeskundigen en personen met een bijzondere band met één of meer onderwerpen.

 

Voor het schooljaar 2010-2011 zetelen naast onze leerkrachten ook Elke Geebelen (begeleidster CLB), Carina Ramaekers (begeleidster lerarenopleiding CVO Limlo), Anniek Soors (coördinatrice kinderopvang Pagadder Meeuwen-Gruitrode) en Ingrid Tyskens (voorzitter OCMW Bree) in de jury.


Voor het schooljaar 2011-2012 zijn er twee jury's met sw-gerichte onderwerpen. In de eerste jury, louter sw-gericht, zetelen naast onze leerkrachten ook Rachel Dautzenberg (coördinatrice BUSO Sint-Elisabeth Wijchmaal), Ivo Meus (directeur basisschool De Boemerang Bree) en Domien Vanbrabant (directeur middenschool TISM Meeuwen). Een tweede jury, met naast onze leerkrachten ook Leo Clijsters (directeur Vrije basisschool Royke Gruitrode), Jos Faes (directeur lerarenopleiding CVO Limlo) en Ine Kaufman (jeugddienst Bree), behandelt een mix van onderwerpen uit de sfeer van sw, expressie en voeding. 

 

Via de subpagina’s kan de lezer enkele vroegere gippen bekijken. Zowel de bundel, powerpoint en creatieve verwerking staan online.