GIP‎ > ‎

Voorbeelden expressiegericht

De leerlingen van de richting STW bepalen op het vijfde jaar welke weg ze inslaan voor hun geïntegreerde proef. Ze vormen groepjes van gelijkgestemden en kiezen een onderwerp naar hun interesse. Via onderzoeks- en projectopdrachten werken ze aan een literatuurstudie en aan een project voor een doelgroep. Tot slot presenteren ze hun werk voor een jury van leerkrachten en externe juryleden.

Vanaf dit schooljaar kiezen we voor drie jury’s die een zekere specialisatie hebben in het interesseveld van leerlingen. Dit betekent zeker niet dat het vakdoorbrekende aspect van een geïntegreerde proef geminimaliseerd of zelfs genegeerd wordt. Wel leert de ervaring ons dat het nodig is om de leerlingen naar meer diepgang te stuwen. En het is onmogelijk om dit te doen voor alle aspecten van de integratie tussen natuurwetenschappen, sociale wetenschappen, voeding (en expressie).

Er is jaarlijks slechts één uitgesproken expressiegericht onderwerp. Daarnaast begeleidt de leerkracht expressie het creatieve denk- en ontwikkelingsproces van de andere gippen.

De presentatie van de GIP ‘Ontwerpen interieur kleuterklas’ werd voor de SW-gerichte jury gedaan.