Cursus‎ > ‎

Mindmappen

De leerkrachten sociale wetenschappen stimuleren het mindmappen. Het maken van een mindmap is per definitie een grafische manier van verwerking van leerstof. Hierdoor wordt de structuur van hoofdstukken vaak duidelijker voor de gemiddelde leerling. Een ander voordeel van een mindmap is het feit dat begrippen of ideeën gemakkelijker met elkaar verbonden worden in hoofde van de leerling.
 
Mindmappen kan zowel op papier als elektronisch. Er zijn verschillende gratis programma's, al dan niet tijdelijk. Het programma Freemind kan door iedereen gratis worden afgehaald van http://freemind.sourceforge.net/. Andere gratis programma's zijn Mindomo (mindomo.com), eMindmaps (emindmaps.nl), Mindmeister (mindmeister.com/nl) en Mind24 (mind24.com). Microsoft Office (Word of Excel) is minder gemakkelijk in gebruik om te mindmappen maar heeft als voordeel dat de gebruiker minder gelimiteerd is in zijn keuze van functies.   
 
Mindmappen van een bepaald cursusdeel is een standaardopdracht binnen het vak. Vandaar dat we op deze pagina slechts enkele exemplaren tonen.
 
Als voorbeeld enkele eenvoudige mindmaps van de cursusdelen 'de oudere' (5sw) en meerdere versies van 'de opvoeder' (6sw), gemaakt met verschillende programma's (Emindmaps, Excel, Freemind). Dit in bijlage. 

Als weblink nog een voorbeeld van een mindmap over de theorie van Erikson uit 2014-2015: https://www.mindmeister.com/nl/543283590/theorie-van-erikson
Ċ
Geert Stienissen,
31 mei 2011 22:32
Ĉ
Geert Stienissen,
3 okt. 2011 03:04
Ċ
Geert Stienissen,
3 okt. 2011 03:06
ĉ
Geert Stienissen,
4 okt. 2011 12:57