Σύντομο Ιστορικό της κινησής μας
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στο Athens Siblings

 

 

Πώς ξεκίνησε η κίνησή  μας:

 

Ο σύλλογος Οικογενειών για την ψυχική υγεία, στον οποίο κάποιοι από εμάς ή τους γονείς μας είναι μέλη, πραγματοποίησε πριν ένα έτος μια ενημέρωση με ψυχίατρο για τα συμπτώματα της ασθένειας και για την δράση των φαρμάκων.

Καθισμένοι δίπλα-δίπλα κάποιοι αδέρφια, με πρωτοβουλία μας, ανταλλάξαμε τηλέφωνα και είπαμε να «κανονίσουμε να τα πούμε» με κάποια ευκαιρία. Βγήκαμε (αρχικά δύο) τον Μάιο του ίδιου έτους και η εμπειρία από την ειλικρινή ανταλλαγή συναισθημάτων ήταν κάτι που άφησε θετικότατη ενέργεια και ελπίδα. Οι συναντήσεις συνεχίστηκαν.

 

 Διαδίκτυο:

 

Η νέα τεχνολογία προσφέρει νέα μέσα τα οποία μπορούμε να αξιοποιούμε. Χάρη στην επίσκεψη σε αγγλόφωνα web sites μάθαμε για την ύπαρξη αντίστοιχων πρωτοβουλιών από αδέρφια στις Η.Π.Α. και την Αγγλία αλλά και την ύπαρξη βιβλίων που περιγράφουν βιώματα και προβληματισμούς αδερφών. Παραγγείλαμε βιβλία μέσω Amazon. Τα μελετήσαμε, τα μοιραστήκαμε.

Δημιουργήσαμε  το site: www.athenssiblings.com στο οποίο γράφουμε ό,τι σχετικό για έναν αδερφό/φίλο ενός ατόμου με πρόβλημα ψ-υγείας. Μέσω του site γίνεται ενημέρωση για τις επόμενες συναντήσεις. Παρουσιάζονται χρήσιμα links και περιγράφεται η δραστηριοποίηση στον χώρο. Παρουσιάζονται διαφημιστικά video από διεθνείς εκστρατείες ενημέρωσης.

Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) δεχθήκαμε μηνύματα από αδέρφια και εντός και εκτός Αθήνας (Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα κα).

Είναι ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας και το web και το e-mail για πολλούς. Ιδιαίτερα για τους νεότερους από εμάς. Για αυτούς που δεν είναι, η τηλεφωνική επικοινωνία είναι ο τρόπος ενημέρωσης.

 

«Διαφημιστική Εκστρατεία»:

Για να γνωρίσουμε και άλλα αδέρφια (αφού είδαμε ότι και η ενημέρωση και η επικοινωνία προσφέρει τόσα πολλά) σχεδιάσαμε-τυπώσαμε μια απλή αφίσα την οποία δώσαμε και ως έντυπο. Κάναμε «αφισοκόλληση» σε περιοχές της πόλης. Σε μια ημερίδα για την ψυχική υγεία που έγινε σε αίθουσα του Δήμου της Αθήνας ενημερώσαμε για αυτήν μας την κίνηση. (που αναζητά είναι αλήθεια ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για να έχει μια πιο ξεκάθαρη οντότητα)

Ενημερώσαμε γονείς από τον ΣΟΨΥ κάποιοι από τους οποίους μας έδωσαν τα τηλέφωνα των παιδιών τους.

Τέλος Δημοσιογράφοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Η εφημερίδα Πολίτης έκανε ένα αφιέρωμα (και χάρη σε αυτό 2 άτομα ήρθαν κοντά μας) Εκκρεμούν 2 ρεπορτάζ για άλλες δύο εφημερίδες. Διδασκόμαστε από λάθη και μαθαίνουμε επικοινωνιακά για ένα θέμα που είναι ευαίσθητο και απαιτεί εύστοχους χειρισμούς.

 

Οι συναντήσεις σε café/bar:

Το σκεπτικό με τις συναντήσεις σε café/bar είναι πως αν κανείς περάσει καλά και  γνωριστεί με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σχετικές συνθήκες του φαίνεται χρήσιμο  να ξανασυναντηθεί. Θα μπορέσει να μάθει να χειρίζεται επικοινωνιακά το θέμα του πιο χαλαρά. Θα μοιραστεί γνώση για τρέχοντα θέματα (όπως ενδιαφέρουσες ημερίδες, νέα κέντρα ημέρας κ.α.) που θα βοηθήσουν και τον ίδιο και τον αδερφό/αδερφή του.

Το να ακούσει κανείς ιστορίες και κοινά (τελικά) βιωμένα συναισθήματα από κάποιον άλλο είναι ανακουφιστικό, και βοηθά να δει κανείς τα πράγματα με πιο αντικειμενικό μάτι. Νέες καλές ιδέες μπορούν να προκύψουν για τον καθένα.

Στις συναντήσεις σε café/bar δεν γίνεται ανάλυση σε βάθος. Χτίζονται και κρατιούνται επαφές.

 

 

 

Προτάσεις για  εξέταση του θέματος σε βάθος:

Στις συναντήσεις σε café/bar δεν θα γίνει ανάλυση εις βάθος συναισθημάτων, παραμέτρων ούτε συστηματική και έγκυρη ενημέρωση γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός.

Ενημέρωση (και απομυθοποίηση) μπορεί να γίνει:

1) Με διάβασμα από βιβλία, έντυπα, εκδόσεις και ενημερωτικό υλικό

2) Με παρακολούθηση εκπαιδευτικών και ενημερωτικών cd και dvd.

3) Mε παρακολούθηση ημερίδων, συνεδρίων, σεμιναρίων, εκπαίδευσης (υπάρχει πχ η λεγόμενη «ψυχοεκπαίδευση») και συζητήσεων.  Στην εκπαίδευση ο ομιλητής οφείλει να κατέχει το θέμα, να έχει μεταδοτικότητα, να μιλά με συμπάθεια, να είναι προσανατολισμένος στην αποκατάσταση.

4) Με προγραμματισμένη συνάντηση για επίλυση αποριών. «Γράψε σε ένα χαρτί τις απορίες σου» και κάποιος που κατέχει το θέμα (και σε εμπνέει) δίνει απαντήσεις ή πιθανές απαντήσεις. Γίνεται συζήτηση και διάλογος. Προκύπτουν νέες απορίες και νέες απαντήσεις.

5) Η  ατομική ψυχοθεραπεία για αδέρφια. Να μιλήσει κανείς σε έναν ψυχολόγο (με πρόγραμμα) και να μάθει να εκφράζει συναισθήματα που πιθανώς δεν έβγαζε από μέσα του λόγω κόμπλεξ, αγωνιών κοκ είναι κάτι που προσφέρει πολλά και είναι μια κίνηση ωρίμανσης για όποιον την βλέπει θετικά.

6) Άλλοι μέθοδοι.