Slika je ženskega spola

Skupinska tematska razstava

Galerija Rika Debenjaka Kanal, 28.11.2008 - 16.12.2008
Kulturni dom Bovec, 20.12.2008 - 5.1.2009

Avtorice:
Barbara Kastelec
Beti Bricelj
Taja Ivančič
Tina Dobrajc
... več o slikarkah

Kustosinja: Monika Ivančič FajfarBarbara Kastelec: Hot & Bitter, 2008


Razstava z naslovom Slika je ženskega spola je zamišljena kot prvi del trilogije, poimenovane Umetnost je ženskega spola (v načrtu sta še kiparska in fotografska razstava). Razstavni projekt razvija izhodiščno idejo o skupinski tematski razstavi, ki bi predstavila nekaj slovenskih avtoric, katerih izrazno sredstvo je klasična slika na platnu.

Avtorice, ki razstavljajo, so enakovredne po likovni in izrazni moči, čeprav hodijo po različnih ustvarjalnih poteh. Predstavljajo se štiri slikarke mlajše generacije: Barbara Kastelec, Beti Bricelj, Taja Ivančič in Tina Dobrajc. Avtorice so sicer še na začetku svoje ustvarjalne kariere, diplomirale oziroma magistrirale so v zadnjih osmih letih, a so s svojim delom, razstavami, tudi posegi v javne prostore, postale opažene, nagrajene in tako že resno začrtale svoje umetniško poslanstvo.

Cilj razstave je predstaviti najnovejšo produkcijo izbranih mladih slovenskih umetnic širši javnosti. Hkrati z njihovimi deli pa je gledalcem ponujena možnost razmisleka o določenih stereotipih v slikarski umetnosti – denimo o "ženski umetnosti", ki je lahko skrivnostna, pastelnih barv, globokih vsebin, duhovita in sproščena, pa tudi hladno razumska, dokumentarna in mračna. Hkrati razstava ponuja vpogled v širino slike kot medija: znotraj le-tega se avtorice v iskanju izraza včasih spogledujejo z risbo, drugje gladko površino poslikanega platna spreminjajo v čisto optično iluzijo, spet drugje pa relifna struktura platna že skoraj prerašča meje slike.

Več o konceptu razstave in razstavljenih delih

Fotodokumentacija razstave
Oglejte si tudi televizijska prispevka o razstavi na  RTV SLO 1 in TV Primorka.

Seznam razstavljenih delPokrovitelji razstave: Občina Bovec, Občina Kanal ob Soči, Ministrstvo za kulturo RS

Zahvale: Članom Prosvetnega društva Soča in sodelavcem Galerije Rika Debenjaka Kanal, Petru Blažeju, Gorazdu Pliberščku in Milici Zimic, se zahvaljujem za organizacijo in postavitev razstave v Kanalu. Zoranu Kašci za organizacijo, koordinacijo in postavitev razstave v Bovcu. Za strokovno pomoč in družinsko asistenco hvala Iztoku, Jasni, Metki in Petru Fajfar, Barbari Ivančič Kutin ter Dani in Ivu Ivančič.