Skulptura je ženskega spola

Skupinska tematska razstava

Galerija Rika Debenjaka, Kanal, 27. november 2009 - 15. december 2009

 Stergulčeva hiša, Bovec, 19. december 2009 - 5. 1. 2010

kustosinja / curator: Monika Ivančič Fajfar
avtorice / artists:
Polona Demšar
Taja Lojk
Polona Maher
Urša Toman

Razstava z naslovom  Skulptura je ženskega spola je drugi del večletnega razstavnega projekta Umetnost je ženskega spola, katerega cilj je raziskati in predstaviti delo izbranih slovenskih ustvarjalk na področju takoimenovanih klasičnih likovnih zvrsti. Prvi del z naslovom Slika je ženskega spola je bil posvečen slikarstvu in je že bil uspešno realiziran novembra in decembra 2008 v Galeriji Rika Debenjaka v Kanalu ter v Kulturnem domu Bovec. V prihodnjih letih načrtujemo nadaljevanje projekta s predstavitvijo ustvarjalk na področju drugih likovnih zvrsti, kot so fotografija, grafika, keramika, ilustracija itd.

Tokrat se predstavljajo štiri kiparke. Polona Demšar, Taja Lojk, Polona Maher in Urša Toman so avtorice, ki so si s svojo vsebinsko bogato, estetsko dovrševno in ambiciozno zasnovano ustvarjalnostjo že pridobile pozornost in naklonjenost likovnega občinstva. Seveda vsaka od njih znotraj izbranega izraznega medija išče lastne ustvarjalne poti.

To heterogenost poudarja tudi zasnova razstave. Kiparke se predstavijo z deli, ki so za njihov opus značilna. Na ta način se znotraj skupinske razstave ustvarja več samostojnih enot, ki pa med sabo uravnoteženo stopajo v dialog, se prepletajo, dopolnjujejo in prebujajo samosvoja razpoloženja.

Poleg vsebinske raznovrstnosti razstava prikazuje raznolike kiparske pristope. Avtorice posegajo po različnih kiparskih materialih, kot so glina, les, kamen, žica, steklo, polipropilen ali tekstil in se poslužujejo raznolikih načinov oblikovanja  -– od modeliranja in vlivanja do šivanja, računalniško krmiljenega strojnega izrezovanja ali unikatne instalacije v prostoru. Prav tako iščejo izhodišča za svoja kiparska dela tudi v risbi, sliki in tipografiji ter se sproščeno spogledujejo z grafiko in fotografijo. Razstava gledalcu omogoča, da začuti neizmerne možnosti izraza znotraj tradicionalnega okvira kiparskega medija.

Naslov razstave Skulptura je ženskega spola je mogoče razumeti na več načinov, tudi provokativno. Vendar je namen razstave predstaviti ženske kiparke izven konteksta ideologije feministične teorije. Zato tudi v interpretacijah razstavljenih likovnih del ne iščemo in poudarjamo "tipično ženskega", pač pa gledalcu puščamo odprto pot za svobodno doživljanje umetnosti.

Več o razstavi: predstavitev del

Fotodokumentacija razstave

Umetnost je ženskega spola
Razstava Slika je ženskega spola (2008)

ENGLISH TEXT


Razstavo so finančno podprli:
Ministrstvo RS za kulturo, Občina Bovec in Občina Kanal ob Soči.

Zahvale:
Peter Blažej, Alenka Čopi, Iztok Fajfar, Zoran Kašca, Barbara Ivančič Kutin, Lili Anamarija No, Milica Zimic.