Szeretettel üdvözlöm!

Ez a tanácsadás azért került ebbe a körbe, mert úgy gondoltuk:

A hivatalosan, vagy témájuk miatt leendő közhasznú szervezeteknek rengeteg feladatuk van, amikhez kevés a fontos téma, a segítőkészség, a lelkesedés és a szakmai hozzáértés.

Miért mondom ezt? Mert egy ilyen szervezet összetettebb, sok szempontból nehezebb helyzetben van mint egy vállalkozás:

  1. Kevésbé számíthat arra, hogy munkája révén olyan bevételei lesznek, melyek fedezik a fenntartást, fejlesztést, mivel többnyire lelkesedésre épül a tevékenység.
  2. A kuratórium tagjai vagy kőgazdagok (perszehogy nem, viszont az előző pont miatt:), vagy más munkát is kell végezniük saját maguk létfenntartásáért.
  3. Minden feladatot meg kell oldaniuk, amit egy profi vállalkozásban elvégeznek.
  4. Mivel bevételeik elsősorban pályázatok és támogatások révén lesznek, így a profi pályázatírás és a profi kapcsolatépítés egyaránt fontos.

Hogy is működnek a közhasznú szervezetek ehhez képest a valóságban?

Általában a közhasznú szervezetet egy, vagy néhány ember hívja létre. Ennek  vezetője szakmailag felkészült, viszont ritka eset, hogy profi marketingesek, kiemelkedő ügyvezetők, rendkívüli HR szakemberek az őt körülvevők. Inkább a szervezet szakmai oldalához értenek, vagy érzelmileg elkötelezettek a téma iránt, amit lelkesen támogatnak.

Szóval lelkesedésben nincs hiány. Az anyagiak területén viszont többnyire igen, mert nincs a Földön annyi gazdag ember, mint amennyi közérdekű, közhasznú megoldandó feladat...

A támogatások megszerzése sem egyszerű. A magánemberek és vállalkozások anyagi szintje alig enged meg közvetlen támogatást, nem beszélve a szándékos nehezítésekről. Az adó százalék és a pályázati pénzek megítélése és kifizetése minimum hónapokra van egymástól.

A belső háttér és a szervezet felépítésének kérdése a szakmai hozzáértésen túl elsősorban csapatépítési téma, megfűszerezve vállalkozási szaktudással, reklám és marketing hozzáértéssel. Elhiszem ha kell, hogy van olyan szervezet, melynek vezetője mindhárom témában a legjobb. De a nap neki is csak 24 órából áll!