Who we are

Carousel imageCarousel imageCarousel image

Cum a început povestea noastră

Povestea noastră a început în după amiaza zilei de miercuri 02.05.2017, în urma întrevederii pe care Vicepreședintele Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European a avut-o cu cetățenii municipiului Constanța pe tema salvării patrimoniului cultural aflat în suferință, sub toate formele şi aspectele sale de manifestare, materiale şi imateriale.

Întâlnirea a avut loc la etajul III din Villa Anticus, bd.Tomis nr.23, Constanța. La finalul ei, un grup de creatori de literatură şi artă a avut ideea înființării Asociaţiei Multiculturale "Anticus" organizând comitetul de inițiativă. Adunarea constitutivă a asociației s-a desfăşurat joi 11.05.2017 la ora 16:00 în sala Clio a Muzeului Marinei Române, înainte de întrunirea Cenaclului Literar “Mihail Sadoveanu”.

The Day Our Story Began

Our story began in the afternoon of Wednesday, May 2, 2017, when the Vice-President of the European Parliament's Committee on Culture and Education had a meeting with the citizens of Constanta on the conservation of the cultural heritage in all its forms and aspects of manifestation, material and immaterial.

The meeting took place on the third floor of Villa Anticus, 23 Tomis Boulevard, Constanta. After the event, a group of writers and artists organized an initiative committee for setting up the „Anticus” Multicultural Association. The constituent assembly of the organization took place on Thursday, May 11, 2017, at 16:00, before the meeting of the "Mihail Sadoveanu" Literary Cenacle in the Clio Hall of the Romanian Navy Museum.

Stâlpii întemeietori

Founding pillars

Oamenii

Scopul nostru final este o societate în care toți oamenii prosperă.

People

Our final goal is a society where all people thrive.

Diversitatea

Credem într-o lume a micro-universurilor.

Diversity

We believe in a world of micro-universes.

Artele

Folosim emoția transmisă prin literatură și artă pentru a transforma realitatea din jurul nostru.

Arts

We leverage the emotion conveyed by literature and art to transform the reality around us.

Provocarea


Provocarea noastră este exilul postmodernist. Fie că este tangibil sau intangibil, noi suntem în serviciul celui izgonit, marginalizat, izolat, amenințat, maltratat, însingurat, uitat, neglijat, divers.

Investigăm cum să le permitem cercetătorilor, oamenilor de știință și actorilor din grupuri izolate, diverse sau amenințate să coopereze, să dezvolte lanțuri de valoare adaugată și să consolideze acțiuni pozitive. Explorăm metodologiile, activitățile și schimburile care facilitează incluziunea, conexiunile și cooperarea. Ne îndreptăm eforturile către solidaritatea grupurilor minoritare, atrăgând atenția asupra problemelor cu care se confruntă, propunând soluții viabile și ameliorându-le viitorul.

Challenge

Our challenge is postmodernist exile. Whether it is tangible or intangible, we are in the service of the expelled, marginalized, threatened, abused, lonely, isolated, forgotten, neglected, diverse.

We investigate how to enable scientists, researchers, and actors from isolated, diverse, or threatened groups to cooperate, develop value-chains and reinforce positive actions. We explore the methodologies, activities, and exchanges that facilitate inclusiveness, connections, and cooperation. We direct our efforts towards the solidarity of the minority groups, pointing out their problems and calling attention to them, emerging with solutions, and improving their future.

News

De curând, Editura Blitz din Sank Petersburg a publicat romanul „Ak Bure” (”Lupul Alb”) sub semnătura tânărului scriitor Renat Bekkin. Romanul este o saga orientală, un roman de aventuri cu elemente de realism magic, o poveste dramatică despre aspirația către locul pereche din această lume, despre căutarea de sine. (citește mai mult)

Arșura - ”Kuz tuygîsî” (Nichita Stănescu, Nicu Alifantis)

Au început înscrierile pentru cursul de limba tătară.

Grăbiți-vă!

Formăm o singură grupă, numărul de locuri este limitat.

Două ore pe săptămână.

Project: 4x7S4HnD

Four Weeks Singing For Heritage And Diversity

Sunday, October 24, 2021

On the beach of Constanta, Romania

Project: 4x7S4HnD, Four Weeks Singing For Heritage And Diversity

Am început să cânt în urmă cu patru săptămâni, la statuia lui Kurmangaziy Sagîrbay din Medgidia, iar astăzi închei cântând aici, pe malul Mării Negre. Toate cele bune!

Saturday, October 23, 2021

The statue of Ovid in Constanta, Romania

Project: 4x7S4HnD, Four Weeks Singing For Heritage And Diversity

Am ajuns în Constanța și am cântat Tuwgan Tíl la statuia lui Ovidiu.

Friday, October 22, 2021

The Large Square in Sibiu, Romania

Project: 4x7S4HnD, Four Weeks Singing For Heritage And Diversity

În drum spre casă, astăzi cânt în Piața Mare din Sibiu.

Thursday, October 21, 2021

Diemricher Burg in Deva, Romania

Project: 4x7S4HnD, Four Weeks Singing For Heritage And Diversity


Diemricher Burg sau Cetatea Devei este așezată în vârful unui deal conic. Privită de jos, seamănă cu Castelul Gediminas din Vilnius. Ca și acolo, telecabina este o opțiune ce merită să fie luată în calcul înainte de escaladarea pantei abrupte.

Wednesday, October 20, 2021

The statue of Decebalus in Deva, Romania

Project: 4x7S4HnD, Four Weeks Singing For Heritage And Diversity

Azi am cântat Tuwgan Tíl în Piața Victoriei din Deva, la statuia ecvestră a lui Decebal realizată de Ion Jalea.

Tuesday, October 19, 2021

Hunyadi Castle in Hunedoara, Romania

Project: 4x7S4HnD, Four Weeks Singing For Heritage And Diversity

Astăzi sunt la Hunedoara, în Castelul Huniazilor sau al Corvinilor care aveau pe efigie un corb purtând în cioc un inel de aur, dar și semiluna musulmană.


Monday, October 18, 2021

Maramures Village Museum

Project: 4x7S4HnD, Four Weeks Singing For Heritage And Diversity

Străbat potecile și uliţele întortocheate din Muzeul Satului Maramureșean. Aici au fost restaurate și conservate gospodării, monumente de arhitectură țărănească datând din sec.XVI-XIX. Muzeul se găsește pe un deal de la marginea Sighetului Marmației, la ieșirea către Vadu Izei.

Sunday, October 17, 2021

Memorial to the Victims of Communism in Sighetu Marmatiei, Romania

Project: 4x7S4HnD, Four Weeks Singing For Heritage And Diversity

Sunt la Sighetu Marmației, în urmă cu 100 de ani un oraș evreiesc. Astăzi am cântat Tuwgan Tíl în Memorialul Victimelor Comunismului din fosta închisoare de la Sighet, locul în care s-au prăpădit Iuliu Maniu, Gheorghe I. Brătianu și atâția alții.

Saturday, October 16, 2021

The Merry Cemetery in Sapanta, Romania

Project: 4x7S4HnD, Four Weeks Singing For Heritage And Diversity

Astăzi am ajuns în Maramureș, la Săpânța, în Cimitirul Vesel și am cântat Tuwgan Tíl printre cruci de stejar încondeiate cu măiestrie și purtând epitafuri amuzante.


Friday, October 15, 2021

Project: 4x7S4HnD, Four Weeks Singing For Heritage And Diversity

Biserica Adormirii din Cetatea Buda, este cunoscută mai ales sub denumirea de Biserica lui Matei, după numele lui Matei Corvin care în sec. XV a ordonat reconstruirea turnului clopotniței. Este o biserică romano-catolică situată în Piața Sfintei Treimi, în fața Bastionului Pescarilor din Cetatea Buda. Se pare că inițial a fost o bisericuță zidită în 1015, în stil romanic, de către Sfântul Istvan(Ștefan), regele Ungariei. Aceasta ar fi fost demolată la invazia mongolă și reconstruită în mai multe faze, în stil gotic, începând cu regele Bela al IV-lea spre sfârșitul sec.XIII. În timpul ocupației otomane, în sec.XVI-XVII, a fost transformată în moschee. Înfățișarea de astăzi se datorează restaurării din ultima parte a sec.XIX.

În Piața Sfintei Treimi se găsește și statuia impunătoare a regelui Sfântul Ștefan, iar la marginea ei, pe creasta dealului, Bastionul Pescarilor oferă imaginea fascinantă a Dunării, Parlamentului Maghiar și a Pestei ce se întinde pe malul opus al fluviului.

Când vizitați Budapesta, să nu uitați să colindați Cetatea Buda. Este un loc de care vă veți îndrăgosti instantaneu. Castelul Buda și Curtea Huniazilor, Piața Sfintei Treimi, Bastionul Pescarilor, Biserica Adormirii, splendidele alei de langă zidul vestic, ruinele bisericii Maria Magdalena, Bastionul Ardealului, Labirintul. Însă pe mine m-au fermecat în primul rând „ochii”. În Cetatea Budei am regăsit acei „ochi”, acele „priviri” fascinante și atât de firești din acoperișurile Sibiului Vechi.


Thursday, October 14, 2021

Project: 4x7S4HnD, Four Weeks Singing For Heritage And Diversity

Situat pe malul vestic al Dunării, la capătul sudic al cetății Buda, între Podul Elisabeta și Podul Libertății, dealul Gellert se ridică la aproape 150 m deasupra nivelului Dunării distingându-se clar în peisajul Budapestei. El poartă numele Sfântului Gellert (Gerard) care ar fi fost martirizat în anul 1046 în timpul revoltei păgânilor. Aceștia l-ar fi rostogolit din vârful dealului în Dunăre, închis într-un butoi. Pe colină există o grotă, care se deschide către fluviu, în care a fost amenajată o biserică.

Pe culme, imediat după Revoluția din 1848, a fost construită Citadela. Este o fortăreață care avea rolul de a ține sub control atât Buda cât și Pesta. În interiorul Citadelei, Armata Roșie a ridicat, după război, Statuia Libertății. Statuia este din bronz, are înălțimea de 14 m și este montată pe un piedestal de 26 m. Ea domină întregul decor citadin. Libertatea, întruchipată de un personaj feminin, înalță către cer, în mâinile ridicate deasupra capului, o frunză de palmier.

În perioada aceasta, Citadela este închisă. Se află în proces de renovare. La porțile ei și la picioarele Statuii Libertății se poate ajunge doar escaladând versantul abrupt dinspre Dunăre. Am ținut neapărat să urc această pantă pentru a cânta Tuwgan Tíl. Se aude? Nu la voi. Acolo, pe faleza din Constanța. La cabinetul medicului meu de familie. ASTĂZI AM URCAT DEALUL GELLERT. SE AUDE?


Wednesday, October 13, 2021

Project: 4x7S4HnD, Four Weeks Singing For Heritage And Diversity

După ce marți ploaia m-a făcut ciuciulete la statuia lui Anonymus, miercuri nu am rezistat tentației si am revenit la Castelul Vajdahunyad din Parcul Municipal. Parcul este destul de mare și la el se poate ajunge pe mai multe căi. Intrarea principală este dinspre bulevardul Andraassy, probabil cea mai însemnată arteră din vechea Pesta. Însă la capătul boulevardului, înainte de intrarea în parc, se găsește Piața Eroilor. Este un splendid ansamblu architectural care pe cele două laturi găzduieștec Muzeul de Arte Frumoase și Palatul de Artă. În mijloc, privind către bulevard și având în spate parcul, se află Monumentul Millenium. Acesta a fost dedicat împlinirii a o mie de ani de la înființarea statului maghiar și îi înfățișează pe cei șapte conducători care au întemeiat și întărit statul, alături de alte personaje importante din istoria maghiarilor. Tot aici, chiar în mijlocul pieței, se află Lespedea Eroilor, un loc dedicat omagierii oficiale a eroilor neamului.

La Piața Eroilor și Parcul Municipal se poate ajunge foarte ușor atât cu autobuzul, cât și cu linia de metrou M1. Este o linie veche, aflată imediat sub bulevardul Andrassy. Așadar, se accesează foarte lejer, coborând doar câteva trepte. Atât stațiile cât și vagoanele sunt minuscule și învechite. Tocmai de aceea, reprezintă o experiență ce nu ar trebui ratată. Mai ales că trenul circulă cu viteză uimitoare.


Tuesday, October 12, 2021

Project: 4x7S4HnD, Four Weeks Singing For Heritage And Diversity

Spuneam ieri că vântul pare să prevestească ploaia. Astăzi, când am ajuns la Castelul Vajdahunyad din Parcul Municipal m-a prins o ploaie torențială. Nu am renunțat și am cântat la statuia cronicarului Anonymus care a scris „Gesta Hungarorum” (Faptele ungurilor), dar ploaia rece m-a udat până la piele și a trebuit să fug de urgență acasă.

Se spune despre condeiul din mâna lui Anonymus că ar avea puteri miraculoase. Oricine îl atinge își va îmbunătăți scrisul. De aceea, condeiul cronicarului este strălucitor, lipsit de orice fel de urmă de cocleală. Așadar, scriitori și scriitoare, vă recomand să vizitați cât mai curând Budapesta și statuia lui Anonymus care în lucrarea sa a amintit și despre întemeierea Valahiei.

Monday, October 11, 2021

Project: 4x7S4HnD, Four Weeks Singing For Heritage And Diversity

Prieteni, am ajuns la Budapesta. Am cântat la Palatul Parlamentului, căruia ungurii îi spun și „Casa națiunii”. Este situat în Pesta, pe malul stâng al Dunării, în Piața Kossuth. A fost construit în anul 1902 în stil neo-gotic și de atunci este cea mai mare clădire a Ungariei. Reprezintă, probabil, cea mai populară destinație turistică a Budapestei și cel mai notabil reper al Ungariei. Suflă vântul din nou părând că prevestește ploaia.

Sunday, October 10, 2021

Stephansplatz, Vienna

Project: S4x7-4HnD, Singing Four Weeks For Heritage And Diversity

Pe o vreme splendidă astăzi am cântat „Tuwgan Tíl” în Stephansplatz din Vienna. Construită în stil gotic, Catedrala Sfântului Ștefan este sediul Arhiepiscopiei Vienei și locul în care se intersectează arterele principale ale orașului vechi. Am fost întrebat despre semnificația cântecului pe care îl interpretez. Versurile cântecului „Tuwgan Tíl” sunt scrise de poetul Abdulla Tukay, iar traducerea titlului este „Limba maternă.” Nu se cunoaște cine a compus melodia, este o piesă din folclorul tătăreasc.

Saturday, October 9, 2021

Today I am singing Tuwghan Tyl in Maria Theresa Square, in Vienna.

Friday, October 8, 2021

Singing Tuwghan Tyl at the Hofburg Palace on Friday, October 8, 2021.

Thursday, October 7, 2021

Belvedere Palace, Vienna

Wednesday, October 6, 2021

Schönbrunn Pallace, Vienna,


Tuesday, October 5, 2021

At the Monument of the Nibelungs in Tulln, Austria

Monday, October 4, 2021

At the Dragon of Wawel Hill in Krakow, Poland

Sunday, October 3, 2021

At the Cathedral of the Wawel Castle, in Krakow, holding the crypt with the remains of Adam Mickiewicz.

Saturday, October 2, 2021

At the monument of poet Adam Mickiewicz in Krakow, Poland.

Friday, October 1, 2021

Night flight over Krakow and the Vistula River in Poland

Thursday, September 30, 2021

On the banks of the Vistula River in Warsaw, Poland

Wednesday, September 29, 2021

The Palace of Culture and Science in Warsaw, Poland

Tuesday, September 28, 2021

Mermaid of Warsaw in the Old Town Square

Monday, September 27, 2021

Monument of poet Adam Mickiewicz in Warsaw, Poland

Sunday, September 26, 2021

Monument of the Kazakh troubadour Kurmangazy Sagyrbayuly in Medgidia, Romania