Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageAnticus Multicultural Association

2020.11.01: Updates of the programs of conferences and festivals in Constanta

This year, the 3rd editions of The Annual Kurultai of the Endangered Cultural Heritage – AKECH 2020 and The Annual Lecture on Exile in Comparative Literature and the Arts will be held together, fully virtual, on Zoom platform.

As in the previous editions, the conferences will be accompanied by the The Festival of the Endangered Cultural Heritage – FECH 2020 and Constanta Literature and the Arts Festival – CLAFest, which will also happen fully virtual.

During November 2020 we will organize weekly icebreaking chats, informal meetings meant to ensure that we connect with everyone and we will all know each other. Lecturers, poets and artists will be emailed the links with the invitation to connect with us at least once through our icebreaking chats.

Due to COVID uncertainties in Romania, the chat schedule is subject to change and it should be checked periodically on our websites:

https://www.anticusmulticultural.org/akech

https://www.anticusmulticultural.org/alecla

Open Call for Nominations Addressed to the Indigenous Peoples and Indigenous Peoples' Organizations for the Establishment of the Global Task Force for Making a Decade of Action for Indigenous Languages (IDIL 2022-2032) . (Citește mai mult)

Constanta and Yokohama were twinned in 1977. The writers from Constanta and their friends from Yokohama decided to mark this 44th anniversary with a photo-haiku exhibition entitled „44 TWIN STEPS CONSTANTA-YOKOHAMA 1977-2021” to be opened at the beginning of 1921. (Citește mai mult)


Vineri, 25.09.2020, începând cu ora 16:30, în parcul Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța a avut loc cenaclul literar-artistic „Zbor autumnal” organizat de către Asociația Multiculturală Anticus. (Citește mai mult)

Sâmbătă, 19.09.2020, Bogdan Ocheșel, solist al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” a întâmpinat răsăritul soarelui cântând publicului de pe faleza Cazinoului constănțean. Într-o atmosferă magică, localnicii și turiștii sosiți la statuia lui Eminescu au ascultat cu deosebită plăcere concertul flash susținut cu prilejul participării solistului la emisiunea „Gloria dimineților pontice” realizată de Șuraleu onlain teveu. (Citește mai mult)

Duminică, 06.09.2020, la statuia lui Ovidiu din Constanța a avut loc cenaclul literar-artistic comemorativ „Arta Memoriei: Alexandra Flora Munteanu (23.01.1951-31.07.2020)” prin care scriitorii constănțeni au comemorat 40 de zile de la trecerea în neființă a prietenei și colegei lor. Evenimentul a fost organizat de către Asociația Multiculturală Anticus. (Citește mai mult)

În ultima zi a lunii august în Constanța a avut loc expoziția de figurine și măști Arșura. Acesta este numele artistului, dar și al personajului pe care îl întruchipează figurinele și măștile sale. A fost o expoziție blitz desfășurată pe faleza Cazinoului la răsăritul soarelui, în intervalul 06:15-06:30. L-am întrebat pe expozant de ce s-a hotărât să expună în zori de zi.

- Am dorit să fiu prima persoană care salută Ziua Limbii Române, ne-a răspuns acesta.

- De fapt, cine ești tu, Arșura?

- Eu sunt o ființă hibrid. Sunt jumătate om, jumătate pom. Mă puteți recunoaște după mâinile și picioarele strâmbe și după degetele alungite care seamănă cu niște vreascuri. Am urechile ascuțite, nasul strâmb și un corn în frunte. Însă dețin puteri magice. Cunosc multe trucuri și vrăjitorii și mă pot metamorfoza. Mă pot arăta sub forma unui fir de iarbă sau a unei păsări, pot lua înfățișarea unui iepure sau a unui urs. (citește mai mult)


Arșura este o ființă criptică, forestieră, nocturnă, a cărei prezență a fost semnalată într-o imensă arie geografică începând din pădurile din munții Tian Șan și Pamir, din Siberia și zona lacului Baikal, până în munții Ural și Caucaz, în codrii de pe Volga, din Lituania, Polonia și nordul Mării Negre. Pe scurt, în toate zonele în care tătarii locuiesc și obișnuiesc să spună basme copiilor lor. Deși majoritatea oamenilor de știință îl consideră o combinație de folclor și identificări eronate, numărul mare al martorilor oculari îi determină pe unii savanți să își exprime interesul față de această entitate misterioasă a pădurilor susținând că este vorba de o ființă din categoria criptozoologiei.

Numele Arșura apare sub diferite derivate care au sensul „jumătate”: „Șuralî”, „Șúrelí”, „Arçura”, „Arçora”, „Arșora”, „Arçori”, „Yarîmlîk” sau „Yarîmtîk”. Se zice că ar avea doar o jumătate de suflet și că ar fi înzestrat cu puteri supranaturale, că își poate schimba forma și dimensiunile corpului. Este capabil să se arata atât sub forma unui fir de iarbă, cât și sub cea a unui copac foarte înalt. Se poate arăta și ca un om cu degetele subțiri și lungi ca niște vreascuri și un corn mic în frunte. Un fel de hibrid, jumătate om, jumătate pom. Uneori se manifestă ca o ființă teribilă, răutăcioasă, care imită vocea diferitelor animale din pădure. Alteori nu este deloc rău. Îi place să se joace. Își apără teritoriul ascunzând toporul tăietorului de lemne, ademenindu-l în desișul fără ieșire și gâdilându-l până la moarte. Protejează animalele și păsările codrului spunându-le când să migreze. (Citește mai mult)