Carousel imageALECLA 2020Anticus Multicultural Association

Cuvântul doamnei Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, în deschiderea Primului Buletin al Popoarelor Indigene

Îmi face plăcere să iau cuvântul în deschiderea primului buletin UNESCO al popoarelor indigene, care pune un accent special pe rezistența acestora în fața pandemiei COVID-19. Acest buletin prezintă cele mai importante lucrări desfășurate în ultimele luni în vederea prioritizării problemelor indigene - iar Grupul de Lucru Intersectorial al UNESCO pentru Problemele Popoarelor Indigene a jucat un rol important în acest an în sprijinirea diversității culturale și a drepturilor omului, în conformitate cu misiunile de lungă durată ale Organizației noastre .

Această acțiune a luat naștere dintr-o concluzie comună - pandemia nu a creat inegalități, le-a agravat pe cele existente și a dezvăluit discrepanțele dintre diferitele grupuri sociale. În multe zone, populațiile indigene se află între cele mai precare și marginalizate grupuri. Această realitate dificilă a fost ilustrată în mod clar de Pat Turner, directorul executiv al Organizației de Sănătate a Consiliului Național al Comunității Aborigene din Australia, care a declarat: „Nu încape niciun fel de îndoială. Dacă intră COVID-19 în comunitățile noastre, vom dispărea.”

(Citește mai mult)


În dimineața aceasta a plecat dintre noi Alexandra Flora Munteanu. Scriitor, traducător, critic literar și haijin de prestigiu al urbei, Alexandra a fost membră a Cenaclului Literar „Mihail Sadoveanu”, vicepreședinte al Societății de Haiku Constanța și unul dintre cei mai activi membri ai Asociației Multiculturale „Anticus” din partea căreia în anul 2018 a primit Premiul „Melek Amet” pentru Artă și Interculturalitate. A făcut parte din grupul care a pus în mișcare și a susținut fervent inițiativa „Constanța – Cetate a Literaturii UNESCO”. Probabil că cel mai bine s-a simțit ca haijin. Ne mărturisește experiența sa petrecută pe tărâmul poeziei japoneze în articolul „Ce a însemnat haikuul pentru mine” care a prefațat volumul „Printre anotimpuri”. A fost, de fapt, ultimul volum al Alexandrei, publicat în 2019 la Anticus Press. (Citește mai mult)

Vasilica Mitrea revine în atenția cititorului de la malul mării cu vol.I din „Opere și autori”. Cartea a fost publicată de editura Anticus Press și face parte din ciclul „Scriitorii dobrogeni pe drumul către Constanța – Cetate a Literaturii UNESCO”. Lucrarea este o colecție de recenzii și cronici ale unor evenimente literare, reflecții, articole publicate în revistele literare, note de jurnal personal și însemnări din călătoriile autoarei ce au avut loc pe parcursul anului 2019. (Citește mai mult)

Sâmbătă, 25.07.2020, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” a încântat din nou publicul constănțean, de data ceasta cu divertismentul muzical „O sole mio”. Spectacolul s-a desfășurat din nou în aer liber, pe platoul din fața teatrului, începând cu ora 20:00 și a durat 90 minute. Intrarea a fost gratuită, dar s-a făcut conform restricțiilor stabilite prin regulamentul de participare al teatrului. (citește mai mult)


Nevoit să se adapteze rigurozităților luptei împotriva coronavirusului și să găsească noi căi către sufletul melomanilor, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” a oferit duminică, 19.07.2020, începând cu ora 20:00, un nou eveniment cultural în aer liber. (Citește mai mult)

Vineri, 17.07.2020, la ora 18:00, la Parohia Bisericii Armene din str.Callatis, nr.1, Constanța, Uniunea Armenilor din România, Sucursala Constanța a organizat un eveniment cultural deosebit. Într-un cadru restrâns din cauza pandemiei a avut loc lansarea colecției lirice postume „Cerul înstelat deasupra mea” de Armand Gurău împreună cu volumele publicate de Editura Ararat „Interpretări literare și miscelanea” și „Contemplații”, colecție trilingvă de haiku, de Arșaluis Sarchisian Gurău. (Citește mai mult)

Next year, in 2021, Constanța and Yokohama will celebrate 44 years of city partnership. Anticus Multicultural Association decided to illustrate this beautiful anniversary with a photo-haiku album and exhibition entitled „44 Twin Steps Constanta Yokohama 1977-2021.” (Citește mai mult)

Editura Anticus Press din Constanța a publicat volumul bilingv de poezie „Ușîșlarîmdan – Din zborurile mele” al poetei Cidem Narcis Brăslașu. Cartea face parte din Programul de Arhivarea a Limbii Tătare inițiat în anul 2019 de către Asociația Multiculturală Anticus cu prilejul Anului Internațional al Limbilor Indigene al UNESCO. (Citește mai mult)