10.11.17 - Fructaan oorzaak van 'glutenintolerantie'

Fructaan oorzaak van "glutenintolerantie"

Volgens Noorse onderzoekers worden darmklachten na het eten van brood niet veroorzaakt door gluten, maar door fructaan. Tot die conclusie kwamen ze nadat ze volwassenen een week lang een mueslireep lieten eten met gluten, fructaan of niets in verwerkt. De muesli met fructaan verhoogde de score voor prikkelbare-darmsymptomen en opgeblazen gevoel het meest. Tussen gluten en placebo was geen significant verschil merkbaar.

Fructaan is een onverteerbaar koolhydraat bestaande uit fructose-eenheden (zoals zetmeel een koolhydraat is dat enkel glucose-eenheden bevat). De vertering gebeurt wel door darmbacteriën, wat tot gasvorming zou leiden. Het is die gasvorming die het gevoel van ongemak en zelfs pijn opwekt bij prikkelbare darm. Fructanen worden ook tot de FODMAP's gerekend, een groep van fermenteerbare en kortketenige koolhydraten die in 2005 hypothetisch aangeduid werd als oorzaak van prikkelbare-darmsyndroom. Tarwe, gerst en rogge zijn belangrijke bronnen van FODMAP's.

De Noorse studie telde 59 volwassen die zichzelf glutengevoelig noemden. Ze aten gedurende een week een mueslireep met 5,7 gram gluten, 2,1 gram fructaan of niets in verwerkt. Dit experiment werd tweemaal herhaald, totdat elke deelnemer (uiteraard blind) elke reep gegeten (en gescoord) had.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/3320

Voor meer: zie : Gevoelig voor gluten? Mogelijk zijn fructanen het echte probleem