11.01.18 - Over de film Unrest

UNREST

Synopsis:

Jennifer Brea is een actieve Harvard-doctoraatsstudent, die op het punt staat te trouwen met de liefde van haar leven, als haar lichaam haar plots in de steek laat. In de hoop een licht te werpen op haar vreemde symptomen, grijpt Jennifer de camera en filmt de donkerste momenten die zich voor haar ogen ontspinnen terwijl ze uitgerangeerd wordt door ME (dikwijls Chronisch Vermoeidheid Syndroom genoemd), een mysterieuze ziekte waarvan sommigen nog steeds denken dat ze zich ‘tussen de oren’ bevindt.

In dit verhaal van liefde en verlies zoeken Jennifer en Omar naar antwoorden, terwijl ze de onverwachte obstakels op hun weg met groot hart trotseren. Vanuit de privéruimte van haar bed, waar ze door haar ziekte noodgedwongen het meest tijd doorbrengt, legt Jen contacten met anderen. Met behulp van Skype en sociale media ontsluit zij een verborgen gemeenschap met intieme portretten van vier andere families die een gelijkaardige lijdensweg gaan. Jennifer Brea’s diep-eerlijke voorstelling hiervan dwingt ons tot het herdenken van het stigma rond een ziekte die miljoenen mensen treft. UNREST is een fijngevoelige en overtuigende persoonlijke documentaire die harder raakt dan velen zich kunnen voorstellen.

UNREST ging in wereldpremière in januari in de docu-wedstrijd tijdens het Sundance Film Festival 2017 en won er de Speciale Juryprijs voor editing/filmbewerking. Unrest werd sindsdien vertoond op SxSW, CPH:DOX, HotDocs, River Run (Audience Award voor Best Documentary Feature), het Nashville Film Festival (Grand Jury Award voor Best Documentary Feature), Sheffield Doc/Fest (Illuminate Award). Er is ook het begeleidende VR-stuk dat in première ging op het Tribeca filmfestival en de Prijs van de Jury voor beste VR kreeg op Sheffield/DocFest.

Myalgische Encefalomyelitis (ME), dikwijls ook CVS of ME/CVS genoemd, is een verwoestende multisysteemziekte die dysfunctie veroorzaakt van het neurologische, immuun-, endocrinologische en energiemetabolisme-systeem. Zij volgt dikwijls na een infectie. 75% van de getroffenen zijn niet in staat te werken. Van hen die aan huis gebonden zijn, is 25% bedlegerig. Men schat dat wereldwijd 15 tot 30 miljoen mensen ME hebben.

Muziek

Bear MCCreary: (The Force, Unrest, The Waiting Room, The Devil and Daniel Johnston, Daughter From Danang, We Were Here, Bang: the Bert Berns Story, and Audrie & Daisy)

De trailer van Unrest kan je hier bekijken met ondertiteling. Klik daarvoor rechtsonder, op het tandwieltje, en kies Nederlands. Daarna activeer je de ondertitels door op het vakje links naast het tandwiel te klikken.