29.11.16 Knack - Neussprays worden dan toch terugbetaald

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft besloten dat de neussprays met corticoïden een dubbel statuut krijgen. Ze zullen zowel vrij verkocht als door de dokter voorgeschreven worden. Goed nieuws voor chronische patiënten, want bij een voorschrift worden de neussprays dus door het ziekenfonds terugbetaald - al stijgt het remgeld wel licht. Momenteel zijn de neussprays met corticoïden enkel verkrijgbaar op voorschrift, en worden ze dus ook (deels) terugbetaald. Maar in het besparingsplan van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zouden ze in de toekomst vrij verkrijgbaar moeten worden - daardoor zou de kost dus volledig op de rekening van de patiënt komen.

Het voordeel volgens minister De Block: door ze in vrije verkoop te brengen zouden ze gemakkelijker verkrijgbaar zijn, waardoor minder patiënten zouden kiezen voor een - vrij verkrijgbaar en verslavende - vaatvernauwende spray. Toch kwam er een zware tegenreactie, vooral vanuit de hoek van de chronische patiënten die vreesden dat hun spraygebruik hen heel veel zou kosten.

Dubbel statuut

Maggie De Block heeft nu besloten dat de neussprays op basis van corticoïden nog steeds vrij verkocht zullen worden, maar ook nog onder voorschrift beschikbaar gemaakt - en in dat geval dus terugbetaald worden. Een chronische patiënt die zijn spray door een arts voorgeschreven krijgt zal wel iets meer remgeld dan nu moeten betalen, maar omdat ze voorgeschreven worden, vallen ze onder de maximumfactuur. Dat wil zeggen dat patiënten die hoge gezondheidskosten hebben, beschermd worden. Boven een bepaalde grens betalen zij ook het remgeld niet meer. Die grens varieert naargelang het statuut van de patiënt of zijn inkomen.

Omdat er administratief heel wat moet geregeld worden, voorspelt Maggie De Block dat pas in de tweede helft van 2017 de neussprays met corticoïden voorschriftvrij zullen worden.

Bron: Knack