04.12.16 - De Redactie - Neusspray wordt tóch pak duurder voor zo'n 9.000 mensen

Neusspray wordt tóch pak duurder voor zo'n 9.000 mensen

Belga zondag 04/12/2016 - 13:01

Zo'n 9.000 mensen die vaak een neusspray gebruiken, zullen daar tóch veel meer voor moeten betalen dan nu het geval is. De spray komt in een categorie die minder terugbetaald wordt. Minister De Block had eerder deze week nog gezegd dat ze aan een oplossing werkte.

Vorige maand ontstond commotie omdat was beslist dat vanaf 1 januari geen voorschrift meer nodig zal zijn om ontstekingsremmende neussprays te verkrijgen bij de apotheker. Maar die sprays zouden bijgevolg ook niet meer worden terugbetaald.

Minister van Volksgezondheid kondigde later aan dat ze aan een oplossing werkte voor mensen die de neusspray écht nodig hebben. Voor hen zouden de extra kosten meevallen.

Maar in de praktijk zullen heel wat frequente gebruikers toch een veelvoud betalen van nu, zegt SP.A-Kamerlid Karin Jiroflée. "De neusspray verplaatst men naar een categorie waar er minder terugbetaling gaat komen. Ik heb een voorbeeld van medicatie waar wij nu 3,66 euro voor betalen en iemand met een verhoogde tegemoetkoming 2,20 euro. Voor beiden wordt dat in de toekomst 11,72 euro."

Bron : http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2835410