01.12.16: Domus Medica - Dubbel statuut voor neussprays

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) komt gedeeltelijk terug op de beslissing om neussprays die corticosteroïden bevatten zonder voorschrift – maar duurder – beschikbaar te stellen in de apotheken.

Uit een studie van de Gentse en de Luikse universiteiten blijkt dat bijna de helft van de mensen die ontzwellende neussprays gebruiken, aan ‘overgebruik’ doet en schade aan hun gezondheid riskeert. Neussprays met corticosteroïden zijn veiliger voor de gezondheid en doeltreffender, maar waren enkel op voorschrift te verkrijgen. Om de overconsumptie van ontzwellende neussprays tegen te gaan, besliste Maggie De Block tijdens het begrotingsconclaaf op voorstel van de Commissie Geneesmiddelen voor menselijk gebruik dat neussprays met corticosteroïden zonder voorschrift verkocht konden worden. De toegang tot deze geneesmiddelen werd zo veel makkelijker, met als schaduwzijde dat de sprays wel duurder werden.

Op basis van getuigenissen van patiënten ging het Riziv na of we in sommige gevallen toch terugbetaling van nasale corticoïden kunnen behouden. Een klein aantal patiënten blijkt deze sprays chronisch te moeten gebruiken. Om deze patiënten tegemoet te komen, werd een oplossing uitgewerkt waarbij de neussprays een dubbel statuut krijgen. Ze zullen zowel met als zonder voorschrift verkrijgbaar zijn”, aldus de minister. De neussprays met corticosteroïden worden verplaatst van categorie B naar Cx zodat het remgeld iets hoger zal liggen. De patiënt blijft wel beschermd door de maximumfactuur. Eens het maximum bereikt, betaalt de patiënt niks meer voor de neussprays op voorschrift. De concrete uitvoering van dit dubbel statuut zal enige tijd in beslag nemen en de neussprays met corticosteroïden zullen daardoor wellicht pas in de tweede helft van 2017 zonder voorschrift verkrijgbaar zijn.

http://www.domusmedica.be/documentatie/nieuwskijker/6772-dubbel-statuut-voor-neussprays.html