03.01.18 - De Tijd: Patiënt kan straks medisch dossier online inkijken

Patiënt kan straks medisch dossier online inkijken

Iedereen zal binnenkort zijn medisch dossier online kunnen raadplegen. Een nieuwe webapplicatie moet alle medische informatie voor patiënten samenbrengen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) lanceert binnenkort een digitaal platform, de Personal Health Viewer, waarop patiënten al hun persoonlijke gezondheidsgegevens kunnen inkijken. Dat zei ze gisteren in ‘De inspecteur’ op Radio 2. Daardoor zullen mensen thuis hun persoonlijk medisch dossier kunnen inkijken. Nu moeten ze daarvoor vaak nog langs hun huisarts of is digitale inzage niet mogelijk.

Een select publiek test de webapplicatie, die tegen eind maart voor iedereen beschikbaar moet zijn. Patiënten zullen ook informatie kunnen toevoegen en kunnen kiezen met welke artsen of instellingen de gegevens gedeeld worden.

1. Kunt u nu al uw medisch dossier online raadplegen?

Verschillende regionale ziekenhuisnetwerken en ziekenfondsen hebben al langer hun eigen webapplicaties waarop patiënten hun medische dossiers kunnen inkijken. Maar de informatie zit nog versnipperd. Patiënten die verhuizen naar een andere regio of die van dokter of ziekenfonds veranderen, moeten daardoor soms op verschillende platformen inloggen om toegang te krijgen tot al hun patiëntengegevens. De Personal Health Viewer moet dat zoekproces vereenvoudigen. Hij moet dienen als een centraal gezondheidsportaal waarop de patiënt alle relevante informatie kan terugvinden.

2. Welke info komt er op de Health Viewer?

In eerste instantie zullen patiënten er hun medische gegevens kunnen inkijken die nu al worden bijgehouden door hun ziekenhuisnetwerk of in Vitalink, het onlinesysteem van de Vlaamse overheid waarmee artsen, ziekenhuizen, thuisverplegers en apothekers informatie uitwisselen. Daarin zitten de gegevens van 6,4 miljoen Vlamingen, zoals beknopte samenvattingen van hun medisch dossier, vaccinatiegeschiedenis, resultaten van medische onderzoeken en welke medicatie werd voorgeschreven.

De Health Viewer moet in de loop van het jaar steeds meer relevante informatie beschikbaar maken. Patiënten zullen er bijvoorbeeld kunnen doorklikken naar hun persoonlijke gegevens bij het ziekenfonds. Ze zullen er ook hun wettelijke toestemmingen kunnen terugvinden, zoals een wilsverklaring inzake euthanasie of wie de vertegenwoordiger is als de patiënt zelf niet meer in staat is om medische beslissingen te nemen.

3. Wie heeft toegang tot de gegevens?

Enkel zorgverleners van de patiënt die daarvoor diens toestemming kregen, kunnen het medisch dossier raadplegen. De patiënt kan in de Health Viewer beheren wie toegang krijgt tot zijn persoonlijke informatie. Hij zal kunnen zien wie zijn medisch dossier heeft geraadpleegd en kan op elk moment de toestemming intrekken. Om de privacy te waarborgen zullen patiënten hun identiteitskaart en een kaartlezer nodig hebben om toegang te krijgen tot hun persoonlijke medische gegevens.

4. Wat zijn de mogelijkheden voor nieuwe gezondheidstechnologie?

In een latere fase is het de bedoeling dat patiënten ook zelf informatie kunnen toevoegen aan hun dossier. Wie bijvoorbeeld via gezondheidsapps of een slimme armband zijn eigen gezondheid monitort, zal die data kunnen uploaden zodat de behandelende arts toegang krijgt tot die gegevens.

Op die manier moet de Personal Health Viewer steeds meer uitgroeien tot de beveiligde onlineplek waar patiënten informatie uitwisselen met hun zorgverlener. Door gebruik te maken van de beschikbare data zal een arts gepersonaliseerd gezondheidsadvies ter beschikking kunnen stellen van zijn patiënt.

Bron: De Tijd