02.01.18 - VRT-Radio 2- Binnenkort kunt u online al uw medische gegevens terugvinden

In het eerste kwartaal van 2018 komt er een online platform waarop iedereen z'n persoonlijk medisch dossier kan inzien. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block in "De inspecteur" op Radio 2. Patiënten zullen ook gegevens kunnen toevoegen en kunnen kiezen met welke artsen of instellingen de gegevens gedeeld worden.

In 2002 keurde de federale regering een wet goed die zegt dat elke patiënt het recht heeft op z'n eigen medisch dossier in te kijken. Wie dat vandaag wil doen moet daarvoor bij de huisarts zijn.

Dat zal binnenkort makkelijker kunnen. Er komt een digitaal platform, "The Personal Health Viewer", waarmee patiënten thuis via het internet hun medische gegevens kunnen inkijken. Het platform wordt nu al door een select publiek getest en zou volgens De Block "in het eerste kwartaal van 2018" voor iedereen beschikbaar moeten worden.

"We gaan de patiënt niet enkel inzage geven", aldus De Block. "We gaan ook de mogelijkheid geven om zaken toe te voegen die er volgens de patiënt ook bij moeten staan. Je kan ook zelf kiezen of het dossier gedeeld wordt met andere zorgverstrekkers."

De Block wil met het platform mensen stimuleren om meer met hun gezondheid bezig te zijn. "De patiënt moet een copiloot zijn in de cockpit als het gaat over gezondheidszorg", klinkt het.

Tegen eind maart moet je medische gegevens kunnen terugvinden via de "Health Viewer" in een latere fase moeten er ook "M-Health" toepassingen aan toegevoegd worden: digitale manieren van zorgverstrekking zoals een app die de hartslag meet en dergelijke.

Nico Cardone

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/01/02/binnenkort-kunt-u-online-al-uw-medische-gegevens-terugvinden/