01.05.17: MQ- Arbeidsongeschiktheidsuitkering enkel voor wie vol jaar aan sociale zekerheid bijdroeg

Nieuw op 1 mei 2017:

Arbeidsongeschiktheidsuitkering enkel voor wie vol jaar aan sociale zekerheid bijdroeg

Wie vanaf 1 mei arbeidsongeschikt wordt, zal een vol jaar sociale bijdragen moeten hebben betaald vooraleer hij of zij recht heeft op een uitkering voor arbeidsongeschiktheid, in plaats van zes maanden.

Die maatregel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is een onderdeel van het recentste begrotingsakkoord en moet de "duurzaamheid van de sociale zekerheid garanderen", klinkt het bij het kabinet-De Block.

Eind vorig jaar telde ons land ongeveer 370.000 langdurig zieke werknemers en zelfstandigen, goed voor net geen 5 miljard euro aan uitkeringen. Sinds 1 oktober krijgen langdurig zieken al meer controle, om na te gaan of ze ook echt arbeidsongeschikt zijn. Vanaf 1 mei kunnen alleen nog langdurig zieken die een vol jaar aan de sociale zekerheid hebben bijgedragen, aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Er zijn wel heel wat categorieën die op een vrijstelling van de wachttijd kunnen rekenen, meldt het kabinet-De Block. Zo hebben schoolverlaters of afgestudeerden die net beginnen te werken meteen recht op een uitkering voor arbeidsongeschiktheid bij ziekte.

Bron : © MediQuality - 28.04.17