De patiënt is niet de oorzaak van hoofdpijn bij de dokter

De patiënt is niet de oorzaak van hoofdpijn bij de dokter

Een in het oog springend artikel in De Standaard van 27/4/16 over patiënten die dokters hoofdpijn bezorgen, doet me weer in de pen kruipen. Zo’n artikel stigmatiseert patiënten die oplossingen zoeken voor hun invaliderende klachten. Het systemisch denken van de dokter heeft het moeilijk met ‘vage klachten’ van deze patiënten. Het uitsluiten van een ziekte in een patiëntenpopulatie is niet de enige oplossing, er moet meer gedaan worden.

In mijn praktijk wordt ik dagelijks geconfronteerd met zulke patiënten en deze bezorgen mij maar uiterst zelden hoofdpijn. Er zit wel eens een manipulerende patiënt tussen maar de meesten willen vooral gehoord en geholpen worden. 20% van de totale populatie patiënten kan misschien geholpen worden met het behandelen van een ziekte, de rest heeft klachten die zich vaak in verschillende lichaamssystemen manifesteren.

Specialisten werken niet zo graag samen. Overspecialisatie verhindert om een basisconnectie te vinden tussen de verschillende klachten, ook al bestaat er genoeg wetenschappelijk basisonderzoek hiervoor: het gastro-intestinaal systeem beïnvloedt het inwendig immuunsysteem en deze beide beïnvloeden de hersenen en zijn diverse systemen. Met dit in het achterhoofd en de kennis daarvan kan men veel klachten kaderen.

Nu terug naar de patiënt: om met deze veelvoud aan klachten om te gaan heb ik een vragenlijst ontwikkeld die de patiënt kan invullen en die we samen kunnen overlopen naargelang de impact van de klachten op het welbevinden van de patiënt. Hiervoor probeer ik dan oplossingen te vinden, en dit hoeft niet altijd medicamenteus te zijn. Een voorbeeld: veel migraineuze hoofdpijnen hebben hun oorsprong in de nek en kunnen via kinesitherapie beïnvloed worden. Over die cervicogene invloed bij migraine vind ik minder terug in de literatuur.

Het is wel zo dat in het begin ik vrij veel tijd neem voor de patiënt, maar dit loont op termijn. Ik zoek samen met hem naar de voor hem werkzame oplossingen die hij dan kan internaliseren en controleren zodat hij minder beroep moet doen op een dokter.

Ik wil nog wel eens terug komen op een vorig artikel van mijn hand waarin ik een klachtenkliniek (*) voorstel waar de patiënt met zijn klachten kan opgevangen worden, onderzocht wordt en therapieën gevalideerd kunnen worden, dit ter ondersteuning van de huisarts en met een opleidingsmodule naar studenten toe.

Ik hoop dat in de toekomst de herwaardering van de intellectuele disciplines in de geneeskunde een aanzet zijn om patiënten met klachten beter te begeleiden en hen niet te beschouwen als een oorzaak voor hoofdpijn van de dokter. Als de dokter hoofdpijn heeft, dan ligt dat aan de dokter en kan hij beter eens langskomen.

Dr A.M. Uyttersprot

27.04.16

(*) zie mijn artikel "Pleidooi voor de oprichting van een klachtenkliniek"

Bron: MediQuality