27.06.18 - Intestinale microbiota en MS…onbekend in België

Intestinale microbiota en MS…onbekend in België

Een artikel verscheen hierover in de artsenkrant. Het was niet zozeer het artikel dat me raakte maar de commentaar erop.

Toch een verrassende bevinding aangezien de darmen en de hersenen toch niet bepaald ‘buren’ zijn. De intestinale microbiota blijkt invloed te kunnen uitoefenen op het immuunsysteem in de hersenen. De onderliggende mechanismen zijn complex, maar dat biedt wel therapeutische perspectieven.

Relaties tussen darmmicrobiomen en chronische neurologische ziekten zijn al jaren bekend, maar toch wordt er minachtend over gedaan bij veel neurologen en gastroenterologen. Wanneer ik over de leaky gut begin, kijken mijn collega’s alsof ik de grootste onzin verkoop en toch, met een klein beetje moeite kan men er heel veel over lezen. Een goed artikel is dat van Thomas Bufort verschenen in Microbioom in 2017, waarin hij de relatie beschrijft tussen darmdysbiosis en ouder worden, inflammatie en ziekte: ‘(Dis)Trust your gut: the gut microbiome in age-related inflammation, health, and disease’

Artikelen als deze verschijnen al meer dan 15 jaar en worden steeds frequenter, er worden relaties ontdekt tussen darmmicrobioom en CVS, M.Parkinson, autisme, dementie enz. Deze week stond er een artikel in de New Scientist over de relatie tussen darmen en Parkinson met betrekking tot bacteriofagen. Er zijn ook studies over de darmflora en het ontstaan van de diabetes, ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De darm is een complex geheel van bacteriën en hun relaties met elkaar en met de darmwand (en slijmvlies), bacteriofagen, virussen, parasieten. Er zijn er miljarden van aanwezig. In de mens is er 10x meer genetisch materiaal van bacteriën dan van humane cellen. Toch probeert men dit te ontkennen te negeren. Toch staan er 3573 studies op PUBMED die gaan over de leaky gut.

Ik ben er mij van bewust dat het onderzoek nog lang zal duren vooraleer men het systeem volledig door heeft maar dat sluit niet uit dat men met een open mind er kan naar kijken en het te omarmen. Op termijn zal dit meer baat brengen dan de medicatie die men nu probeert te geven en die eerder symptomatisch dan genezend werken.

© Dr. A.M. Uyttersprot

Vilvoorde, 27 juni 2018

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5512975/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5445611/ (M.Parkinson)

https://www.linkedin.com/pulse/gut-microbiome-microbiota-neuroinflammation-why-does-taylor-hanna/

https://www.medscape.com/viewarticle/875100 (autisme)