19.12.17 - Help de patiënt verzuipt

Help, de patiënt verzuipt!

Vandaag in de krant: ‘Bedrijven kunnen hun chronische zieken na twee jaar ontslaan, dit na het volgen van een re-integratieproject op maat van het bedrijf, en indien dit niet lukt, volgt het ontslag’. Ik zou in deze tijd niet graag bedrijfsarts of controle-arts zijn, want je zit altijd tussen twee tegengestelde belangen. Een bijdrage van dr. A. Uyttersprot, neuropsychiater.

"En daar bij komt dat veel chronische ziekten niet goed te meten zijn qua werkmogelijkheden. Ik denk maar aan het patiëntenpubliek dat ik zie. Belangrijke universiteiten hebben zich gestort op het zoeken naar fouten in het energiemetabolisme van de cel (geïnteresseerden kunnen me altijd een mailtje sturen). De cel kan reeds haarfijn gefileerd worden, hypotheses kunnen gesteld worden, maar dit brengt niets bij aan de werkelijkheid waarin een chronische zieke moet leven.

Als ik dan hoor: chronische zieken moeten dringend gere-integreerd worden, gaat mijn haar recht staan. Het geeft altijd het idee dat de patiënt zelf verantwoordelijk is voor zijn ziekte, en niets doet om eraan te ontsnappen. Ik maak andere verhalen mee, elke dag: voorheen actieve mensen die de energie niet meer hebben om de dagelijkse taken uit te voeren. Zij zijn absoluut niet gelukkig met hun situatie. Zij willen zo snel mogelijk hun oude leventje hervatten, wat dan ook wel leidt tot regelmatig herval. Helemaal niet zoals burn-out of CVS geportretteerd wordt in de media. Het gebrek aan inkomen zorgt voor ernstige problemen in het gezin. Het zijn vaak jonge mensen die kinderen hebben, engagementen aangegaan zijn, en die het nu niet meer kunnen opbrengen.

Van de kant van bedrijven en daar mogen ook ziekenhuizen bijgerekend worden, ervaar ik weinig begrip. Zieke werknemers krijgen voorwaarden opgelegd zonder enige inspraak, en als ze daar niet kunnen aan voldoen, worden ze nu al ontslagen. Het is dus niets nieuws, alleen wordt het duidelijker naar voren gebracht en is er ook een vorm van aanmoediging om dit beleid nog te versterken.

Chronische zieken moeten extra gestraft worden omdat ze niet economisch actief kunnen zijn? Deze mensen kunnen nooit meer voldoen aan de verwachtingen, alleen de stress verhoogt. Ik vraag me af of we niet beter meer geld en energie zouden steken in het beter evalueren naar werkcapaciteiten van de patiënt alvorens te zeggen dat ze maar moeten werken?

In Nederland zijn er organisaties die zich daar mee bezig houden. Voor mijn patiënten is de kennis van een inspanningstest al enigszins voldoende om de werkcapaciteit te kunnen evalueren. Dit zou een belangrijke ondersteuning zijn voor de controlerende geneesheer. Het publiek en ook de dokters moeten er van af stappen dat CVS en misschien ook burn out een psychische oorzaak heeft. Het mechanisme wordt steeds duidelijker maar er is nog geen echt zicht op de oorzaak, waarschijnlijk de combinatie een aantal factoren: stress, infectie, milieu?

Het is belangrijk dit in het achterhoofd te houden wanneer men uitspraken doet over verplichte re-integratie van chronische zieken."

© Dr. Anne Marie Uyttersprot - 19 december 2017

Bron: MediQuality