19.12.16 -MQ- Hoe zou het zijn zonder dokters?

Hoe zou het zijn zonder dokters ?

"Op een ochtend met zicht op een zonnige lucht kwam plots dit idee in mij op : hoe zou het leven zijn zonder dokters? Op het eerste moment vond ik het onzinnig idee, maar toen de gedachte wat meer tijd kreeg om door te dringen vond ik het idee nog niet zo slecht."

Hoe zou een maatschappij eruit zien zonder dokters? Zouden we terug gaan naar Middeleeuwse toestanden of niet?

Een duiveltje in mijn achterhoofd kwam voor de proppen met een vraag: hoeveel doden zouden er vallen zonder dokters? En terzelfdertijd de vraag voor hoeveel doden of aandoeningen zijn dokters verantwoordelijk? Ik weet dat ik de medische stand hierdoor op stang jaag. Maar is er onderzoek gedaan naar het effect van dokters op de gezondheidstoestand van een maatschappij. Dokters zullen wel helpen in positieve zin maar misschien ook in negatieve zin een rol spelen.

Waar ik de laatste tijd meer en meer van overtuigd ben, is dat de healingsterkte van de hersenen heel belangrijk is, wat zich vertaalt in ‘het meestal negatief gelabelde ‘ placebo-effect. Ik denk dat het heel belangrijk is om dit placebo-effect in de positieve zin aan te wenden in therapieën.

Maar hoe vertaal je dit in evidenced based therapie als je of een placebopil moet innemen ofwel positief tegen je hersenen moet praten ? Uiteindelijk komt dit neer op het aanwenden van positieve effecten vanuit je lichaam zelf. Ik wil zeker niet het woord voeren voor de alternatieve collega's.

Ik wil alleen dat dit positief effect meer aangewend wordt in de geneeskunde. Hypnose of uw gedachten focussen op iets positiefs kan de pijn doen verminderen. Dit wordt al regelmatig gebruikt door tandartsen. Ik weet uit eigen ervaring dat als ik relaxatieoefeningen doe, ik mijn pijnen -alhoewel tijdelijk- kan doen verdwijnen en je moet niet geleerd of slim zijn om dit toe te passen. We moeten dus wat weg van het al te technische en andere mogelijkheden exploreren, al is het maar om het medicatiegebruik te doen verminderen.

Een goed boek daarover is Cure: A Journey into the Science of Mind Over Body, van Jo Marchant, een bekroonde wetenschapsjournaliste, met een PhD in genetica en medische biologie en een Msc in Science Communication, die ik in Londen mocht ontmoeten. De lectuur is als een frisse douche voor je brein.

© Dr Anne Marie Uyttersprot