09.06.17- Evidence based dagdromen

Evidence based dagdromen

In de geneeskunde heb je naast de pragmatische clinici ook de creatievelingen nodig, de dokters met ideeën. Voorlopers die niet altijd vriendelijk ontvangen worden. Zij gaan vaak in tegen gangbare ideeën. Vaak worden ze verguisd en belachelijk gemaakt en soms ook gestraft om hun andere manier van denken.

Er dagdroomt iets in mijn hoofd. Dagdromen blijkt al met al niet zo slecht voor je te zijn. En dan vooral het intentioneel dagdromen, dat wil zeggen dat je zelf de richting bepaalt van je dagdromen. Het feit dat je hersenen niet verplicht worden om continu op verhoogde waakzaamheid te draaien, laat je toe om te dagdromen. Je hersenen krijgen dan tijd om zaken te verwerken.

Teveel geconcentreerd blijven tijdens een saaie klus is niet goed want de hersenen kunnen dat niet goed aan. Het intentioneel dagdromen helpt je zaken op te lossen en meer creatief te zijn. Ik moet zeggen dat ik hoe dan ook al moeite heb om lang gefocust te blijven, en het mogen dagdromen klinkt me als muziek in de oren, alleen moet ik het dagdromen nog wat richting geven.

Voor mij klinkt dit het zelfde als dat je wat meer relax mag leven. Na 10 zinnen lezen ben ik zeker al afgedwaald? Mijn hersenen hebben waarschijnlijk veel dagdromen nodig hebben om alles op zijn plaats te krijgen. Ik zal wel nog wat moeten oefenen.

Eigenlijk wil ik het nog over iets anders te hebben. Iets wat me ook geraakt heeft en wat ik heel graag wil delen en waar veel dokters het waarschijnlijk over eens mee zullen zijn. Het komt uit een goed tijdschrift. Het gaat nog eens over het gedrocht dat luistert naar de naam van evidenced based medicine.

In algemene zin mag men stellen dat wetenschap gebaseerd op nieuwsgierigheid, vrijheid en verbeelding echt revolutionaire zaken teweeg gebracht heeft zoals de snelle groei van computer digitale intelligentie en de ontdekking van de genetische basis van het leven.

Basiswetenschap veranderde niet alleen onze diepgaande kennis van de wereld, het leidt ook zelf tot nieuwe toepassingen en technieken zoals het wereld wijde web oorspronkelijk werd opgericht door de deeltjesfysici om hun bevindingen te delen. De nieuwe technologieën geven ook weer aanleiding tot nieuwe fundamentele ontdekkingen zoals kwantummechanica welke op zijn beurt de basis werd voor computerchips en andere uitvindingen die verantwoordelijk zijn voor een belangrijk deel van onze huishoudelijke producten.

De weg van exploratieve basiswetenschap tot praktische toepassingen is niet lineair of eenrichtingsverkeer, maar complex en cyclisch en dat ondervinden we eens te meer in geneeskunde.

In de geneeskunde heb je naast de pragmatische clinici ook de creatievelingen, de dokters met ideeën nodig. Voorlopers die niet altijd vriendelijk ontvangen worden. Zij gaan vaak in tegen gangbare ideeën. Vaak worden ze verguisd en belachelijk gemaakt en soms ook gestraft om hun andere manier van denken. Om creativiteit een kans te geven zouden hun ideeën moeten aanvaard worden en uitgetest en indien valabel toegepast worden op de grote groep.

Dan pas kan de evidenced based in stelling gebracht worden met de bedoeling om therapieën en methoden die uitgewerkt zijn te vergelijken. Evidenced based aanpak heeft zijn nut in een omgeving waarin iets al bestaat. Als men alle geneeskunde van het begin tot het einde wil onderwerpen aan deze benadering zal men er echter voor zorgen dat er geen vooruitgang meer komt en dat men alleen nog maar achteromkijkt.

Zou het niet beter zijn ook in de geneeskunde artsen met ideeën te ondersteunen niet alleen psychisch maar ook fysiek? Men mag streng zijn maar men moet zoals ik hier al eerder las, werken met een open denkraam.

Dr. A.M. Uyttersprot

Bron: MediQuality