17 /11/2016- Mijn TED-lezing: Maybe truly sick, nevertheless?

Maybe truly sick, nevertheless?

My way to a solution :

a chronic complex complaint clinic

Ik werd uitgenodigd om een lezing te geven voor TEDx in Leuven op 17 november 2016 . Dit was voor mij ver buiten mijn comfortzone daar ik deze voordracht niet in mijn moedertaal maar in het Engels diende te geven, maar ook omdat ik omwille van cvs regelmatig last heb van concentratie- en woordvindingsproblemen.

Maar toch ging ik de uitdaging aan.

Als arts, neuropyschiater, heb ik me gespecialiseerd in het medisch behandelen van cvs-patiënten en patiënten met gelijkaardige aandoeningen. Deze worden door mijn collega’s, gezondheidszorg en het RIZIV nog steeds gezien als psychisch en nog altijd is de gangbare behandeling cognitieve gedragstherapie en graduele oefentherapie.

Mensen met chronische vage klachten zien meestal vele artsen om een oplossing, een behandeling te vinden voor hun klachten... maar zij worden van het kastje naar de muur gestuurd. Dit omdat enerzijds de klachten als psychisch worden afgedaan en anderzijds omdat de dokters enkel kijken naar “hun domein”, hun specialisatie. Patiënten met chronische klachten hebben een algemene aanpak nodig, hun klachten passen niet in één specialisatieveld. Mijn oplossing hiervoor het oprichten van een “chronisch complexe klachtenkliniek”. Daarover heb ik het in mijn lezing.

Hier kan je mijn volledige lezing bekijken (Engels)