ברוכות וברוכים הבאים לאתר לציון הסיגד במכללה האקדמית בית ברל

מבוא לסיגד

מה מקור החג? מה מציינים ואיך? זאת ועוד בסרטון הנהדר של כאן

זוכרים איך התחלנו?

לסטודנטים במכללה האקדמית בית ברל יש כוח להשפיע ולשנות את המציאות במכללה ומחוצה לה. תשאלו את אסתר דנקו, סטודנטית בחינוך הבלתי פורמלי, שאת ההדים לפרויקט הגמר שלה רואים עד היום במכללה. צפו בסרטון הזכייה שלה.

שנרקוד?

בתוך המסורת ארוכת השנים לציון הסיגד, גם במכללה נוצרה מסורת צנועה. המוזיקה והריקודים היו מהרגע הראשון עמוד תווך, שמשך סטודנטים רבים להתקרב וללמוד מקרוב. הצטרפו לוונדם אבג'ה, סטודנט לחב"פ ומלך הרחבה שלנו.

איך מכינים דאבו?

הדאבו מסמל את הלחם שהוגש בבית המקדש בירושלים. לאחר התפילות בחג הסיגד, הוליכו הקסים את הנאספים בתהלוכה חגיגית. לפני שהחלה הסעודה, הם בצעו את הדאבו, בירכו וחילקו לכל הנוכחים. הצטרפו לבת אל ושלומית בהכנה.

מה אתן אומרות?

אנחנו נמצאים בתקופת מעבר בו ציון הסיגד מתעצב מחדש. מה המחשבות של הדור הבא, שנולד בארץ או עלה אליה בגיל צעיר? איך ומתי התעצבה תפיסתן לגבי הסיגד? איך משמרים את המסורת? ומה עלינו לעשות כאנשי ונשות חינוך בעניין?

סגד - מזור לנפש פצועה, והקשר לאקטיביזם חברתי / בני אקלום (לקריאת הטקסט לחצו על החץ מימין)

בני הוא סטודנט לתואר שני בחינוך והוראת ביולוגיה במכללה האקדמית בית ברל ובנו של פרדה אקלום ז"ל פורץ הדרך של העלייה מאתיופיה דרך סודן

--

מהו הקשר בין יום הסגד לריפוי הנפש ולאקטיביזם חברתי?


לפני שנבחן את השאלה, חשוב לומר שכל הכתוב כאן הינו תאוריה אישית של הכותב בלבד.

יום הסגד, ואני בוחר לקרוא לו יום ולא חג, כנהוג במחוזותינו כי אני חש, עמוק בבטן, שהשימוש במושג חג עלול ליצור זילות מסוימת בקדושת היום. בכלל לתחושתי המילה "חג" הוצמדה לסגד שלא מבחירה, על ידי גורמים זרים, שביקשו, בין אם במתכוון או לא, למקד את היום בחגיגה. כאילו החגיגה היא העניין העיקרי של יום זה. ברור וידוע לי כי בסופו של יום, יום הסגד, עוד בארץ ניכר נחתם על ידי אבותינו בחגיגה, בשירה וריקוד. אבותינו חתמו, את הקדושה של היום הזה בחגיגות. חגיגות אלה, על שום מה? על סיומו של מפעל קדוש: במהלך הימים שקדמו ליום הסגד ניכר היה שהקהילה נערכת בקדחתנות, ביום הסגד עצמו האבות והאימהות של כולנו אימצו לחיקם את הצום, מתוך הכרה בסגולותיו לקרב אל הנפש וחשוב יותר לקרב את הנפש אל להיכל ה'. יום בו הקהילה קירבה את עצמה אל הבורא בעוד צעד של התקדשות. צעד משמעותי זה נועד להחיש את הגאולה. להוציאנו מהגלות שנכפתה עלינו במשך אלפי שנים. בתום יום מקודש זה הקירבה אל היושב במרומים מזמנת חגיגה ושמחה, שמחה על הזכות לעבוד את הבורא, על הזכות להיות חלק ממה שיקדם אותנו ליום הנכסף, שבבואו הגאולה תישא את הקהילה אל חומותיה המקודשים של ירושלים - ציון.


שיבת ציון היא ציר ישיר לתקופת הנהגתם של עזרא ונחמיה אשר אספו את קהל ישראל והקריאו באוזנו את התורה שניתנה למשה בהר סיני. על מנת לקרב את הקהל, נשים גברים וטף, כל העם כולו, אל הבורא, אל האמונה, נחשפו האנשים לקריאה מחודשת בתורה הקדושה. כאמור, בזיקה ישירה למנהיגי המקרא, יהדות אתיופיה, קהילת בית ישראל, מונהגים על ידי ההנהגה הרוחנית אל עבר חלום ירושלים. חלום ירושלים שזור בכל בית ובית, משחר ילדותנו, גם אם גדלנו במחוזות שונים, גם כאשר מרחק של שבועות רכיבה הפרידו בין משפחות, גם כאשר נהרות הפרידו בין בתינו, תמיד ירושלים בקדושתה הייתה חוט הזהב אשר חיבר בין הנפשות המרוחקות. ירושלים הייתה הכוח מניע לאלפי האנשים אשר קמו ובחרו לא להיות רחוקים ממנה, מסע אל עבר, אל השורשים יהה המחיר אשר יהה.


אל עבר מה? באיזו דרך? האם היא אפשרית בכלל? כיום בראייה לאחור הייתה זו כמעט משימת התאבדות לצאת למסע שכזה, למה כמעט בעצם ? הייתה זו משימת התאבדות! חירוף הנפש למען הזכות לקיים את מצוות השיבה לציון. וזו היא כל מהותו יום הסגד, כמיהה להיות יהודי אשר עובד את האלוהים בארץ המובטחת לאברהם, יצחק ויעקב - ובירושלים בית האל.


קמה לה קהילה מותירה מאחור את כל אשר ידעה, את כל אשר הכירה, בוחרת לא לחכות יותר ודבקה באלוהים וצועדת למשכנו, המחיר של ירושלים עצום ולא בחומר אם כי בנפש, בנפשם של אוהבי האל אשר ביקשו את הקדושה שבקרבתו, קירבה שידוע מראש היה שתגבה הקרבה, ולשם כך היו מוכנים לסכן אהוביהם לשים נפשם בכפם וכן, למסור נפשם, - והם מסרו.


נפשם של מי שנותרו בחיים ושרדו את המסע, אך לא בהכרח ניצלו. אותן נפשות שזכו לגעת בחומות העיר, להגשים את חלום ציון, הם אלה שנפשם נותרה פצועה מגודל ההקרבה, הכיסופים לירושלים מארץ ניכר לא הגדירו את המחיר, עד כמה תיקנה היא בייסורים. כאשר מניח האדם ששרד את המסע על חומותיה הקדושות של ירושליים הוא רואה בעיני רוחו את כפות ידיהם של כל אלה שיצאו עימו למסע אך לא זכו להגיע לרגע נכסף זה

לתפיסתי בעידן של פוסט-גלות, יום הסגד מקבל ממדים נוספים, ממד של ריפוי נפש פצועה - תוצר ישיר של מימוש ציון ומאידך ממד חברתי, ציון החברתית.


מימד ריפוי נפש:

לנפשות רבות ירושלים נותרה מילת קסם, לא אטעה אם אומר שכל בית אב ואם מבית ישראל, הקריב למען הגשמת החלום, כל בית אב ואם כואב את מחיר שיבת ציון. הסגד מאפשר לנו, לכולנו, להבין על מה נפלו אחינו בדרך, הקדושה של יום הסגד מאפשרת להכיל את הכאב שלא ניתן להכיל ללא מגע אלוהי, המגע האלוהי, מגע מרפא מתקיים בהתייחסות של הקהילה ליום הסגד, לשמירה על קדושתו, הכרה ביכולת של היום המקודש להושיב אותנו ליום אחד בסמיכות לבורא, להרגיש את האלוהים ביום זה כאילו נוגע בכל נפש ונפש אשר פצעה עצמה למען כבוד האל ומצוותו, בנגיעתו מרפא האל דווקא ביום זה יותר מבכל יום אחר - למה דווקא יום זה יותר מכל יום אחר? כי המחיר ששולם מוצנמד להגשמה, בדומה לסמיכות בין יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, ליום העצמאות של מדינתינו. הסגד - הכיסופים לציון הם שהוציאו את האנשים אל ירושלים גם אם אומר הדבר לחצות את מדבר הייסורים. מימוש הכיסופים מהווה את המסלול להליך המרפא. יום הסגד יום של חיבור לאל, חיבור זה הוא שמביא את ריפוי הנפש למי ששרדו את המסע הקשה, לא בכדי נקרא מהללה, יום תחינה ומחילה.

מימד חברתי:

הסגד בניכר ציין את התקווה לירושלים, את ההמתנה לגאולה, ביום הסגד חידשה הקהילה את הברית של עם ישראל עם אלוהים, שנה אחר שנה על מנת לקרב את הגאולה, לכן מתבקש היה שבתום הגשמת החלום, חלום הישיבה בציון לא נצטרך לבקש ולהתפלל על חזרה לציון. מעבר לרעיון של בניית בית המקדש, אני מוצא בציון לא רק את העלייה לירושלים אלא גם את ציון החברתית, הגלות אינה רק גלות גיאוגרפית אלא גם גלות חברתית כתוצאה מגלות גיאוגרפית. בדומה לשירת התיקוה, שנכתבה טרם הקמת המדינה ועדיין שואפת בכל יום ויום "להיות עם חופשי בארצינו" לכאורה התיקוה אינה רלונטית, שכם התנאי המרכיב אותה התקיים, אך למעשה היא רלונטית יותר מתמיד, הדגש עובר מ"בארצנו" ל"עם חופשי" ולחופש זה אנחנו עדיין מקווים. הגלות החברתית טרם הסתיימה, קהילה אשר ייחלה לשבת ליד האחים שמהם נפרדו אלפי שנים לאחור במידה מסוימת מצאו עצמם בציון אך מורחקים מחברה, לכן בעיניי יום הסגד ממשיך להתקיים על מנת לממש גם הישיבה לצד אחים בציון. יום הסגד ואקטיביזם חברתי הוא מעין קריאת עזרא ונחמיה בעת המודרנית, קריאה לשיבת ציון חברתית - איחוי קרעי החברה, גשר בין אחים בכדי שיוכלו כל שבטי ישראל לשבת בנחלת האבות יחדיו. בציר ישיר בית המקדש נחרב על שנאת חינם בין אחים ואם ישנה פעולה שתביא לבנית בית המקדש הרי זו פעולה הפוכה למה שהביא לחורבנה, אהבת אחים - אקטיביזם חברתי.


יום הסגד מהווה בסיס לגשר בין השונות הקיימת באופן טבעי, הזדמנות להתפלל ולבקש את מגע האל לקרב לבבות, לחבר בין אחים. להיות עם חופשי בארצנו. עם ישראל לעולם לא יוכל להיות שלם כל עוד כל שבטיו לא יושבים זה לצד זה, בערבות, ברעות. שומה עלינו לתקן את הדבר שהביא לחורבן, נתקן באמצעות איחוי ועיבוי האלוהות בכולנו, באהבת האחר, כי אני רואה עצמי בו ואותו בי ואת האל המחבר בין כולנו.


יום הסגד מסמן לי את מה שחסר לנו כחברה, את הרוח המחברת, לא רק רוח הדת אלא גם רוח האדם, יום זה לא רק לקהילת בית ישראל אלא לחברה כולה - יום המאפשר ריפוי חברתי דרך חיבור עמוק של זיקה זה לזו ולבורא, החיבור בין השניים, הריפוי הנפשי ובמעמד החברתי הוא זה אשר בונה את החסינות שלנו כעם יהודי וגם כחברה ישראלית.

כאשר נגשים זאת אהיה מוכן לקרוא ליום קדוש זה חג.


יום סגד משמעותי

רוקמים ביחד

חג הסיגד מושתת על חיזוק האמונה ועל האחדות והאחווה בקהילה. בגדי החג מעוטרים ברקמות צבעוניות המורכבות מאלמנטים מגוונים. כל אחת ואחד מכם מוזמן ליצירה משותפת ברוח החג, להיות חלק מרקמת החיים המשותפים במכללה. לחצו על הכפתור כדי להצטרף ליוזמה של המרכז לתכנון לימודים במכללה.

רקמה משותפת 02

מוזיאון במזוודה/ אלמו אישטה

ועוד ברוח האומנותית. היזכרו איתנו בפרויקט הגמר של אלמו, בוגר תואר שני בחינוך במדרשה. במסגרת הפרויקט, עבר בין בתי ספר ובציבור הרחב, והסביר על חג הסיגד דרך חפצים, שלקח במזוודה ממקום למקום.

מפגש ושיחה עם יוסי ואסה

השיחה שהתקיימה עם אנשי הסגל והסטודנטים של המכללה בעקבות המופע של יוסי ואסה בערב השקת האתר.

בואו להעביר את זה הלאה. הנה כמה הצעות למחנכות, למורים, ובכלל לכל מי שרוצה לעזור לאחרים ללמוד על הסיגד

קובץ הפעלות וחומרים בנושא חג הסיגד

חג הסיגד - עבר והווה, שימור והתחדשות

משחקי מחשבה ויצירה לכבוד החג


זמן לחשבון נפש (חץ מימין)

חג הסיגד הוא זמן לחשבון נפש חברתי. 50 יום לאחר יום הכיפורים, בו עסקנו בחשבון נפש אישי, יום הסיגד עוסק באחדות הקהילה ובחשבון הנפש הקהילתי.

החג מתחיל בצום ובקשת מחילה, ממשיך בתפילות ונדרים המבוססים על תפילותיהם של עזרא ונחמיה ומסתיים בדרשה אופטימית של הקייס ובתפילות של שמחה, נחמה והבעת תקווה לכינונה מחדש של ירושלים ושיבת ציון. לאחדות העם היה מקום מרכזי בתפיסת הגאולה.

חג הסיגד הוא הזדמנות טובה להזכיר לעצמינו שכולנו רקמה אנושית אחת.

בהתבסס על עקרונות הסיגד, הדרך הטובה לחשבון נפש חברתי אינה מתמקדת בהכאה על חטא, אלא בהתבוננות מעמיקה במערכות היחסים שלנו. אנחנו מוזמנים להציב יעדים ישימים לצמיחה ושיפור הקשרים החברתיים בממדי חיים שונים.


בחרו מערכת יחסים אחת, מתוך שלושת המעגלים החברתיים הבאים, אותה תרצו לשפר או להעמיק בה את הקשר במהלך השנה הקרובה.

· * מערכת היחסים עם בת/בן משפחה (הורים, אחים ואחיות סבים וסבתות, דודים או בני דודים).

· * מערכת יחסים עם אדם במעגלים החברתיים הקרובים (עבודה, לימודים פנאי).

· * מערכת היחסים בחברה הרחבה, עם אדם, שאינו במעגל החברתי הראשוני שלכם, אותו תרצו להכיר יותר לעומק ולבנות קשר משמעותי.

כתבו לעצמכם:

1. מי האדם?

2. מה אתם רוצים שיהיה במערכת היחסים עם אותו האדם?

3. מה אתם מתכוונים לעשות החל מעכשיו כדי לתקן, לשפר, להעמיק את אותה מערכת יחסים?

אנחנו מזמינים אתכם להיכנס לאתר futureme.org ולשלוח לעצמכם את התשובות שלכם לעוד שנה, שלוש או חמש שנים. המערכת אנונימית לחלוטין. רק אתם תקבלו את ההודעה בתזמון שתבחרו. היכנסו לכתובת האתר או לחצו על הכפתור מתחת לטקסט ומלאו את תשובתיכם בחלונית הלבנה מצד ימין של המסך (או במרכז המסך במובייל). מלאו למטה את כתובת המייל שלכם ולחצו על "SEND TO THE FUTURE". כעת חכו את הזמן שבחרתם וגלו - האם עמדתם בציפיות שלכם?

תודה שביקרתם. לכולנו יש את הזכות והכבוד להמשיך ולחדש מסורת של מאות שנים. אנחנו מזמינים אתכם להצטרף אלינו ולשתף את האתר הזה עם מי שחייבים להכיר ולהוקיר את חג הסיגד.